Molnár Csaba;Demokratikus Koalíció;Momentum Mozgalom;Cseh Katalin;Magyar Péter;

Élesen bírálta Magyar Péter uniós elképzeléseit a DK és a Momentum

A Tisza Párt alelnöke ugyanakkor úgy véli, hogy az Orbán-kormányt itthon kell elzavarni, és nem az Európai Bizottságtól várni, hogy tartsa vissza a Magyarországnak járó uniós forrásokat. 

„Nem az EU hazudik, hanem az Orbán-kormány” - jelentette ki egy vasárnap délutáni Facebook-posztban a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője.

Molnár Csaba ebben a Tisza Párt alelnökének egy tegnap esti eseményen elmondott gondolataira reagált. Mint mi is beszámoltunk róla, Magyar Péter Puzsér Róbert társaságában többek közt azt mondta, nem tartja jó ötletnek, hogy egy EP-képviselő amivel csak lehet, belerúgjon Orbán Viktorba, de közben elérje azt is, hogy az uniós intézményekben arra az álláspontra jussanak, fel kell függeszteni a Magyarországnak járó uniós pénzek utalását. Szerinte ezzel az EP-képviselők nemcsak Tiborcz Istvánba rúgnak bele, hanem belerúgnak az egész magyar kis- és középvállalkozói szektorba, a magyar gazdákba, a szociális és egészségügyi intézményeinkbe.

Molnár Csabának Magyar Péter fejtegetéséből azok a mondatok ragadták meg a figyelmét, amikben azt mondta, az EU hazudik, nincs egységes Európa és nem jó, ha egy EU-tagállammal szemben fegyvernek használják a jogállamiságot. A DK-s politikus pikírten annyit jegyzett meg, hogy ezeket a mondatokat nem Orbán Viktor mondta az egyik pénteki rádiós szereplésében, hanem Magyar Péter. Nyomatékosította, Brüsszel egy város, a jogállamisági eljárás pedig a közös, általunk is elfogadott szabályok betartatása. Helyes dolog, vállaltuk, amikor népszavazással döntve beléptünk - magyarázta.

Hozzátette, hogy akinek ez is sok, az nyilvánvalóan nem gondolja komolyan a szuverenitásunk ennél sokkal komolyabb megosztását, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást. ⁠A magyar érdek képviselete a világban annyira erős, amennyire az Európai Unió erős. A gyenge EU egyenlő a gyenge Magyarországgal - hangsúlyozta Molnár Csaba.

„Már többször hallhattuk Magyar Pétertől azt az ellenzékről megfogalmazott kritikát, hogy az Európa-politikánk a magyarok érdekei ellen menne. Mi ezzel határozottan nem értünk egyet” - utóbbival már a Momentum Mozgalom EP-képviselője reagált Magyar Péter kijelentéseire. Cseh Katalin kitért arra, hogy egyedüli magyarként vett részt a jogállamisági mechanizmus megalkotásában, a 2019 óta tartó EP-ciklus egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy az EU sokkal több közvetlen forrást ad az önkormányzatoknak és sokkal szigorúbb a kormányoknak adott pénzekkel. „Szilárd meggyőződésem, hogy ez jelenti a magyar érdekek védelmét uniós szinten, az ellenkezője pedig nem a magyarok, hanem Orbán Viktor érdekeit védi. A momentumos képviselők munkájának is köszönhető, hogy Európa egy évtized semmittevése után végre felvette a kesztyűt az Orbán-kormány demokráciarombolása ellen. Erre büszkék vagyunk” - fogalmazott Cseh Katalin.

Jelezte, hogy Magyar Pétertől egyelőre kevés konkrétumot hallottak a szlogenekeen túl, ám reméli, hogy ezek megérkeznek a kampányhajrában. Évek megfeszített munkája volt felépíteni azt a koalíciót Európában, ami határozottabban lép fel az állampolgárok jogainak eltiprása és az uniós pénzek szabadrablása ellen. Nem mindegy tehát, Magyar Péter és pártja mit gondol ezekről a kérdésekről. Nem gondoljuk, hogy „Brüsszel fogja helyettünk Orbán Viktort leváltani”. De azt igenis gondoljuk, hogy a magyarok európai állampolgárok is, és jogaikat az EU-nak is védenie kell - zárta sorait Cseh Katalin.

Később aztán a kommentmezőben megjelent Magyar Péter is. Sok mindenről mást gondolunk. Ez talán nem baj. Esetleg, szíveskedjen meghallgatni, mit mondtam, mielőtt posztol - bökött oda. Magyar Péter kifejtette, ő abban hisz, hogy egy korrupt kormányt itthon kell elzavarni és nem Brüsszeltől várni, hogy visszatartsa a magyar kkv-knak, gazdáknak, tanároknak és kórházaknak járó forrásokat, mert ezzel nem a kormányt, hanem a magyar embereket hozza még nehezebb helyzetbe.