Európai Unió;Magyarország;lakás;vidék;riport;Bácsszőlős;

Jogtalanul élt az uniós pénzből felújított orvosi lakásban a szitkozódó bácsszőlősi polgármester, de szerinte az EU úgysem fogja megbüntetni a falut

Nem rontott a bácsszőlősi polgármester választási esélyein az, hogy három évig jogtalanul lakott a falu háziorvosi lakásában. A település most végletesen megosztottnak tűnik, ám nem csak a lakásügy miatt. Hadházy Ákossal csak azért káromkodott, mert bajban volt, nagyon kellett mennie a vécére.

Országosan elhíresült mondattal „gazdagította” ez év februárjában Bácsszőlős históriáját Szarvas Róbert, a község első embere. Amikor a hatalom korrupciós ügyeinek feltárásában élenjáró, független parlamenti képviselő, Hadházy Ákos megkereste, és felrótta neki, hogy jogtalanul lakik az önkormányzat orvosi lakásában, a fideszes polgármester így reagált: „Baszd meg, valahol laknom kell!” Azóta, ha rákeresünk a neten Bácsszőlősre, ez a mondat ismétlődik legsűrűbben. A falu wikipédiás szócikkében is szerepel immár, hogy a polgármester önkényesen költözött be a felújított orvosi lakásba.

A napokban a 310 lelkes faluban jártam, és kéttucatnyi helybélit kérdezve úgy tűnt, hogy a többség – a botrány ellenére is – Szarvas Róbertet támogatja. A választáson újrainduló polgármester is úgy érzi, élvezi a bácsszőlősiek bizalmát, hisz pár óra alatt összegyűjtött 65 ajánló aláírást (kilenc is elég lett volna).

Szarvas Róbertról tudni kell, hogy intenzív szakasszisztensként előbb a pécsi majd a szegedi egyetem klinikáin dolgozott, később a mentősöknél és egy otthoni egészségügyi szakápolást biztosító vállalkozásnál dolgozott. Feleségével 1999-ben költözött a Bácsszőlőssel szomszédos Csikériára: az asszony háziorvosa volt a környező falvaknak, férje az ő asszisztenseként szolgált. 2010-ben visszavonult a falut 20 évig irányító polgármester, Mondovits Mihály, s ő beszélte rá, hogy induljon a posztért. Mivel a helybéliek elégedettek voltak a férfi asszisztensi munkájával, a Fidesz-KDNP színeiben induló Szarvas a voksok több mint 70 százalékával nyert a választáson. Ez történt 2014-ben és 2019-ben is.

2012-ben Szarvas Róbert elvált a feleségétől, és azt kérte a bácsszőlősi testülettől, hogy hadd lakjon a falu művelődési házának évek óta üres szolgálati lakásában. Be is költözhetett a 44 négyzetméteres, másfél szobás lakásba. 2015-ben, majd később többször is elpanaszolta a testületnek, hogy meg kellene javítani a ház kéményét, mert visszajön a füst. Csakhogy a falunak nem volt pénze a kéményre.

2019-ben az önkormányzat az EU 46,5 millió forintos támogatásával felújította a falu orvosi rendelőjét, és az ahhoz tartozó szolgálati lakást. Az orvosi állást meg is hirdette a falu, de soha nem volt rá érdeklődés. 2021-ben Szarvas Róbert jelezte a képviselő-testületnek, hogy szeretne átköltözni az orvosi lakásba, mert a művelődési ház beszűkült kéménye egyre kiszámíthatatlanabb. A testület nemet mondott a kérésre, a polgármester viszont önkényesen átköltözött a felújított, kétszobás, 78 négyzetméteres lakásba. Akkortól

a képviselők többször is felszólították, hogy menjen ki, s megtette ezt a jegyző is, ám polgármester nem figyelt szavukra.

Aztán, hogy Hadházy Ákos ország-világ tudtára adta a visszaélést, a kormányhivatal is felszólította Szarvas Róbertet, aminek ő eleget tett, és áprilisban visszaköltözött a művelődési ház lakásába.

A polgármester ottjártamkor elmondta, hogy azért engedelmeskedett, mert nem kell már fűteni, így nem fél a kéménytől. Szakvéleménye van róla (mutatta is), hogy a kémény élet- és vagyonveszélyes. Újrafalazása másfél millióba kerülne, erre a falunak most sincs pénze. Ahogy a polgármesternek se arra, hogy házat vegyen a faluban. Az 55 éves férfi abban bízik, hogy pár éven belül lesz annyi vagyona, hogy vegyen egy használt családi házat helyben vagy a szomszédos Bácsalmáson, ahol másodállásban az orvosi ügyeleten dolgozik ápolóként.

A bácsszőlősi képviselő-testület tagjai nem titkolják, hogy szeretnének a júniusi választáson megszabadulni Szarvas Róberttől. A grémium vezéregyénisége, Molnár Zsolt 46 éves vállalkozó, aki azt állítja, hogy a polgármester lekezelte és kinevette őt és társait, ha felszólították, hogy hagyja el az orvosi lakást. Molnár Zsolt azt se hiszi el, hogy a kémény használhatatlan, és azt se, fogadja el, hogy a falunak kelljen gondoskodni a polgármester lakhatásáról. Még számos ügyben kritikus, így amiatt is, hogy szerinte a polgármester a saját céljaira használja a falu autóját. Igaz, ezt a képviselők még nem bizonyították be. Molnár Zsolt szerint attól is tartani kell, hogy a falut megbünteti az EU amiatt, hogy a közösség pénzén felújított szolgálati lakást nem a pályázatban kitűzött célra használták.

Szarvas Róbert úgy véli, ettől nem kell félni, hisz saját orvosa Bácsszőlősnek nincs (a kunbajai orvos jár ki hetente kétszer a faluba, akinek nem kell a lakás). Felvetettem neki, hogy tudhatták előre: nagy az orvoshiány, és aligha költözik majd háziorvos egy ennyire kicsi faluba, mégis megpályázták a támogatást a ház felújítására. Ez nem pazarlás az uniós forrásokkal? A polgármester azt felelte, hogy nem, mert a rendelőt mindenképp fel kellett újítani, ám a rendelő teljesen egybeépült a szolgálati lakással, így az se maradhatott ki a munkákból. Szarvas Róbert hozzátette, hogy azért se büntetheti meg az EU a falut, mert

az ő beköltözésével nem történt károkozás, az által, hogy havi 17 ezer 500 forint lakbért fizetett, az örökké forráshiányos önkormányzat legalább egy kis pénzhez jutott (a másik lakás bére feleennyi volt).

Ettől még Szarvas Róbert jogtalanul költözött be, s jelenleg hivatali visszaélés gyanújával nyomozás is folyik az ügyben, és valamilyen büntetés járhat a polgármesternek. Ezzel Szarvas Róbert szembenézett, de nem gondolja, hogy ha nyer a választáson, akkor emiatt utóbb méltatlanná válik a tisztségére.

A Fidesz nyíltan nem támogatja a júniusi választáson Szarvas Róbertet. Azt a pletykát viszont cáfolja a polgármester, hogy ki is zárták volna a pártból, továbbra is tag, és az EP-választásra gyűjtött is a Fidesznek 93 ajánlást. De megérti, hogy nem támogatják, mivel az ő önkényes lakáshasználata rossz fényt vethet a pártra. Egyelőre úgy tűnik, hogy egy ellenjelöltje lesz a választáson, ő azonban nem akart nyilatkozni a Népszavának.

A falu egyébként végletesen megosztott, a Szarvas mellett állók ócsárolják Molnár Zsolt csapatát, és mindez fordítva is igaz. A polgármestert elutasítóknak nem feltétlenül Szarvassal van bajuk, hanem utálják a Fideszt, és úgy vélik, hogy Szarvas azért maradt a lakásban három évig, minden tiltás ellenére, mert a fideszes vezetők megszokták, hogy bármit megtehetnek.

Szarvas Róbert kérdésemre elismerte, hogy hibát követett el. Főleg, hogy lett volna egy jóval olcsóbb megoldás a rokkant kéményű lakásra. 

Ha megválasztják, klímaberendezést szereltet a lakásba, félmillióért, és azzal fűt. Amennyiben a falu nem tudja állni a beruházás költségét, kifizeti ő, ígérte elköszönéskor.

– Miért nem jutott ez korábban az eszébe? – kérdeztem.

– Nem tudom – tárta szét a karját.

– És miért kellett olyan drasztikus szóval leráznia Hadházy Ákost?

– Mert bajban voltam, nagyon kellett mennem a vécére. Siettem, és ez jött ki a számon.