Fidesz;ellenzék;Magyar Péter;önkormányzati választás 2024;EP-választás 2024;

Jó ötletnek tűnt a Fidesz számára, hogy egy napon tartsák a két választást, aztán jött Magyar Péter

Magyar Péter elfedi a nyilvánosság előtt a DK és a Momentum közötti korábbi konfliktust, ami megkönnyíti a helyi ellenzéki politikusok megegyezését – hívta fel a figyelmet egy sajátos aspektusra Mikecz Dániel politológus.

A Fidesz egy napra tette az önkormányzati és az EP-választást, általános vélemény szerint azért, hogy ezzel összezavarja az ellenzéket. A két választás ugyanis másfajta stratégiát igényel. Miközben az önkormányzati választásokon együttműködési kényszer van, az EP-választáson az ellenzéki pártok jelentős része külön listán, egymással is versenyezve indul. (Kivétel a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek: ez a három párt szövetséget kötött egymással, közös listát hozott létre.)

A másik jelentős változás, hogy a Fidesz a fővárosban – és csak a fővárosban – visszahozta a listás rendszert.

Kérdés, a választójogi trükkök összességében a kormánypártnak kedveznek-e, vagy az is előfordulhat, hogy – akár a Magyar Péter megjelenése után kialakult új helyzetnek, akár a hármas baloldali szövetség létrejöttének köszönhetően – visszaütnek a Fideszre. Elképzelhető-e, hogy az egy napon tartott két választás önmagában növeli a részvételi arányt, ha így lesz, akkor kijelenthető-e, hogy ez hátrányos a Fidesznek?

Mikecz Dániel politológus elmondása szerint a fővárosban közel azonos volt a részvétel a 2019-es európai parlamenti és önkormányzati választásokon. A megyei jogú városokban és a kisebb településeken azonban jellemző, hogy az önkormányzati választáson magasabb a részvétel. A különbség Baranyában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 20 százalékot is elérte az önkormányzati választáson. Mivel a kisebb településeken népszerűbb a Fidesz, a kormánypárt – vélekedett Mikecz Dániel – úgy számolhatott, hogy a magasabb részvétel miatt többen szavaznak majd a kormánypárti EP-listára.

Az ugyanazon a napon tartott EP- és önkormányzati választás részvételre tett hatása ugyanakkor nem feltétlenül egyirányú, tehát az EP-választás is lehet hatással az önkormányzati részvételre – folytatta a politológus. Magyar Péterrel egy, a korábbi ellenzéki pártokhoz nem köthető politikai formáció jelent meg, amelyre elmehetnek szavazni azok is, akik nem voltak biztosak a részvételükben, ha csak a 2022-es országgyűlési pártok közül választhatnának.

Mivel a Tisza Párt elsősorban az európai parlamenti választásra fókuszál, felmerül a kérdés, hogy kit támogatnak majd Magyar Péter szimpatizánsai az önkormányzati választásokon. 2019-hez hasonlóan az ellenzékiek valamilyen ernyőszervezet jelöltjeként fognak indulni, a polgármester-jelöltek is inkább személyes, nem a pártlogókra alapozott kampányt folytatnak. Így elviekben a többi ellenzéki párttal kritikus Magyar Péter-választók szavazhatnak civil színben feltűnő ellenzéki jelöltekre – állapította meg Mikecz Dániel. Nem kizárt ugyanakkor az sem – tette hozzá –, hogy az országos Fidesszel elégedetlen választók helyben egy népszerű kormánypárti polgármesterre szavaznak. Magyar Péter EP-indulása tehát erősítheti az önkormányzati választási részvételt, azonban ezek a további szavazatok megosztódhatnak a helyi ellenzék és a Fidesz között.

A politológus szerint továbbra is zavart okoz, hogy az EP-választáson egymással szemben indulnak az ellenzéki pártok, az önkormányzatin viszont együttműködési kényszerben vannak. Míg a Demokratikus Koalíció és a Momentum viszonylatában az év elejéig úgy látszott, hogy ez valós probléma, Magyar Péter feltűnése után fontosabb kérdés a 2022-es összefogás pártjai számára, hogy mennyi szavazatot vesz el tőlük a Tisza Párt. Ami azonban a pártközpontban fejtörést okoz, az a helyi szinten megkönnyítheti a közös ellenzéki kampányt – közölte Mikecz Dániel. Mivel Magyar Péter elfedi a nyilvánosság elől a DK-Momentum korábbi konfliktusát, a helyi ellenzéki politikusok könnyebben juthatnak pragmatikus megegyezésre.