oktatás;

Több esetben is intézkednie kellett a Belügyminisztériumnak, hogy a pedagógusok valóban akkora béremelést kapjanak, amekkora jár nekik

A PDSZ-hez több mint kétezer visszajelzés érkezett, hogy a januári, átlagosan 32,2 százalékosnak ígért béremelésből csak a fokozatukhoz tartozó minimumot kapták meg. Sőt. Volt, akinek kevesebb lett a fizetése.

Több esetben is intézkednie kellett a Belügyminisztérium köznevelési államtitkárságának, hogy a pedagógusok valóban annyi béremelést kapjanak, amennyi jár nekik – tudtuk meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivőjétől.

Nagy Erzsébet a Népszavának elmondta, a PDSZ-hez több mint kétezer visszajelzés érkezett február óta, elsősorban önkormányzati fenntartású óvodákban, egyházi és magánintézményekben dolgozó pedagógusoktól, hogy a januári, átlagosan 32,2 százalékosnak ígért béremelésből csak a fokozatukhoz tartozó minimumot kapták meg. Előfordultak olyan esetek is, amikor úgy módosították az új bérsávok szerinti minimumra egyes pedagógusok illetményét, hogy korábban magasabb volt a fizetésük, mint a „béremelés” után.

A PDSZ továbbította a panaszokat a Belügyminisztériumnak, ahonnan Nagy Erzsébet szerint azt a tájékoztatást kapták, hogy a szaktárca folyamatosan egyeztet az érintett fenntartókkal, a hozzájuk érkezett megkereséseket pedig minden esetben kivizsgálták és intézkedtek annak érdekében, hogy valamennyi pedagógus részesüljön az átlagosan 32,2 százalékos béremelésben.

Lapunk is érdeklődött a minisztériumnál, hogy megtudjuk, pontosan mennyi esetben kellett intézkedniük a bérek korrigálása miatt, sikerült-e teljesíteni az Orbán-kormány vállalását, mely szerint a béremelés után a pedagógusok átlagfizetése eléri a diplomás átlagkereset 71,8 százalékát, ha nem, az év folyamán terveznek-e további bérkorrekciókat, de választ cikkünk írásáig többszöri megkeresés után sem kaptunk.

A diplomás átlagbér 2024-re előzetesen számított összege bruttó 936 513 forint, vagyis ahhoz, hogy a kormány teljesítse a vállalását, a pedagógusok átlagbérének idén legalább bruttó 672 416 forintra kell emelkednie. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Forrás Társadalomkutató Intézet reprezentatív kutatásának márciusban bemutatott eredményei szerint a pedagógusok idén februárban átlagosan bruttó 620 127 forintot kaptak, ami nettóban nagyjából 420 ezer forintnak felel meg.

Nagy Erzsébet rámutatott, az Orbán-kormánynak azért is érdeke, hogy az uniós támogatással megvalósuló béremelésre szánt fedezetet maradéktalanul felhasználják a fenntartók, mert az másra nem, csak a pedagógusok fizetésére fordítható, a maradvánnyal kapcsolatban pedig visszafizetési kötelezettsége van a magyar államnak. A PDSZ és a PSZ a kérdések tisztázása érdekében kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatását, a következő egyeztetésre május 7-én, kedden fog sor kerülni.