Oroszország;Ukrajna;merényletkísérlet;Volodimir Zelenszkij;

Ukrajna azt állítja, az oroszok merényletet terveztek Volodimir Zelenszkij ellen

Az SZBU szerint a támadást még Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi beiktatási beszéde előtt végre akarták hajtani, egyfajta ajándékként.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azt állítja, meghiúsított egy orosz összeesküvést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meggyilkolására – írja az Indepedent.

Vaszil Maljuk, az SZBU vezetője közölte, a merényletet Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi beiktatási beszéde előtt akarták végrehajtani, egyfajta ajándékként. Az elfogott orosz ügynökök állítólag Volodimir Zelenszkij mellett más magas rangú kormányzati tisztviselők elrablását és meggyilkolását is tervezték.

Az SZBU közlése szerint az ügyben két embert tartóztattak le, és az elképzelés a következő volt: egy orosz ügynöknek egy védett ház koordinátáit kellett átadnia egy tervezett rakétatámadás előtt. Oroszország ezt követően egy másik rakétával semmisítette volna meg az ukrán elnök tartózkodási helyét célzó drón nyomait.

A közlemény szerint mindemellett az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hírszerző hálózatának az egyik feladata az volt, hogy a Volodimir Zelenszkij védelméhez közel állók között olyan végrehajtókat keressen, akik túszul ejthetik az ukrán államfőt, majd megölhetik őt. Rajta kívül mások mellett Vaszil Maljuk, valamint Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője is a célszemélyek közé tartozott.