Irán;Izrael;Nemzeti Közszolgálati Egyetem;Mahmud Ahmadinezsád;

Az izraeli nagykövetség szerint a Magyarországra látogató iráni exelnök meghívása „súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét”

Az Izrael egyik legfőbb ellenfeleként ismert iráni politikus az NKE-re érkezik előadást tartani. A Mazsihisz is kiborult.

Korábban lapunk is megírta, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) meghívására, „közös értékek a globális környezetben” témában tart tudományos előadást az iráni nukleáris fegyverkezés atyja, Mahmúd Ahmadinezsád. A látogatásra az izraeli nagykövetség is reagált. Egyebek közt azt írták, hogy Ahmadinezsád meghívása „súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét”.

Az izraeli külképviselet szerint a korábbi iráni államfő „önjelölt holokauszttagadó, aki közvetlenül is felelős a holokausztot és annak áldozatait gúnyoló, lekicsinylő és megkérdőjelező eseményekért”. Erre példaként egy 2006-os, szerintük holokauszttagadó konferenciát említettek. Hozzátették, hogy Mahmud Ahmadinezsád Irán elnökeként rendszerességgel Izrael elpusztítására szólított fel.

A nagykövetség közleményét azzal zárta, hogy a látogatás szerintük „súlyosan sérti és megtiporja a holokauszt során megyilkolt, mintegy 600 ezer magyar zsidó állampolgár emlékét.”

Heves felháborodásának adott hangot a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is. Azt közölték, érthetetlen számukra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetése miképpen engedélyezhette, hogy a „velejéig antiszemita Ahmadinezsád előadást tarthasson Magyarország egyik elitegyetemén”. Azt is közölték, hogy álláspontjuk szerint „a zsidóellenes Ahmadinezsád egyetemi meghívása és fogadása szöges ellentétben áll a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével”.

Ezért a Mazsihisz azt követeli az NKE vezetésétől, hogy kérjenek bocsánatot a hazai zsidóságtól, a kormánytól pedig magyarázatot várnak arra, hogy „a kiváló magyar-izraeli kapcsolatok, valamint a kormánynak a magyar zsidó közösséget támogató politikája tükrében Ahmadinezsád magyarországi látogatása hogyan történhetett meg”.