New York;Egyesült Államok;szexbotrány;Donald Trump;amerikai elnökválasztás;Manhattan;Michael Cohen;Stormy Daniels;

Koronatanú lett a pornószínésznőből, meg is szólalt Donald Trump perében

Kisebb szenzációt keltett a volt elnök manhattani büntetőperében, amikor héten bíróság két ízben is a tanúkként hallgatta meg Stormy Daniels egykori pornószínésznőt.

A Republikánus Párt leendő elnökjelöltje már harmadik hete tölti dolgos hétköznapjait a manhattani büntetőbíróság tárgyalótermében, miután az ellene benyújtott 34 rendbeli bűntettről szóló vádirat, valamint New York állam hatályos büntetőtörvényei szerint 2016-os választási kampánya során könyvelési csalást követett el. A tárgyalást vezető Juan Merchan bíró a keddi és csütörtöki napon is beidézte a Stormy Daniels művésznéven ismert Stephanie Cliffordot, akivel Trump még 2006 júliusában, a Tahoe-tó partján álló nevadai hotelben létesített szexuális kapcsolatot. Bő tíz évvel később, a Trump elnökválasztási kampányának hajrájában az National Enquirer nevű bulvár lapkiadó vezetője, David Pecker „fülesét” követve Trump akkori ügyvédje, Michael Cohen 130.000 dollár hallgatási pénzt fizetett Danielsnek. Az összeget Cohen állta, majd hónapokkal később a már hivatalban lévő elnök részletekben, a Fehér Házból küldött csekkek formájában térítette meg ügyvédjének. A kampányköltségekről szóló pénzügyi beszámolójában utólag ezeket ügyvédi kiadásként tüntette fel. Ennek célja a vád szerint a Trump kampányát veszélyeztető incidens elfedése lehetett.

A keddi meghallgatásán Daniels kapkodó tempóban, de zavarba ejtő részletességgel írta le a Trumppal folytatott szexuális kalandját az említett helyszínen rendezett golftorna estéjén. A nő állítása szerint Trump erőltette a szexuális aktust és Daniels megdöbbent, amikor a mosdóból kilépve az ágyon fekvő Trumpot egy szál alsóneműben. A vádlott tagadta, hogy szexuális kapcsolatot létesített volna a nővel. A csütörtöki tárgyalási napon Daniels a védelem keresztkérdéseire válaszolt. Az ügyvéd az elmúlt években számos alkalommal előadott történet változó részleteire mutatott rá, valamint kétkedve fogadta, hogy a korábban szexmunkásként dolgozó nő megbotránkozott egy lenge öltözetű férfi látványán. A védelem azt is valószínűsítette, hogy Daniels anyagi haszonszerzés céljából állt elő a történetével. A nő bevételének jelentős része valóban nevével ellátott termékek értékesítéséből származik, amelyeket egyebek felületek mellett az Instagram profilján is reklámoz. Daniels tiltakozott az elmarasztaló spekuláció hallatán és kijelentette, hogy jogában áll népszerűsíteni az általa kínált termékeket.

A Trump védelmét ellátó Susan Necheles és Todd Blanche ügyvédek a keddi ülésnap végén kérvényt nyújtottak be a bírónak, hogy szabálytalan eljárásra hivatkozva szüntesse meg az eljárást, hiszen Daniels története annak folyamatosan változó elemei miatt nem tekinthető bizonyító erejű tanúvallomásnak. A beterjesztett második kérvény a Trump ellen hozott sokadik hallgatási végzés feloldását célozta. A bíró azért sújtotta ezzel a szankcióval a volt elnököt, mert a az folytatólagosan becsmérelte a beidézett tanúkat a TRUTH SOCIAL nevű közösségi média felületén és a televíziós interjúkban egyaránt. Legutóbb magát az elnöklő Juan Merchan bírót illette a „korrupt és hiteltelen” jelzőkkel.

A BBC a tudósításában vegyes reakciókról számol be Daniels vallomását illetően. A beszámolójában sokszor irreleváns részleteken is elidőzött, amely Merchan bíró visszatetszését váltotta ki, ugyanakkor ezek a megbotránkoztató elemek növelhetik Daniels vallomásának hitelességét az esküdtek szemében.