Egyesült Államok;Donald Trump;Republikánus Párt;amerikai elnökválasztás;Michael Cohen;Stormy Daniels;

Visszaszállhat Trump átka

Először hallgatta meg hétfőn a New York-i büntetőbíróság tanúként a volt elnök exügyvédjét, Michael Cohent a Stormy Daniels pornószínésznőnek átadott hallgatási pénzről és az elnök ebben vállalt szerepéről.

„Csak intézd el” – utasította Trump akkori ügyvédjét, Michael Cohent annak tanúvallomása szerint, miszerint minél hamarabb zárják rövidre a 2016-os elnökválasztási kampányát veszélyeztető szexbotrányt. Még 2006 júniusában a nevadai Tahoe-tó partján, egy golfklub szállodai szobájában került sor a légyottra Stormy Daniels és Trump között. A nő később több bulvárlapot is felkeresett, hogy eladja nekik a sztorit. Miután David Pecker, a National Enquirerer nevű bulvárlap igazgatója - és Trump szövetségese - már több hasonló fenyegetést is „hatástalanított” az érintetteknek kifizetett összegekkel, ezúttal Michael Cohenen volt a sor, hogy sokadszorra hitet tegyen Trump és az ő elnöki ambíciói mellett.

Nem mellékes körülmény, hogy választási győzelme után az elnök nem kínált fel pozíciót Cohennek az általa vezetett adminisztrációban, az ügyvéd 2019 februárjában, az orosz választási beavatkozást vizsgáló kongresszusi meghallgatáson mégis hazudott az elnök érdekében egy Moszkvában tervezett ingatlanberuházásról. Ez, valamint az adóelkerülés és kampányfinanszírozási visszaélés három évre szövetségi börtönbe juttatta a hű Trump-harcost, akitől ekkorra mestere már látványosan elfordult, nyilvánosan „bűnözőnek” és „patkánynak” nevezve őt. Ilyen előzmények után, megrágva és kiköpve, saját bevallása szerint a családja és a hazája szolgálatában érkezett a tanúk padjára, hogy beszámoljon a Danielsnek adott 130.000 dollár hallgatási pénzről és annak körülményeiről. Azonban Trump is erődemonstrációval készült: a tárgyaláson felsorakozott mögötte többek között J.D. Vance ohiói és Tommy Tuberville alabamai republikánus szenátor is.

New York államban nem minősül törvénytelennek a titoktartási szerződés átadott pénzösszeg cselekménye. A bűncselekmény nem is itt, hanem Trump könyvelésében keresendő, aki miután Cohen az érdekében kifizette a tárgyalt összeget a nőnek, már elnökként többszöri csekkek formájában térítette meg a kölcsönt ügyvédi költségként feltüntetve azt a könyvelésében. Ez pedig már „pénzügyi nyilvántartás meghamisítása” tényállásként New York állam büntető törvénykövébe ütközik.

A történet kezdetén Cohen nem törte magát, hogy ő állja a cehet. A hétfői vallomásában részletezi azt a komikus kálváriát, ahogy Trump egyéb segítőit próbálta meggyőzni az összeg kifizetésére. Először Allen Weisselberget, a Trump Organization pénzügyi csoport igazgatójához fordult, de ő azzal hárította el a kérést, hogy túl sok unokája jár a magániskolába, és tandíjuk ismeretében megterhelő lenne számára egy 130.000 dolláros plusz kiadás. Cserébe azt javasolta, hogy egy „családi ünnepély vagy Bar-micvó” ürügyén rendezett partira költségeként könyvelje el a kiadást. Cohen megpróbáltatásai itt még nem értek véget: egy névileg ingatlan-tanácsadással foglalkozó fedőcéget kellett alapítani a tranzakció lebonyolítására, hogy a felesége tudta nélkül költhesse el a saját zsebéből az összeget, ugyanis Cohen bevallása szerint otthon nem ő kezeli a családi pénzügyeket – áll a Washington Post részletes tudósításában.

A volt elnök jogász csapata a kezdetektől úgy kívánta beállítani a pénzügyi manővert, mint ami Trump felesége, Melania megóvását szolgálta a bulvár zaklatásától. Cohen ezzel szemben azt állította, hogy „Trump sokkal jobban aggódott a kampánya, mint a házassága miatt”. A védelem másik céltáblája Cohen szavahihetősége volt, ami a 2019-es szövetségi meghallgatásán tett bizonyítottan hazug tanúvallomása során már odalett. A kérdés, hogy Trump védői meddig tudnak ebbe a kapaszkodni és hisznek-e még az esküdtek Trump bukott katonájának.