Európai Unió;tüntetés;Grúzia;ügynöktörvény;

Hetek óta hatalmas tömeg tüntetett, a grúz parlament mégis elfogadta az külföldiügynök-törvényt

Az Európai Unió finoman szólva nincs elragadtatva.

 A hetek óta tartó ellenzéki tömegtüntetések ellenére kedden végső olvasatban is elfogadta a grúz parlament azt a törvényt, amely több száz nem kormányzati szervezet és médium külföldi ügynökké minősítésével fenyeget. A kormányzó Grúz Álom által benyújtott tervezetet 84 vokssal 30 ellenében hagyták jóvá. A jogszabály értelmében minden olyan civil társadalmi csoportnak, amelynek tevékenységét több mint 20 százalékban külföldről finanszírozzák, „külföldi hatalom érdekeit szolgáló szervezetként” kell majd regisztráltatnia magát.

Megfigyelők azzal vádolják a kaukázusi volt szovjet köztársaság kormányát, hogy a jogszabályt az orosz ügynöktörvény mintájára dolgozta ki, és célja a kritikus szervezetek és a média munkájának korlátozása, az ellenzéki hangok elnémítása. Grúziában attól tartanak, hogy az új törvény megnyitja az utat egy tekintélyelvű kormányzás előtt az eddig EU-tagságra pályázó országban. Szalome Zurabisvili grúz elnök előre közölte, hogy nem írja alá a törvényt, de vétóját a parlament egyszerű többséggel felülbírálhatja.

Tinatin Bokucsava, az ellenzéket vezető Egyesült Nemzeti Mozgalom frakcióelnöke a Politico amerikai hírportálnak úgy vélekedett, hogy ez döntés a grúziai rendszerváltás sürgős szükségességére irányítja majd rá a figyelmet. A közelgő októberi választásokra utalva azt mondta, bízik benne, hogy a Grúzia utcáin tapasztalt egység vízválasztó pillanatnak bizonyul az ország történetében. Az Európai Unió decemberben adta meg Grúziának a tagjelölti státuszt, bár figyelmeztetett, hogy az ország visszalépett fontos emberi jogi kérdésekben, és nem hajtotta végre teljes mértékben az Európai Bizottság által megkövetelt reformokat.

A Politico szerint tucatnyi uniós külügyminiszter pénteken arra sürgette Josep Borrellt, az EU vezető diplomatáját, „küldjön egyértelmű üzenetet Tbiliszinek”, hogy a készülő ügynöktörvény összeegyeztethetetlen Grúzia uniós útjának előrehaladásával. A hírportál szerint azonban Magyarország Szlovákia segítségével megakadályozta egy ilyen nyilatkozat elfogadását. Az Európai Parlament több pártcsaládja közben "célzott" szankciók előkészítését szorgalmazta a Grúz Álom ügynöktörvényt szorgalmazó politikusaival, köztük Irakli Kobahidze miniszterelnökkel szemben. Ugyanakkor Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azonban, aki a napokban egyeztetett a miniszterelnök közölte, nem támogatja a szankciókat. – Úgy gondolom, hogy ebben a szakaszban a politikai párbeszédnek kellene prioritást élveznie - mondta.