időjárás;eső;szél;napsütés;fagyok;május;

Mínusz 11 fokot mértek a Bükkben, de a kellemes májusi idő még napokig itt marad

A hétvégére az elviselhető hőmérséklet mellett azonban már fel kell készülnünk záporokra, zivatarokra is.

Hajnalban mínusz 11 fok volt a Bükk-fennsíkon – írja az Időkép arról, hogy a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének mérései szerint a Mohos-töbörben hűlt le ennyire a levegő, s ez 0,4 fokkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi májusi minimum. – A Vörösmeteor-töbörben sem volt sokkal melegebb: -8,4 fokig zuhant a hőmérséklet. Az egész fennsíkot kiterjedt fagyok jellemezték, és a következő éjszakákon hasonlóan hideg időjárásra lehet számítani. Pongrác és Szervác utánm vagyis május 12-14. között az utolsó fagyosszent, Bonifác is kitett magáért: Zabarban ugyancsak 0 fok alá csökkent a hőmérséklet kedd hajnalban.

A lehűlés oka egy Kelet-Európa fölött kiépült anticiklon, amelynek déli oldalán hideg-száraz légtömeg áramlott be északkelet felől a Kárpát-medencébe. A Bükk-fennsíkon elállt a szél, és kitisztult az ég. Mindez pedig hozzájárult a jó kisugárzási körülményekhez és a hőmérsékleti inverzió kialakulásához. A Bükk-fennsíkot sajátos földrajzi és klimatikus viszonyok jellemzik. Az éjszakai kisugárzás erős, ami extrém hideg hőmérsékletekhez vezethet, olykor nyáron is fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet.

Ugyanakkor az Időkép előrejelzése szerint a helyzet országosan koránt sem ennyire rémes, és a következő napokban megszokott kellemes májusi idő várható széllel és sok-sok napsütéssel. Szerdán a gomolyfelhős idő mellett a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet is. Helyenként, nagyobb eséllyel keleten és a középső tájakon alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A délkeleti szél többfelé élénk, néhol erős lesz. Délután 20-26 fokot mutathatnak a hőmérők.

Csütörtökön a megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan, de főként a Dunántúlon alakulhatnak ki záporok, néhol zivatarok. A délkeleti szelet már több helyen erős, északnyugaton viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 21-27 fok között valószínű. Pénteken már nem lesz annyira kellemes az idő: többfelé előfordulhat eső, zápor, zivatar, helyenként kiadós mennyiséggel kell számolnunk. Élénk, erős lesz a délkeleti szél. Napközben 18-27 fokra van kilátás. Hétvégén viszont velünk marad a változékony, záporokkal-zivatarokkal tűzdelt időjárás.