Orbán-kormány;Litvánia;OTP Bank;MET-csoport;

Aggódnak a magyar felvásárlások miatt Litvániában

Az OTP és a MET-csoport terjeszkedik, ami az Orbán-kormány oroszbarátsága miatt komoly aggodalmakat kelt a balti országban.

Sajtóértesülések szerint magyar cégek tennék rá a kezüket a balti Luminor Bank és a litván Achema-csoport többségi részesedésére, ami miatt Viktorija Čmilytė-Nielsen litván házelnök óvatosságra intett - írja az LRT.

„Magyarország álláspontja Ukrajnával és Putyinnal kapcsolatban nagyon eltér attól a konszenzustól, amely általában az EU-ban létezik. Igen, úgy gondolom, hogy óvatosságra mindenképpen szükség van” - mondta a litván politikus a Žinių Radijas rádiónak nyilatkozva. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Litvániában intézményi biztosítékok léteznek a stratégiai vállalatok tranzakcióival kapcsolatosan.

A Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva május elején számolt be arról, hogy az OTP érdeklődését fejezte ki a balti országokban működő Luminor Bank megvásárlása iránt. A litván portál megjegyzi, hogy a magyar pénzintézet Oroszországban is jelen van mindmáig.

A Delfi.lt korábban arról számolt be, hogy Lyda Lubienė, a Litvánia legnagyobb műtrágyagyártó cégének számító Achema a fő részvényese eladja részesedését a svájci székhelyű magyar energiavállalatnak, a MET-csoportnak. Az LRT felidézi még, hogy Orbán Viktor az egyetlen uniós vezető, aki az orosz-ukrán háború kitörése óta is szoros kapcsolatot ápol a Kreml-lel.