Pécs;gázolás;balhé;

Lapátokkal és bozótvágó késsel felfegyverkezve rontott egymásnak két család, két embert elgázoltak a járdán

Az autó sofőrjének emberölés kísérletéért kell felelnie.

Lapátokkal és egy körülbelül 70 centis pengehosszúságú bozótvágó késsel vélte rendezni nézeteltérését két család Pécsett - ez az egyik, helyi lakó által készített videófelvételből derült ki, amit a Herbálfigyelő nevű Instagram-oldal tette közzé.

A felvételt készítő helyi lakos eleinte csak a katasztrófaturizmus jegyében állította felvételre a telefonját, az ordítozás közepette hallható a videóban, amint arra utalgat, hogy szerinte úgysem mernek egymásnak esni. Aztán amikor egy kék Citroennel szándékosan elgázoltak két embert, már úgy vélte, hogy jobb is, ha ezt felveszi, és szólt egy lakótársának, hogy hívja ki a rendőrséget.

Az ordibálás alkalmával egyebek közt olyan érvek hangzottak el, mint a „te kutya”, a „buzigyerek” a „csicska” a „buzi”, valamint a „csicska vagy, te buzi” és ezek különböző, egyéb kombinációi. A lapátokkal a videó alapján inkább elrettentés céljából suhintottak ide-oda a felek, a gázolás azonban egyértelműen szándékos volt: miután két embert elütött, megfordult, és újra megpróbálta elütni az ott állókat, akik azonban ezúttal már el tudtak ugrani előle. Az autó harmadszorra is visszatért a helyszínre, ekkor valaki beszállt, az autó rázkódni kezdett (feltehetően egy szintén nem baráti hangvételű eszmecsere nyomán), majd elhajtottak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Herbál Figyelő (@herbalfigyelo) által megosztott bejegyzés

A rendőrség emberölés kísérlete miatt indított eljárást. Popovics Dejan, a Baranya Vármegyei Rendőrfőkapitányság szóvivője az esettel kapcsolatban az RTL Híradót arról tájékoztatta, hogy az áldozatok sérüléseiknek vizsgálata, és az eset körülményeinek tisztázása folyamatban van. A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt indított nyomozást. A csatorna úgy tudja, a rendőrök több mint tíz embert keresnek. Közülük többet már lekapcsoltak és elő is állítottak.

A rendőrség közleményt adott ki az ügyben, eszerint a gázolót elkapták. A rendőrök a helyszínen megállapították, hogy a két csoport között egy korábbi nézeteltérés miatt alakult ki a vita, a fegyverkezés tekintetében pedig arra jutottak, hogy az egyik társaság lapátokkal, míg a másik fél egy macsétével fenyegetve próbált érvényt szerezni a maga igazának. A gázoló után hajtóvadászatot indítottak, s rövid időn belül a Rákóczi úton elfogták az autóval menekülő párost, majd előállították őket a rendőr-főkapitányságra, és megkezdték kihallgatásukat. A társaság többi, szökésben lévő tagjait is hamar azonosítani tudták a nyomozók, és a délután folyamán a Hungária úti lakásukon el is fogták a gázolós társasághoz köthető, lapáttal felfegyverkezett két férfit.

Kész csoda egyébként, de a gázolás után az áldozatok simán felálltak és folytatták a balhét. Ez már csak azért is nagy szó, mert a sofőr fékezés nélkül, olyan erővel hajtott nekik, hogy betört a Citroen elülső ablaka. A 25 éves gázolót több emberen elkövetett emberölés kísérlete, míg az autójába később beülő 40 éves férfit bűnpártolás miatt őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat.

Az esettel kapcsolatban a rendőrök csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt is eljárást indítottak, amelyben összesen öt embert hallgattak ki: a gázoló mellé később beülő férfit, továbbá a két, lapáttal fenyegető 37 és 35 éves férfiakat, valamint a kórházból előállított 42 éves férfit és 21 éves fiát is. A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság mindannyiukat őrizetbe vette, és előterjesztést tett letartóztatásukra - tájékoztatott közleményében a hatóság.