kapitány;motorcsónak;szállodahajó;verőcei hajóbaleset;

Verőcei hajóbaleset: Döntött a bíróság, bűnügyi felügyelet alá helyezték a szállodahajó kapitányát

Az eljárás elsődleges adatai szerint a motorcsónakot - melynek vezetője ittas volt - maga alá gyűrte a szállodahajó. A kisgéphajót irányító férfi az egyik áldozat, akinek a holttestét már megtalálták. 

Bűnügyi felügyelet alá helyezte a Verőcénél történt több halálos áldozatot követelő hajóbalesetben részes szállodahajó cseh kapitányát a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája szerdán - közölte a Budapest Környéki Törvényszék honlapján.

Mint megírtuk, egy férfi és egy nő meghalt, öten pedig eltűntek szombat este, amikor összeütközött egy szállodahajó és egy motorcsónak Verőce közelében a 12-es főútnál. A két halálos áldozat egyike egy 20 éves lány, akinek a holttestét a Megyeri híd közelében találták meg, illetve egy 39 éves férfi, akinek a holtteste Verőcétől délre került elő. A balesetet egy 35 éves férfi élte túl, ő volt az, akinek sikerült partra úsznia. Az eltűnteket jelenleg is nagy erőkkel keresik.

Az eljárás adatai szerint május 18-án a gyanúsított az esti órákban hegymenetben közlekedett az általa vezetett szállodahajóval, amelyen a kapitányi feladatokat látta el. A jármű – 33 utassal a fedélzetén – Budapest irányából Komárom felé haladt. Ugyanebben az időben vele szemben, ellentétes irányban, völgymenetben közlekedett – az elsődleges adatok alapján – ittas állapotban az egyik sértett az általa vezetett kisgéphajóval, melyen hét utast szállított.

Motorcsónakját a folyó teljes szélességét kihasználva, indokolatlan irányváltoztatásokkal irányította.

Közben a kapitány a szállodahajó automata vezérlésével haladt, amikor a jobb part felől a sértett irányt váltott kisgéphajójával a bal part felé, ahonnan egyenesen a szállodahajó felé kormányzott. Amikor a szállodahajó orrához érkezett,

hirtelen jobbra kormányzott, azonban az ütközést nem tudta elkerülni és nagy sebességgel nekihajtott a nagy méretű járműnek.

Az ütközés miatt a kisgéphajó olyan mértékben rongálódott, hogy elveszítette felúszóképességét, és az elsődleges adatok alapján a motorcsónakot és utasait a szállodahajó maga alá gyűrte. A kisgéphajót irányító sértett és egy női utas azonnal életét vesztette, egy másik utas súlyos sérüléseket szenvedett, de a partra tudott úszni. A motorcsónak többi utasának felkutatására tett intézkedések eddig nem vezettek eredményre, keresésük folyamatban van - írja a Törvényszék.

Bár a szállodahajó kapitánya észlelte a becsapódást, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a jármű minek ütközött neki, a baleset helyszínén nem állt meg, a hajóval változatlan sebességgel továbbhaladt,

a balesetben megsérült és vízbe esett személyeknek nem nyújtott segítséget, a személyzetet nem értesítette, a mentési protokollt nem hajtotta végre, valamint a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a segélyhívóra sem tett bejelentést, hanem az eredetileg kijelölt úticélja irányába folytatta útját. 

Ily módon több rá vonatkozó hajózási és vízi közlekedési szabályt megszegett.

A szállodahajó kapitánya cseh állampolgár, azonban Magyarországon bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik. Figyelemmel a terhére rótt cselekmény súlyára és a kiszabható büntetés mértékére – három évig terjedő szabadságvesztés – megalapozottan feltehető,

hogy szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne, vagy elrejtőzne. 

Továbbá figyelemmel a többszörös halmazatra és a baleset rendkívül súlyos kimenetelére, az ügyészi indítvány szerint a férfi jelenléte a büntetőeljárásban kizárólag személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés alkalmazásával, bűnügyi felügyelet elrendelésével biztosítható.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a bűnügyi felügyeletét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2024. szeptember 22-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védő fellebbezést nyújtott be ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.