Németország;AfD;EP-választás 2024;Maximilian Krah;

Kihátrált a német AfD az EP-listavezetője mögül, aki egy interjúban arról beszélt, szerinte az SS nem minden tagja volt bűnöző

Maximilian Krah-t pártja eltiltotta minden nyilvános megjelenéstől és kampányeseménytől, miután a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) bejelentette, véget vet az európai parlamenti együttműködésnek az AfD-vel.

Lemondott Maximilian Krah, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) EP-listavezetője – írja a The Guardian. A politikus az X-en bejelentette, hogy a továbbiakban nem vesz részt az AfD kampányrendezvényein, és távozik a párt szövetségi végrehajtó bizottságából.

Döntését azzal indokolta, hogy

„az AfD-nek meg kell őriznie az egységét”.

Az ügy előzménye, hogy Maximilian Krah az olasz La Repubblica és az angol Financial Times című lapban megjelent interjújában azt mondta, a náci SS nem minden tagja volt bűnöző. „Soha nem fogom azt mondani, hogy minden ember, aki valaha SS-egyenruhát viselt, az automatikusan bűnöző lett volna” – fogalmazott az AfD politikusa. Arra a kérdésre, hogy a náci párt fegyveres alakulatának tagjait háborús bűnösöknek tartja -e, Krah azt felelte, „bizonyos, hogy magas százalékban bűnösök voltak, de nem mindenki volt az”.

Az MTI azt írja, szerdán az AfD szóvivője is bejelentette, a párt eltiltotta minden nyilvános megjelenéstől és kampányeseménytől Maximilian Krah-t.

Az AfD vezetősége telefonos konferencián hozott döntést Krah ügyében, miután a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) kedden bejelentette, véget vet az európai parlamenti együttműködésnek az AfD-vel a német párt EP-listavezetője körüli botrányok miatt.

Április végén a német hatóságok őrizetbe vették Krah asszisztensét, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Európai Parlamentben folytatott tárgyalásokról információkat osztott meg a kínai hírszerzéssel, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiek után kémkedett Peking megbízásából. Krah brüsszeli irodáját is átkutatták, mert őt tanúként kezelik az ügyben. Az AfD EP-listájának második helyén szereplő Petr Bystronnal szemben pedig május közepén indított vizsgálatot a müncheni főügyészség vesztegetés és pénzmosás gyanújával. Emiatt – a pártvezetés kérésére – már ő is mellőzi a nyilvános szerepléseket a kampányban.