egészségügy;baleset;ellátás;Petz Aladár Megyei Oktató Kórház;

Napok óta nincs akut mellkassebészeti ellátás a győri kórházban

Így a balesetet szenvedett betegeket messzebb kell szállítani, ami csökkenti a túlélés esélyüket. 

Az egészségügy sikeres átalakításának következő bizonyítéka, hogy szerdától előreláthatóan 2024.05.27. hétfőig átmeneti humánerőforrás hiány miatt leállt a Győr-Moson-Sopron Megyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban az akut mellkassebészeti ellátás - írta a birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva vasárnap délután Facebook-oldalán Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. 

A hír mögött sokkal több van, mint első pillantásra tűnhet, ugyanis az intézmény a nyugat-magyarországi régió legnagyobb traumacentruma volt eddig. Itt a hagyományos baleseti sebészet mellett megtalálható mellkas- és idegsebészet is, ahol nemcsak a megyéből, hanem szinte az egész észak-balatoni rész betegeit is ellátták.

Kunetz Zsombor szerint ez azt jelenti, hogy azokat, akik valamely baleset, vagy egyéb megbetegedés miatt sürgős mellkassebészeti ellátásra szorulnak, most Győr helyett a sokkal messzebb lévő fővárosi vagy a szombathelyi kórházba kell vinni. Úgy véli, a baleseti túlélés esélyét veszi el a betegtől a rendszer. Megjegyezte, az sem véletlen, hogy a meglőtt Robert Ficót nem a messzebb lévő pozsonyi traumacentrumba, hanem a besztercebányai kórházba vitték a május 15-i nyitrabányai merénylet után. Az ok pontosan ez volt: a minél előbbi definitív, végleges ellátóhelyre való szállítás.

„Ez ma nem lehetséges mellkassebészeti sérülés esetén egész Közép-Dunántúl és Nyugat-Magyarország egy jelentős részén. Ehelyett a betegeket annak az Országos Mentőszolgálatnak kellene elszállítania a minimum egy órára levő valamely egyéb ilyen betegeket is ellátó intézménybe, amely éppen szoftvert frissít. És még el sem kezdődött a nyári szabadságolások időszaka” - zárta sorait Kunetz Zsombor.