Európai Unió;katonai szolgálat;

Cáfolja Szijjártó Pétert az EU külügyi főképviselője, nem fontolgatják a kötelező uniós katonai szolgálat bevezetését Európában

Hatáskörük sincs hozzá.

Heves vitában szólították fel Szijjártó Péter külügyminisztert európai partnerei, hogy Magyarország oldja fel Ukrajna katonai segélyezésének blokkolását. Az Orbán-kormány több uniós intézkedést is akadályoz, amelyek mintegy 6,5 milliárd eurós katonai támogatást jelentenének a kelet-európai országnak az agresszor Oroszország elleni küzdelemhez.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője a tárcavezetők brüsszeli tanácskozása után újságíróknak azt mondta: a késlekedés emberéletekben mérhető. - Miután az állam- és kormányfők döntöttek a támogatásról, a külügyminiszterek dolga, hogy azt végrehajtsák - emlékeztetett.

A politikus lapunknak határozottan cáfolta, hogy az EU kötelező katonai szolgálat bevezetését fontolgatná Európában, ahogyan azt Szijjártó Péter a kormánymédiának tartott sajtótájékoztatóján állította. 

- Az Európai Unió nem képes kötelező katonai szolgálatot bevezetni. Igen messze vagyunk attól, hogy ilyen hatáskörrel rendelkezzünk. Még csak nem is gondolkodunk róla - közölte, láthatóan meghökkenve a felvetésen.