egészségügy;Szolnok;Hetényi Géza Kórház;

Több napig megint nem lesz neurológiai és stroke ügyelet a szolnoki kórházban

A sürgős ellátást igénylő betegeket órákig utaztathatják a fővárosba, Kecskemétre, vagy Debrecenbe.

Júniusban ismét több napon keresztül nem lesz neurológiai és stroke ügyelet a szolnoki kórházban - írja a Magyar Hang a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) oldalán közzétett határozatokra hivatkozva.

Az elmúlt hónapokban már számos példa volt rá, humánerőforrás-hiány miatt júniusban három napon át nem lesz neurológiai és stroke ügyeleti ellátás, de hét napon keresztül az arc- és állkapocs sebészeti ügyeleti ellátás is szünetelni fog a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórházban.

A neurológiai és stroke ellátásért Budapestre, Kecskemétre, vagy Debrecenbe kell utazniuk a betegeknek, az ellátásra szorulók koordinálása az Országos Mentőszolgálat feladata lesz, az összesen kilenc kijelölt egészségügyi intézmény szabad kapacitásainak függvényében. Az ellátási szünet összesen 50 betegágyat érint.

Az NNK honlapján közzétett másik határozat szerint az arc és állkapocs-sebészeti ellátást a Szolnok vonzáskörzetében élők számára az Észak-Pesti Centrumkórház, az Észak-Budai Szent János Centrumkórház, valamint a Semmelweis Egyetem biztosítja. A szolgáltatás kimaradása miatt összesen 7 kórházi ágy nem fogad betegeket.

A lap megjegyzi, hogy bár átmeneti hiányként tünteti fel a személyügyi körülményeket, ennek ellenére az NNGYK korábbi határozatai alapján ez rendszeresnek mondható. Áprilisban és májusban ugyancsak szünetelt egy-egy napra mind a neurológia és stroke ügyelet, mind az arcsebészet. Utóbbi szintén hét napig nem volt elérhető májusban. Egyébként a tüdőgyógyászat idén már nem nyit ki a vármegyeszékhelyen. 

A szolnoki megyei kórházban fellépő humánerőforrás-problémák miatt az NNGYK-nak csak idén már 14 kijelölő határozatot kellett hoznia.