Európai Unió;Fidesz;Závecz Research;

Závecz Research: Leginkább modernnek, liberálisnak és demokratikusnak tartják a magyarok az EU-t, míg a legnagyobb hibájának a bürokratikus működést látják

Még a fideszesek többsége, 58 százaléka is úgy ítéli meg, hogy az Európai Unió demokratikusan működik, és csupán 12 százalék gondolja, hogy ez egyáltalán nem jellemző rá.

A magyar lakosság leginkább modernnek, liberálisnak, kezdeményezőnek és demokratikusnak látja az Európai Uniót, ugyanakkor azzal is sokan egyetértenek, hogy bürokratikus intézmény – derül ki a Závecz Research által az RTL számára készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A felmérés eredményei alapján

  •  a magyarok összességében pozitív tulajdonságokat társítanak az EU-hoz, egyebek mellett modernnek (76 százalék), demokratikusnak (69 százalék) és összetartónak (62 százalék) tartják,

  • legkevésbé azzal értenek egyet, hogy az EU korrupt, elnyomó és álszent lenne, vagyis a kérdőívben felsorolt negatív tulajdonságokkal,

  • ám azoknak az aránya sem alacsony, akik így vélekednek, a válaszadók szűk fele mondta, hogy ezek a tulajdonságok valamennyire jellemzők az EU-ra.

Mindent egybevetve viszont még a kormánypárti szavazók többségének szemében sem ezek a negatívumok a legfontosabbak, ők elsősorban bürokratikusnak tartják az EU-t, másodsorban modernnek és liberálisnak.

A kutatás szerint

a Fidesz-szavazók nem térnek el annyira az ellenzékiektől az EU pozitív jellemvonásainak elismerésében, a negatívumokat viszont jobban hangsúlyozzák.

Míg ugyanis a kormánypártiak csaknem kétharmada (65 százalék) szerint az Európai Unióra nagyon vagy inkább jellemző a korrupció, addig ezzel csak az ellenzékiek bő harmada ért egyet. A kutatásból kiderült az is, hogy a fideszesek többsége,

58 százaléka szerint ugyanis az Európai Unió demokratikusan működik, és csupán 12 százalékuk gondolja, hogy ez egyáltalán nem jellemző rá.

A kutatás a Fidesz-KDNP mellett nevesítve csak a Tisza Párt és a DK-MSZP-Párbeszéd szavazóit vizsgálta. Mindkét párt szimpatizánsainak elsöprő többsége gondolja demokratikusnak az EU-t, ezek aránya 85, illetve 80 százalék.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a válaszadók szerint mennyire fontosak bizonyos értékek Magyarország, a magyar emberek és az EU számára, majd a válaszaikat egy 1-től 5-ig terjedő skálán értékelték. A legnagyobb távolság

a béke és a család fontosságának megítélésében mutatható ki az EU és Magyarország között, a magyar emberek szerint ezek azok a területek, ahol a legnagyobb az unió hátránya, ha értékekről van szó.

Különösen a kormánypárti szavazók gondolják úgy, hogy az EU-ban kevésbé fontos a béke (5-ös skálán 3,9), mint Magyarországon (4,8).

Az egyébként a felsorolt értékek mindegyikére igaz, hogy a lakosság szerint valamivel fontosabbak Magyarország számára, mint az Európai Unióban. Ez a hagyományos értékek (család) mellett olyan területeken is tetten érhető, ahol arra lehetne számítani, hogy az EU kap magasabb pontszámot (társadalmi megkülönböztetés elleni küzdelem, környezetvédelem).