Zugló;irodaház;Garancsi István;Tiborcz István;Dürer Park;

Az Orbán-kormány megveszi a Dürer Park irodaházait, 80 milliárdot már ki is fizetett értük

A épületeket a tervek szerint a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank és több más állami cég állományával töltik majd fel.

A kormány megvásárolja a Dürer Park irodaházait, a Városliget mellett felhúzott hatalmas épületeket a tervek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank és több másik állami cég állományával töltik fel – tudta meg a 24.hu.

A Dürer Befektetési Kft. gigaprojektje már a befejezéséhez közeledik Zuglóban, a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market és a Tiborcz István-közeli Főnix Magántőkealap által jegyzett cég két hatalmas irodaházat építtetett az Ajtósi Dürer sor és az Abonyi utca által közrezárt 3,7 hektáros területre. Az épületek mellől tavasszal bontották le az utolsó állványokat, és a 24.hu szerint

az elmúlt hetekben már az épületbelsők kialakításán dolgoztak az egyik minisztérium, illetve több állami szervezet előre leadott megrendeléseinek és igényeinek megfelelően.

A portál információi alapján ugyanis az állam teljes egészében megvásárolja mindkét irodaházat. Erről az állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) még 2022-ben kötött előzetes megállapodást a Dürer Befektetési Kft.-vel. Az egyezséget a 24.hu szerint a kormány egyik nem nyilvános határozatára alapozták, melyben eldöntötték, hogy 110 milliárd forintos keretet biztosítanak a majdani ingatlan megvásárlására azzal a céllal, hogy „korszerű irodakomplexumokban helyezzék el az állami szervezeteket”.

A portál úgy tudja,

a Városliget melletti irodaház előnyeit a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozói élvezhetik majd. A tárca mellé költözhet az előkészítést végző MNV és a Magyar Fejlesztési Bank is.

A felsoroltakon kívül további 11 állami szerv és pénzintézet kaphat helyet Zuglóban.

A cikk szerint a 2022-ben létrejött előzetes megállapodásban 100 milliárd forintos árat határoztak meg a teljes épületegyüttesre. Azonban a portál információi alapján

a beruházó az inflációra hivatkozva a múlt hónapban kezdeményezte, hogy a megállapodásban meghatározott vételárat emeljék 120 milliárd forintra.

Ezt a kormánynak még jóvá kell hagynia, ha pedig megteszi, nagyjából a luxuslakásokra jellemző, négyzetméterenkénti 2 millió forintra jön ki a költség.

A tulajdoni lapok tanúsága szerint a pénz jelentős részét már megkapta a beruházó csoport. A 24.hu azt írja, az állam tavaly nyár óta hat kisebb részletben összesen 79,9 milliárd forintot, vagyis az eredeti ár mintegy 80 százalékát kifizette, miközben jelzálog- és elidegenítési jogot tetetett az ingatlanokra.