Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni vendéglátó-ipari egység ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. Az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.
A Nébih közleménye szerint például a vendéglátóhely több helyiségében ‒ többek között az egyszer használatos csomagolóanyagok, valamint az élelmiszerek tárolására használt raktárakban – rágcsálók és rovarok jelenlétére utaló nyomokat talált a hatóság.
Emellett
az étterem több helyiségben sem működtek megfelelően a kézmosók,
kézfertőtlenítő szer, valamint a jogszabályban előírt fertőtlenítő hatású mosogatószer sem állt rendelkezésre,
az épület műszaki, valamint a hűtőberendezések műszaki és higiéniai állapota sem felelt meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak,
az étterem egésze rendezetlen, takarítatlan volt,
az ellenőrzést nehezítette, hogy az alagsori raktárban ‒ ahol számos, a tevékenységhez nem kapcsolódó dolgot is tároltak ‒ nem működött a világítás,
több helyiségben, köztük a konyhában sérült volt a mennyezet, a fal és a padozat,
a gépek, eszközök és berendezések ‒ mint például a húselőkészítő helyiségben lévő daráló, bárd és élező ‒ szennyezettek voltak,
a konyhában, a hűtött munkapultban a tisztított, aprított zöldséget együtt tárolták az olvadó, nyers hússal,
nem állt rendelkezésre megfelelő számú mosogató, így a fogyasztóktól megmaradt szennyezett tányérok visszakerültek a konyha területére,
és a készételek melegen tartásáról sem gondoskodtak.
Súlyos hiányosságokat tártak fel a dokumentáció kapcsán is, a vendéglátó-ipari egység ugyanis nem rendelkezett a jogszabályoknak megfelelő, kötelező HACCP kézikönyvvel, nem működtetett nyomonkövetési rendszert, és az üzemeltető nem vezetett anyaghányad nyilvántartást. Az ellenőrzés idején dolgozó szakács nem rendelkezett érvényes egészségügyi könyvvel.
A Nébih a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az étterem tevékenységét. A hatóság emellett 20 tétel, mintegy 66 kilogramm nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű élelmiszert vont ki a forgalomból, továbbá megtiltotta annak forgalomba hozatalát és felhasználását.
Az egység a hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás, valamint a bírság kiszabása folyamatban van.