Debrecen;élelmiszerbiztonság;étterem;NÉBIH;

Bezárt egy debreceni éttermet a Nébih, miután több helyiségében is rágcsálók és rovarok nyomaira bukkant (VIDEÓ)

A hatóság mintegy 66 kilogramm nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű élelmiszert vont ki a forgalomból.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni vendéglátó-ipari egység ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. Az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

A Nébih közleménye szerint például a vendéglátóhely több helyiségében ‒ többek között az egyszer használatos csomagolóanyagok, valamint az élelmiszerek tárolására használt raktárakban – rágcsálók és rovarok jelenlétére utaló nyomokat talált a hatóság.

Emellett

  • az étterem több helyiségben sem működtek megfelelően a kézmosók,

  • kézfertőtlenítő szer, valamint a jogszabályban előírt fertőtlenítő hatású mosogatószer sem állt rendelkezésre,

  • az épület műszaki, valamint a hűtőberendezések műszaki és higiéniai állapota sem felelt meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak,

  • az étterem egésze rendezetlen, takarítatlan volt,

  • az ellenőrzést nehezítette, hogy az alagsori raktárban ‒ ahol számos, a tevékenységhez nem kapcsolódó dolgot is tároltak ‒ nem működött a világítás,

  • több helyiségben, köztük a konyhában sérült volt a mennyezet, a fal és a padozat,

  • a gépek, eszközök és berendezések ‒ mint például a húselőkészítő helyiségben lévő daráló, bárd és élező ‒ szennyezettek voltak,

  • a konyhában, a hűtött munkapultban a tisztított, aprított zöldséget együtt tárolták az olvadó, nyers hússal,

  • nem állt rendelkezésre megfelelő számú mosogató, így a fogyasztóktól megmaradt szennyezett tányérok visszakerültek a konyha területére,

  • és a készételek melegen tartásáról sem gondoskodtak. 

Súlyos hiányosságokat tártak fel a dokumentáció kapcsán is, a vendéglátó-ipari egység ugyanis nem rendelkezett a jogszabályoknak megfelelő, kötelező HACCP kézikönyvvel, nem működtetett nyomonkövetési rendszert, és az üzemeltető nem vezetett anyaghányad nyilvántartást. Az ellenőrzés idején dolgozó szakács nem rendelkezett érvényes egészségügyi könyvvel.

A Nébih a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az étterem tevékenységét. A hatóság emellett 20 tétel, mintegy 66 kilogramm nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű élelmiszert vont ki a forgalomból, továbbá megtiltotta annak forgalomba hozatalát és felhasználását.

Az egység a hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás, valamint a bírság kiszabása folyamatban van.