oktatás;felsőoktatás;BME;Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete;Egyetemi autonómia;

Tiszta rektorválasztást követel a BME-n a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

A konzisztórium levelének kancellár általi továbbítása a BME szenátusának döntési autonómiájába való példátlan beavatkozás - hívták fel a figyelmet.

A BME rektorválasztásának tisztaságát követelve jutatott el közleményt az Országos Sajtószolgálathoz a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete.

A rektorválasztás kiemelkedő esemény az egyetem életében, a rektor tevékenysége, döntései érdemben és hosszú távon befolyásolják az intézmény működését. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szenátusa június 10-i ülésén véleményezi a rektori pályázatokat, döntést hozva arról, hogy az egyetem legfőbb döntéshozó testületeként, az egyetemi autonómia egyik letéteményeseként melyik rektorjelölt kinevezését támogatja - ismerteti a közlemény.

A szenátus tagjai június 5-én levelet kaptak a Műegyetem kancellárjától, amely a BME konzisztóriuma külső tagjainak véleményét, az egyik rektorjelölt melletti állásfoglalását tartalmazta. A jelenlegi rektor arról értesítette a szenátus tagjait, hogy a konzisztórium ülésén a rektori pályázók meghallgatása után sem szóbeli értékelés, sem szavazás nem történt, állásfoglalás nem született. A közlemény ezzel kapcsolatban emlékeztet, hogy a konzisztórium Nemzeti Felsőoktatási Törvényben rögzített feladata a stratégiai döntések megalapozása, a gazdálkodás szakmai támogatása, ellenőrzése, személyi kérdésekben viszont nincs hatásköre.

„A fentiek alapján a konzisztórium levelének kancellár általi továbbítása a BME szenátusának döntési autonómiájába való példátlan beavatkozás. Aggasztó, hogy olyan események terhelik a BME-n a rektorválasztás folyamatát, amelyek túllépik a jogszabályi kereteket, ellentétesek a BME szabályzataival és hagyományaival. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete elutasítja az egyetemi autonómia csorbításának minden formáját!” - zárul a közlemény.