Magyarország;Ukrajna;együttműködés;kizárás;

Kizárnák Magyarországot a Bukaresti Kilencek csoportjából

Többeknél kezd betelni a pohár, hogy az Orbán-kormány tüske a köröm alatt. 

Kizárnák Magyarországot a Bukaresti Kilencek csoportjából - olvasható a Financial Times egyik cikkében, amit a hvg.hu idéz.

A lap cikke szerint ugyanis az utóbbi időszakban a magyar kabinet képviselői elkezdték a közös munkát szabotálni, mivel nem járultak hozzá egyetlen, Ukrajna megsegítésével, vagy az ország NATO-tagságával kapcsolatos nyilatkozat kiadásához sem. Sokaknak szúrja a szemét a magyar kabinet az Európai Unióval szemben tanúsított viselkedése, valamint úgy általában Budapest Ukrajnával kapcsolatos hozzáállása. 

Korábban nem ment ez ennyire konfliktusosan: a háború kitörését követően a magyar kormány képviselői zárt ajtók mögött rendre igazodtak a többségi állásponthoz, miközben a nyilvánosságban oroszpárti paneleket hangoztatott. 

A szövetségi államok vezetői kedden találkoznak Rigában, s a magyar kormány semmiféle közös nyilatkozat kiadásához nem járult hozzá. Az eseményen egyébként a lettországi nagykövet lesz jelen, mivel az Euractiv információi szerint Sulyok Tamás kihagyja a csúcstalálkozót. A hvg.hu kereste a Sándor-palotát, hogy mi az oka az államfői távolmaradásnak, de a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

A NATO közép-kelet európai tagjait tömörítő, 2015-ben megalakult együttműködési fórum tagja Magyarország mellett tagja Bulgária, Románia, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Észtország. Ezen országok a Krím orosz bekebelezése után döntöttek úgy, hogy szorosabbra fűzik az együttműködést katonai, illetve biztonságpolitikai kérdésekben.