hangfelvétel;kampány;Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;főpolgármester-választás;

Vitézy Dávid kezdeményezi a szavazatok újraszámolását, bocsánatkérést vár Karácsony Gergelytől, aki egy hangfelvétel szerint agyonverné őt

A főpolgármester-jelölt szerint a vasárnapi választáson 76-szor annyi érvénytelen szavazat született annál a 324 voksnál, amennyivel Karácsony Gergely győzött.

Durva, fenyegető hangvételű beszólások, önleleplező beismerések is elhangzanak azon a múlt szombat óta terjedő hangfelvételen Karácsony Gergelytől, amellyel a Telex videóinterjúban szembesítette a főpolgármestert.

A Telex által bemutatott hangfelvételen a Párbeszéd-DK-MSZP pártszövetség jelöltje szájából a következő mondatok hallhatók: „Én azon gondolkodom, hogy a Vitézy Dáviddal beszélek, ezt el kéne mondani, hogy ezt ő vállalja, akkor... akkor... én lapáttal fogjuk agyonverni. (...) Olyan szinten hiú, hogy ez elképesztő. Ezért gondolom azt, hogy szerintem nagyon rosszul fogja viselni ezt a kampányt. És lehet, hogy ezt az orrára kéne kötni, hogy nem akarom megzsarolni, de na, mi lapáttal fogjuk verni.”

A főpolgármester arról is beszélt, hogy miként tartja kölcsönösen sakkban a DK-t és a Momentumot, illetve  gyakorlatilag beismerte, hogy az általa korábban meghirdetett „budapesti lakógyűlés” nem más, mint a kormány nemzeti konzultációjának, „a Fidesz fegyverének”  adoptációja. – Ez nem ugyanolyan, mint a nemzeti konzultáció, de én irányítok kérdéseket, és ha a többség mögötte lesz, és felmutatja, az voltaképp ugyanaz – leplezte le önmagát. A Telex szerint a felvétel gyaníthatóan több helyen, több időpontban készült, és összevágták, ugyanakkor Karácsony Gergely elismerte, úgy gondolja, ő hallható a felvételen.

Magyarázatként előbb arra hivatkozott, hogy az egész ügy lényege, hogy Magyarország legfontosabb közvetlenül választott tisztviselőjét folyamatosan, szisztematikusan lehallgatják.

Őszintén szólva az, hogy ezeken a hangfelvételeken miket mondok, ennek a jelentősége tízes skálán egyes

 – próbálta meg jelentékteleníteni az elhangzottak súlyát, azzal is, hogy a beszélgetések nagyon különböző helyzetekben történtek, és azok között akár évek is eltelhettek, majd „kicsit zaftos pletykának” minősítette az elhangzottakat. Végül a főpolgármester azt hozta fel érvként, amit már korábbi hangzatos kijelentései esetében is: – Nyilván én egy nagypofájú gyerek vagyok, politikus vagyok, ez egy munkaköri ártalom.

Vitézy Dávid az eredeti fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra pénteki visszalépésével lépett elő Karácsony Gergely legfőbb riválisává. Hivatalosan a saját egyesülete és az LMP indította végül csupán a hivatalban lévő főpolgármester csak 324 szavazattal előzte meg.

Vitézy Dávid Facebook-posztban reagált Karácsony-féle hangfelvételere: „Azt mondja, hogy lapáttal fogja szétverni a fejem ebben a kampányban. Az erre tett kísérleteit mindvégig éreztem, számtalan hazugságot terjesztett és mondott a főpolgármester rólam az elmúlt hetekben. Ahelyett, hogy bocsánatot kérne emiatt, a szokásos áldozatszerepbe helyezkedett – mint mindig.” A választás jogerős lezárásáig még továbbra is versenyben lévőnek tekinthető jelölt felháborodott, hogy Karácsony Gergely ahelyett, hogy túllépne a kampányon, most már a rá szavazókat is támadja.

„Csütörtökig lehet kezdeményezni a szavazatok újraszámlálását. Ezt meg fogjuk tenni. 76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztünk Karácsony Gergellyel. Egy demokráciában az a minimum, ha ezután a szavazatokat újraszámolják, főleg, hogy számos rendszerszintű visszásságról kaptunk jelzést az érvénytelenné nyilvánított szavazatok kapcsán. Ezeket be fogjuk mutatni. Bármi lesz is az erre feljogosított szervek döntése, a jogerős döntést el fogom fogadni” – szögezte le Vitézy Dávid, aki kijelentette: „Ha Karácsony Gergely győzelme jogerős lesz, gratulálni fogok neki - persze, ha addigra hajlandó felvenni a telefont, amit két napja nem sikerül, és ha addigra épp nem egy lapáttal akarja szétverni a fejem.”

A témában a Vitézy Dávid és az LMP közös listáján negyedik helyen szereplő Merker Dávid nyilatkozott az Indexnek. A politikus arról számolt be, hogy a IV. és a VII. kerületben adták le a legtöbb, kirívóan magas arányú érvénytelen szavazatot a fővárosi listás voksokhoz képest, ezért megvizsgálták a szavazatokat ezekben a kerületekben. Azt tapasztalták, hogy ahol láthatóan ki volt húzva Szentkirályi Alexandra neve, ott nagyon alacsony volt az érvénytelen szavazatok aránya, ahol viszont nem, ott nőtt, vagy kiugróan magas volt.

Merker Dávid szerint érdemben nem befolyásolta az érvénytelen szavazatok magas számát, hogy Magyar Péter szándékosan érvénytelenül szavazott a főpolgármester-választáson, ugyanis ahol a Tisza Pártnak sok szavazója volt, ott speciel látványosan kevés volt az érvénytelen szavazatok száma. Vagyis az érvénytelen szavazatok nagy száma elsősorban abból következhet, hogy a visszalépés ellenére sokan Szentkirályi Alexandrára adták le a szavazatukat.

Ez önmagában még nem okozna változást az újraszámolás esetén sem, csakhogy Merker Dávid szerint sokan úgy adták le a szavazatukat, hogy előbb beikszelték Szentkirályi Alexandrát, majd amikor észrevették, hogy ki van húzva, akkor beikszelték Vitézy Dávidot is. Könnyen előfordulhat, hogy ezeket a voksokat a szavazatszámláló bizottságokban érvénytelennek tekintették, csakhogy ezek valójában jogilag érvényesek. A vonatkozó jogszabály ugyanis így szól:

„193. §. (1) Érvénytelen a szavazólap, amely

a) nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal,

b) a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz, vagy

c) nem tartalmaz érvényes szavazatot.

(2) Érvénytelen az a szavazat, amelyet

a) nem a 186. § (2) bekezdése szerint adtak le,

b) kiesett jelöltre, listára adtak le.”

És a lényeg ezt követően jön:

„(3) A szavazat érvényességét – ha az egyéb feltételeknek megfelel – nem érinti, ha a szavazólapon a (2) bekezdés szerint érvénytelen szavazat is szerepel, vagy ha a szavazólapon bármilyen megjegyzést tettek, például a jelöltek, listák sorrendjét megváltoztatták, a jelölt nevét, listát kihúzták, nevet, listát hozzáírtak.”

Vagyis a jogszabály tisztázza a kettős iksz problémáját. Merker Dávid szerint ezres nagyságrendű lehet a szavazatvesztés amiatt, hogy úgy érvénytelenítettek voksokat, hogy Szentkirályi Alexandráéval együtt két iksz volt a szavazólapon, miközben ezek a szavazatok egyébként érvényesek voltak, ha például a másodikat a versenyben maradt Vitézy Dávidra húzták be. Az sem elképzelhetetlen, hogy a szavazókörökben erről a jogszabályról sokaknak nem volt tudomása, ha a bizottságokat nem vagy későn értesítették.