USA;elnökválasztás;költségvetési törvényjavaslat;

Vitának nincs helye!

Az országgyűlés döntött: a 2025-ös költségvetés tervezetét a kormánynak elég lesz november 15-éig benyújtania. Ezt megszavazta a fideszes parlament úgy, hogy a módosításhoz a kormány nem is csatolt indoklást. Korábban a kormány egyik beszélő feje elmondta, az ukrajnai háború, meg az amerikai elnökválasztás miatt várnak ki a magyar költségvetéssel. Mert egyes alternatív működésű kormányzati agyak szerint, ha Trump győzne, akkor lényegesen jobban alakul a magyar makrogazdasági környezet, mintha Biden maradna. Lássuk be, ez az indoklás már túlmutat az elmebaj kezdődő jelein.

Az államháztartási törvény szerint a következő évi költségvetést minden évben október 15-ig, az országgyűlési választások évében október végéig kell benyújtani – ez utóbbi egy kis időt ad, arra az esetre, ha a kormányalakítás elhúzódna.

Eddig a magyar államháztartási törvény nem szabályozta azt a kérdést, hogy mi van, ha Trump újraindul az USA elnöki posztjáért – de már legalább ilyen is van. A jogállam nagyobb dicsőségére.

A költségvetési törvényjavaslat akár 2000 oldalas is lehet, amit három körben tárgyalnak meg a képviselők. Három körben lehet módosító javaslatokat benyújtani. Ennek oka, hogy legyen érdemi vita, ami lehetőséget teremt a nyilvánvaló tervezési hibák kigyomlálására. Az elmúlt négy évben a kormány kizárólag olyan költségvetéseket fogadtatott el a fideszes képviselőkkel, amelyek már szinte az elfogadás pillanatában megbuktak. Semmi jele annak, hogy a kormány ne folytatná ezt a gyakorlatot. De majd meglátjuk, adjuk meg nekik az esélyt!

Az viszont biztos, hogy ha november 15-re kerül a ház elé a javaslat, akkor a vita november vége előtt nem indulhat, karácsonyozni meg majd mindenki otthon akar, nem pedig Kövér Lászlóval. Vagyis az egész vitát három hét alatt le kell zavarni. Másfelől nézve: nem lesz itt vita arról a 42 ezer milliárdról, amit a kormány jövőre akar elkölteni. Vitának nincs helye! – ezt üzenni a kormány a november közepi időponttal. A jogállam még nagyobb dicsőségére.