gyermekgyilkosság;Aszód;tényleges életfogytiglani fegyházbüntetés;baltás támadó;

Itt a jogerős ítélet, tényleges életfogytiglanra ítélték az aszódi baltás gyermekgyilkost

A Fővárosi Ítélőtábla jóváhagyta az Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét.

Nem találta alaposnak a büntetés enyhítéséért, a feltételes szabadságra bocsáthatóság érdekében bejelentett védelmi fellebbezéseket, ezért a 2024. június 14-én meghozott ítéletével helybenhagyta L. T.-nek, a most 48 éves férfinak az elsőfokú – tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kiszabott – ítéletét, aki 2022. május 20-ról 21-re virradóra álmukban baltával végzett 14 és 16 éves lányával – derült ki a bírósági portálon ismertetett jogerős ítéletből. Az emberölés bűntette miatt indult büntetőügyben a táblabíróság csupán a cselekmény jogi minősítését pontosította.

Amint arról korábban a Népszava is beszámolt, az apa a kettős gyermekgyilkossággal volt feleségén akart bosszút állni megromlott házasságuk miatt. A Budapest Környéki Törvényszék 2023. november 23-án kihirdetett ítéletével a vádlottat – ötszörösen is súlyosabban minősülő – emberölés bűntette miatt fegyházban letöltendő életfogytig tartó szabadságvesztésre és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottat a feltételes szabadság kedvezményéből kizárta, és kötelezte a több mint 12 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

Ahogy azt az elsőfokú bíróság megállapította, 2015-2016 folyamán a gyanúsított és felesége házassága megromlott, elhidegültek egymástól, kapcsolatuk elmérgesedett. Két közös lányukkal a nő 2018-ban költözött el a férfitól. Mivel a gyermekekkel való kapcsolattartásról a felek nem tudtak megegyezni, ennek rendezése miatt a hatósághoz fordultak és kölcsönösen feljelentették egymást. 2022 áprilisában a Gödöllői Járásbíróság felbontotta a férfi és az asszony házasságát, a gyermekeket az édesanyjuknál helyezte el, míg az édesapjuk részére kéthetente személyes kapcsolattartást biztosított.

– Ezt követően a férfi elhatározta, hogy a válás és a gyermekek elhelyezése miatt bosszút áll, majd végez magával. Terve megvalósításához vásárolt egy baltát, majd 2022. május 20-án a testvérének, egy ügyvédnek, illetve a Gödöllői Járásbíróságnak is leveleket fogalmazott meg. Írásaiban kifejtette, hogy tervét nem tartja helyesnek, azonban az őt ért igazságtalanságok erre kényszerítik. Aznap mindkét lány az édesapjánál volt. Miután elmentek lefeküdni és elaludtak, a férfi egy szúró eszközzel, illetve egy baltával egymás után végzett a lányaival. Mindkét gyermek a helyszínen belehalt a sérüléseibe. Édesapjuk másnap délelőtt öngyilkosságot kísérelt meg – sikertelenül.

A Fővárosi Ítélőtábla most kiemelte, hogy L.T. a gyerekeket „olyan tárgyként kezelte, akik saját sérelmeiért feláldozhatók, és akiknek az élete elvételében mind a mai napig nem lát nagyobb problémát annál, mint hogy emiatt felelősségre vonják őt és börtönbe kerül”. – Az ilyen elkövetőt a másodfokú tanács álláspontja szerint is végleg ki kell vonni a társadalomból, és annak védelme érdekében a feltételes szabadság kedvezményéből ki kell zárni – szögezte le a másodfokon eljáró bíróság.