KSH;foglalkoztatás;munkaerőpiac;Eurostat;vendégmunkások;foglalkoztatási ráta;

Kezd elfogyni a hazai munkaerő, hamarosan nem lesz, aki a gyárakban dolgozzon

Azzal hogy magyar gazdaság kimeríti a munkaerő-tartalékait az olyan ágazatok számára, amelyek az olcsó és képzetlen munkaerőre épülnek, egyre nehezebb lesz dolgozókat találni. 

Kevés olyan statisztikai adat van, amelyben Magyarország uniós szinten jól teljesít, az egyik ilyen a foglalkoztatás. Miközben az Eurostat szerint az Európai Unióban a munkaképes korú 20-64 éves korosztály foglakoztatási rátája 2023-ban 75,3 százalékra emelkedett, nálunk ugyanez az arány 80,7 százalék volt, ami a hetedik legjobb eredmény, s csak 2,8 százalékkal alacsonyabb mint az élen álló hollandok 83,5 százalékos foglalkoztatási rátája. Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar munkaerőtartalék kimerülőben van, azaz a foglalkoztatás érdemben már nem növelhető sokkal tovább.

Azzal hogy magyar gazdaság kimeríti a munkaerő-tartalékait az olyan ágazatok számára, amelyek az olcsó és képzetlen munkaerőre épülnek, egyre nehezebb lesz dolgozókat találni. Ideig-óráig megoldást jelent a vendégmunkások foglalkoztatása, illetve ahol ez lehetséges ott hosszú távon a robotizálás lesz a továbbvezető út. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint tavaly mintegy 120 ezer vendégmunkás (nem uniós polgár) dolgozott a magyar cégeknél, ez a szám magasabb volt annál, amit korában jeleztek a hatóságok – ugyanakkor eltörpül a teljes 4,73 millió foglalkoztatott mellett. Ha a két számot egymás mellé rakjuk, akkor kiderül, hogy a gazdaságban a munkavállalók 2-2,5 százalékát adták a vendégmunkások. A kormány tervei szerint a következő egy-két évben akár 300 ezer főre is nőhet a gazdaság vendégmunkás igénye – ez főleg az alacsonyan fizetett állásokat fogja érinteni.

A KSH adatai szerint a 4,73 millió aktív munkavállaló mellett a magyar gazdaság munkaerő-tartaléka 318 ezer főre rúg: ebből a legnépesebb a munkanélküliek tábora, amelyet 224 ezer főre becsülnek – de azt nem szabad várni, hogy ez a szám nullára csökkenjen, hiszen mindig lesznek munkanélküliek. A KSH 25 ezer olyan részmunkaidős munkavállalót talált, akik kényszerűségből dolgoznak kevesebbet, mint napi nyolc órát, de a munkaerő-tartalékba számítják azt a 69 ezer inaktív munkavállalót is, aki nem keres munkát vagy ha keres is nem azonnali munkábaállási céllal.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a munkaerő nem mindig ott áll rendelkezésre ahol szükség lenne rá. Négy nyugat-magyarországi megyében (Vas, Veszprém, Győr-Moson és Komárom-Esztergom) 80 százalék körüli, fölötti a foglalkoztatási ráta. A határ menti régiókban ráadásul jelentős a sokkal jobban fizető osztrák munkaerőpiac elszívó hatása. Ezzel szemben a keleti (Borsod, Szabolcs) és egyes déli (Baranya és Tolna) megyékben a 70 százalékot sem éri el a foglalkoztatási ráta.