Európai Unió;EU-elnökség;Magyarország;diplomácia;jelszó;kamu;

Kamunak nézték brüsszeli diplomáciai körökben a magyar EU-elnökség jelmondatát

Én elhiszem, Magyarország hozzá akar járulni ahhoz, hogy az EU újra nagyszerű legyen, de ebben csak van valami trollkodás – mondta egyik forrásunk.

„Ez egy vicc? Tényleg, szinte mindenki azt hitte, hogy ez egy kamu…” Egy forrás így jellemezte lapunknak brüsszeli diplomáciai körök reakcióját az EU Tanács közelgő magyar elnökségének jelmondatára.

Magyarország július elsejétől tölti be a tagállamok képviselőiből álló EU Tanács elnöki tisztét hat hónapon át. Az elnökségi program keddi budapesti bemutatóján derült ki, hogy a kormány a „Tegyük újra naggyá Európát”jelszót választotta a félév mottójának, kissé kiforgatva Donald Trump választási szlogenjét, vagyis hogy „Tegyük újra naggyá Amerikát”. Bóka János EU-ügyi miniszter a keddi sajtóbemutatón cáfolta, hogy a volt amerikai elnöknek köze lenne a jelmondathoz, amikor egy kérdésre válaszolva azt mondta: – Nem tudok arról, hogy Trump valaha is nagy Európát akart volna.

Az Orbán-kormány magyarázata nem mindenkit győzött meg az EU székhelyén, ahol a Népszavának név nélkül nyilatkozó diplomaták és illetékesek nem tudtak elvonatkoztatni az amerikai ex-elnök kampányszlogenjétől. A jelszóválasztás a sajtót is elgondolkodtatta.

„A magyarok már az első naptól provokálnak a ‘Tegyük újra naggyá Európát’ mottóval” – ezzel a címmel tudósított a De Standaard című belga újság a magyar program bemutatásáról.

A lap szerint a szlogen egyáltalán nem ártalmatlan, előszeretettel használják például európai szélsőjobboldali körökben.

Én elhiszem, hogy jó szándék van mögötte, és hogy Magyarország hozzá akar járulni ahhoz, hogy az EU újra nagyszerű legyen, de a jelszóban csak van valami trollkodás, hiszen ezzel Trump mellé állnak, miközben az EU többi része azt kívánja, hogy Biden maradjon az elnök – fogalmazott egy uniós diplomata, aki lelki szemei előtt már látja a szlogen angol rövidítését reklámozó baseballsapkákat Brüsszelben. Egy másik diplomata szerint Orbán egyértelműen a trumpista populizmus politikáját próbálja importálni Európába. A különbség az, hogy Magyarország befolyása az EU-ban meglehetősen korlátozott.

 Ez a szlogen annyira nyilvánvalóan arra irányul, hogy reakciókat váltson ki az Európai Unióban, hogy az már szomorú. Orbán Viktor egyszerűen imádja, ha Brüsszelben vitákat gerjeszthet. Ha ezek nem terelnék el a figyelmét, akkor akár még tényleges politikát is folytathatna – fogalmazott lapunknak egy tagállami forrás.

Nincs semmi kifogásom az ellen, hogy Európát újra naggyá tegyük.

De mindenkinek azt tanácsolom: ne vegye komolyan a magyar EU-elnökséget! 

Hála istennek olyan időszakban töltik be a posztot, amikor az intézményi átalakulások miatt az uniós Tanács elnökségére nem sok feladat hárul. Viktor ezért is akar show-műsort csinálni belőle – vélekedett megkeresésünkre egy brüsszeli illetékes.