Fidesz;Budapest;visszalépés;Fővárosi Közgyűlés;Kiss Ambrus;főpolgármester-választás;Szentkirályi Alexandra;választás 2024;

Szentkirályi Alexandra bukása is sokba került a Fidesznek

Kiss Ambrus szerint nekik kell tudniuk, hogy politikailag megérte-e.

Tisztább helyzetet teremtene, ha Budapest egész területén megismételnék a főpolgármester-választást – vélekedett Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki szerint az újraszámlálás lebonyolításakor az urnabontások, illetve a szavazatok szállítása körül tapasztalt anomáliák miatt helyes lenne a szavazás megismétlése.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a fideszes Szentkirályi Alexandra utolsó pillanatos visszaléptetése némely számítások szerint két mandátumába került a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesznek. Nekik kell tudniuk, hogy politikailag megérte-e.

Mint arról többször írtunk a választás nyertese, Karácsony Gergely főpolgármester és a kormánypárt által is támogatott kihívója, Vitézy Dávid egyaránt megtámadta az eredményt. Karácsony az esetleges visszaélések miatt legitimációs okokra hivatkozva kérte a szavazás megismétlését egész Budapesten. Vitézy a IV. és a VII. kerületben sürget új voksolást Szentkirályi nevének megtévesztő kihúzása miatt.

A Népszava kérdésére válaszolva Kiss Ambrus azt is elmondta, hogy sokkal kevésbé tartaná jó ötletnek, ha Karácsony Gergely az új ciklus kezdete után mondana le, hiszen akkor egy teljesen új választást kellene lebonyolítani, új jelöltekkel, új kampánnyal, új voksolással. De – mint hangsúlyozta – erre a kérdésre a főpolgármester ad majd választ a Kúria döntése után.

Kiss Ambrus más témában, szintén lapunk kérdésére válaszolva közölte, hogy a fővárosnak, illetve a közlekedésszervező cégének, a BKK-nak nincs dolga az óbudai alpolgármester, Czeglédy Gergő őrizetbevételével, erről egyébként is csak a sajtóból értesültek. Czeglédy a BKK felügyelőbizottságának tagja, de ez a megbízatás a jelen ciklus végéig tart, addig pedig el tud működni nélküle is a testület. Új tagot csak a Fővárosi Közgyűlés választhatna, de az nem ülésezik már októberig.