lopás;állatkínzás;felfüggesztett szabadságvesztés;feldarabolás;disznóölés;

Lapáttal és betondarabbal vertek agyon sertéseket Aszalón fiatalok, hogy el tudják lopni őket

A brutális, az állatoknak különös szenvedést okozó állatkínzás és lopás miatt elítélt férfiaknál a bíróság fő enyhítő körülményként vette figyelembe, ahogy fogalmaztak, fiatal felnőttek. 

Lopás vétségében és állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek a Szikszói Járásbíróság azokat a vádlottakat, akik a borsodi Aszaló külterületén lapáttal és betondarabbal vertek agyon sertéseket, majd az állatokat feldarabolták, majd biciklijeiken hazatolták – derült ki a bírósági portálon pénteken ismertetett jogerős ítéletből. A két elkövetőt 1 év 4 hónap – két év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélték, a harmadrendű vádlottat pedig társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt 1 évre próbára bocsátották, egyben pártfogó felügyeletét rendelték el.

Az ítéletben megállapított tényállás szerint a három férfi még 2022. február 24-én az esti órákban egy aszalói külterületi ingatlanhoz ment, ahol az egyik melléképületében sertéseket tartottak, s az állatok megszerzését tervezték. Míg a harmadrendű vádlott csak figyelte a helyszínt, az első- és a másodrendű vádlottak lapátokkal és egy betondarabbal leölték a sertéseket, amivel az állatoknak indokolatlanul különös szenvedést okoztak. A két elkövető elrejtette a tetemeket, majd fél óra múlva visszamentek, az állatokat a helyszínen feldarabolták és kerékpárjaikon otthonukba szállították. A lopási kár nem térült meg.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte mindhárom vádlott esetében, hogy fiatal felnőttek. További enyhítő körülményként állapította meg a bíróság, hogy az első- és másodrendű vádlott kiskorú gyermeket nevel, illetve utóbbi fiatal és a tettestárs büntetlen előéletű volt, míg az elsőrendű vádlottnál súlyosítónak számított a büntetett előélet.