Kína;függetlenség;Tajvan;halálbüntetés;

Halálbüntetéssel fenyegeti Kína a Tajvan függetlenségét támogatókat

A kommunista diktatúra ezúttal is a világ értésére adta, hogy saját területének tekinti Tajvant.

A kínai hatóságok iránymutatást adtak ki pénteken a „megrögzött tajvani szakadárokkal” szembeni büntetőeljárásokra vonatkozóan, és eszerint szélsőséges esetekben akár halálbüntetést is ki lehet szabni a tajvani függetlenséget támogatókra.

Az új irányelvek szerint a kínai bíróságoknak, ügyészségeknek, köz- és állambiztonsági szerveknek „szigorúan és a törvényeknek megfelelően kell megbüntetniük az országot megosztó és Tajvan függetlenségét hirdető embereket, és határozottan ki kell állniuk a nemzeti egység és szuverenitás, valamint a területi integritás mellett”.

Az irányelvek összhangban állnak a már érvényben lévő törvényekkel, köztük a 2005-ös „elszakadásellenes” törvénnyel, de egyértelművé teszik a szabályokat. Felsorolják, hogy miképpen kell felelősségre vonni a Tajvan függetlenségét támogatókat, ha például tervet dolgoznak ki a de facto egyébként évtizedek óta független sziget „elszakadására”, vagy kísérletet tesznek ennek végrehajtására, valamint ha külföldi segítséget vesznek igénybe ilyen céllal. A dokumentumban azt is előírják, hogy szigorúbb büntetést kell kiszabni azokra, akikről kiderül, hogy együttműködtek ilyen „bűncselekmények” elkövetésében külföldi szervezetekkel vagy egyénekkel. Szun Ping, a kínai közbiztonsági minisztérium egyik tisztségviselője kijelentette, hogy a súlyosabb esetekben akár életfogytig tartó börtönbüntetést vagy halálbüntetést is kiszabhatnak a kínai bíróságok.

Tajvan szárazföldi kínai ügyekben illetékes tanácsa közleményben elítélte Pekinget az új irányelvek miatt, és jelezte, hogy „a kínai szárazföldi hatóságoknak egyáltalán nincs joghatóságuk Tajvan felett, és jogszabályaik nem hatályosak a szigeten”.