Izrael;Hamász;Gázai övezet;Magyar Vöröskereszt;

Huszonöt ember meghalt egy légicsapásban a Vöröskereszt gázai irodájának közelében

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője közölte, az első vizsgálatok alapján nincs jele annak, hogy csapást mértek volna a térségben, de „az incidenst felülvizsgálat alatt tartják”.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) közölte, hogy 25 ember életét vesztette, amikor légicsapás érte a gázai irodáját. Hozzátette, hogy az irodát jelenleg több száz, ideiglenes sátrakban lakó, kitelepített palesztin veszi körül.

A The Guardian azt írja, a Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy 50 ember sérült meg a támadásban, amiért Izraelt tette felelőssé. Hozzátette, pénteken al-Mavaszi negyedben egy menekültek számára létesített sátortáborra nyitottak tüzet.

Al-Mavaszit Izrael humanitárius „biztonsági zónává” jelölte, több ezer ember menekült oda, miután Izrael megtámadta a déli Rafah városát.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője a BBC-nek azt mondta, az első vizsgálatok alapján nincs jele annak, hogy csapást mértek volna a térségben, de „az incidenst felülvizsgálat alatt tartják”.

Pénteken az izraeli erők ismét a Gázai övezet déli részében lévő Rafah várost és környékét támadták, a hadsereg közlése szerint legkevesebb 38 fegyverest öltek meg a Hamász tagjaival vívott közelharcokban. Az MTI azt írja, helybeliek elmondása szerint az izraeli erők megpróbálják teljesen elfoglalni az Egyiptommal határos Rafahot. Izraeli harckocsik nyomultak be a város nyugati és északi részeibe, miután már elfoglalták a település keleti, déli és központi negyedeit. Repülőgépekről, harckocsikkal és hajókról is lőtték a város tengerpartját.