Magyarország;esély;továbbjutás;futball-Eb 2024;

Itt egy kis esélylatolgatás, megnéztük, hogyan juthat tovább a magyar futballválogatott a csoportjából az Európa-bajnokságon

Sikerült legyőzni Skóciát, de mi jöhet ezután?

Mint ismert, a németországi futball-Európa-bajnokságon a csoportkörből az első két-két helyezett mellett a négy legjobb harmadik is folytathatja szereplését a nyolcaddöntőben. A magyar válogatott azzal lett harmadik az A csoportban, hogy a vasárnap este 9 órakor kezdődő találkozón 1-0-ra legyőzte Skóciát. Ez volt a minimum, amennyiben Marco Rossi együttese nem győz, úgy a negyedik helyen végez csoportjában és búcsúzik a tornától. Mivel nyer, akkor 3 ponttal zárt. A svájciaktól elszenvedett 3-1-es és a németekkel szembeni 2-0-ás vereség után a skótokat egy 100. percben lőtt góllal múltuk felül, a magyarok gólkülönbsége -3, így azt vizsgáltuk meg, melyik négyesben van reális esély arra, hogy a harmadik helyezett csak két ponttal zár, szóval biztosan a magyar csapat mögé szorul a harmadik helyezettek összevetésében.

A B csoportban 3. Albániának és a 4. Horvátországnak is 1-1 pontja van. Az albánok hétfőn a spanyolokkal, a horvátok az olaszokkal találkoznak. Nem kizárt, és meglepetést sem jelentene, ha sem a horvátok, sem az albánok nem nyernének. Az itteni harmadik tehát gyengébben zárna a magyaroknál, ha sikerülne nyerni Skócia ellen. A nyolcaddöntő eléréséhez azonban kell találni még egy gyengébb csoportharmadikat.

A C jelű négyesben a második dánoknak 2 pontjuk van, a harmadik szlovénoknak szintén 2, a negyedik Szerbia 1 ponttal úgy, hogy az Anglia-Szlovénia és a Dánia-Szerbia meccs van még hátra. Ha az angolok legyőzik Szlovéniát, akkor ebben a csoportban sem tud 3 pontnál többet szerezni a harmadik helyezett. Ha az angolok nem nyernek, akkor szinte biztos, hogy a harmadiknak is lesz legalább három pontja.

A D csoportban a harmadik helyen álló Ausztriának 3 pontja van 2-1-es gólkülönbséggel. Az osztrákoknak több góllal kellene kikapniuk Hollandiától a záró fordulóban, hogy meg lehessen előzni őket. Ebben a csoportban már eldőlt, hogy a lengyelek a negyedikek, a franciák és a hollandok 4-4 pontot szereztek eddig.

Az E csoportban négy válogatott várja egyaránt 3 ponttal az utolsó kört, ha a szlovák-román és a belga-ukrán mérkőzés is döntetlen lenne, akkor mind a négy együttes 4 ponttal zárna.

Az F jelű négyesben a harmadik csehek és a negyedik grúzok is 1-1 pontot szereztek eddig. Ha a grúzok nem nyernek a portugálok és a csehek a törökök ellen, akkor itt sem lesz 3 pontja a harmadik helyezettnek. Egyáltalán nem lenne tehát lehetetlen 3 ponttal továbbjutnia a magyar válogatottnak.