Alkotmánybíróság;Kúria;főpolgármester-választás;

Fidesz-világ

Varga Zs. András, a Kúria elnöke a múlt hét közepén nyilatkozott arról, hogy mi várható az alkotmánybírósági döntéstől a főpolgármester-választás ügyében. A főbíró nagyjából hasonlót mondott, mint ami a végeredmény lett, amiből két következtetés vonható le: vagy ért hozzá, vagy van valami összjáték a Kúria és az AB vezetői között. De persze van egy harmadik következtetés is: valamennyien a Fidesz jóvoltából azok, akik. Nem véletlenül mondta Karácsony Gergely, hogy azért nem folytatja a jogi utat és fogadja el a Kúria döntését, mert szerinte az Alkotmánybíróság politikai testület, következésképp politikai döntéseket hoz.

És most nagyjából itt tartunk. Illetve ott, hogy ahány ember, annyi értelmezése lát napvilágot a pénteken nyilvánosságra hozott határozatnak. Van, aki úgy fogalmaz: új számolást rendeltek el az összes budapesti főpolgármesteri szavazattal kapcsolatban, van, aki azt olvasta ki a szövegből, hogy a két inkriminált kerületben, a IV.-ben és a VII.-ben új szavazást írt elő, és van, aki úgy véli, hogy csak új és megfelelő indokokat vár a Kúriától.

Szóval nem tudjuk, hogy mi is van, legfeljebb annyit: továbbra sincs Budapestnek főpolgármestere. Ja, és még annyit: Vitézy nagyon elégedett, a Fidesz nagyon elégedett, és a kormánypárti sajtó is nagyon elégedett. Amiből azért levonhatunk következtetéseket; azt például, hogy a Fidesz-ország működik, semmi nem történhet úgy, ahogy az szakmai megközelítés alapján várható lenne, szinte kizárólag a politikai érdekek logikája a mérvadó. Ami alapján nem várom, hogy a Kúria majd ad egy bővebb indoklást és minden marad a régiben, sokkal inkább azt, hogy olyan javaslat születik – azért javaslat, mert még mindig vissza lehet menni az AB-hez –, ami Karácsonyt végképp elgáncsolja, és a „sosem voltam fideszes” jelöltet hozza ki győztesnek. Mert ne feledjük: ez ma Magyarország; a Fidesz világa.