Balaton;Navracsics Tibor;Molnár Zsolt;

Saját főpolgármestert és önálló önkormányzatot javasol a Balatonnak Molnár Zsolt

Koncepciójával a szocialista politikus Navracsics Tiborhoz fordult.

Saját főpolgármestert és önálló önkormányzatot javasol a Balatonnak Molnár Zsolt szocialista politikus, a koncepciójával pedig most Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterhez fordult, hogy megtudja, a tárcavezető támogatja-e javaslatát.

Az MSZP pártigazgatója múlt héten ismertette javaslatát, melyben azt kezdeményezte, hogy a Balatonnak önálló érdekképviseleti szerve legyen, Balaton Térség Önkormányzata elnevezéssel. Indoklása szerint így garantálható, hogy a tavat érintő kérdésekről a helyiek bevonásával, a települések érdekeit figyelembe véve születnek meg a döntések.

A szocialista képviselő szerint az elmúlt időszakban több kérdés is megfogalmazódott a Balaton fejlesztése és jövője kapcsán. Így vita tárgyát képezi, hogy a magyar tenger az állandóan ott élő helyieké, egy üdülőközpont, vagy nemzeti kincs elsősorban. Molnár Zsolt szerint mindez összeegyeztethető, ehhez azonban egy olyan érdekképviseleti szervre van szükség, mely egységesen képviseli a balatoniak érdekét - olvasható a párt lapunkhoz eljutattott közleményében.

A Balaton 3 vármegyére és 41 településre tagozódik, a tavat érintő döntéseket pedig jelenleg a Balaton Fejlesztési Tanács, valamint a Magyar Országgyűlés hatáskörében hozzák meg.

Molnár Zsolt azt javasolja, hogy a balatoniak dönthessenek a Balatont érintő kérdésekről, hiszen elsősorban ők töltik itt mindennapjaikat. 

A tó idegenforgalomból származó bevétele sem elhanyagolható, az ide látogató nyaralni vágyók sok balatoni család megélhetését biztosítják.

Az MSZP pártigazgatója mindezt figyelembe véve tett javaslatot a Balaton Térség Önkormányzatának létrehozására. Ennek működéséhez nem vonnának el jogköröket a települési önkormányzatoktól, viszont bizonyos fejlesztési, környezetvédelmi, rendészeti, hajózási kérdésekben egy egységes önkormányzat döntene, mely a Balaton minden településének igényét figyelembe venné.

Molnár Zsolt megkereste koncepciójának részleteivel Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert is. A szocialista politikus ismertette a megválasztott polgármesterek szerepét az új rendszerben, valamint a balatoni főpolgármester megválasztását is kifejti.

Az MSZP pártigazgatója által javasolt koncepciót elmondása szerint 2029-ig fokozatosan be lehetne vezetni, az 5 év múlva esedékes helyhatósági választásokon pedig már meg lehetne választani a Balaton főpolgármesterét, a települések polgármesterei pedig a Balaton Térség Önkormányzat testületének tagjai lehetnének.

Molnár Zsolt arra is kíváncsi, hogy Navracsics Tibor támogatja-e azt, hogy a Balatonnak legyen egy valódi, önálló önkormányzata, valamint, hogy egyetért-e azzal, hogy meg kell vitatni, hol születnek meg a Balatont érintő döntések. Az MSZP pártigazgatója szerint nem minisztériumokban, Budapesten és a kormány által kinevezett tisztségviselőknek kell dönteni a magyar tengert érintő kérdésekről, hanem a helyieknek.

A Balaton nemzeti ügy, a Kárpát-medence és a magyarság egyik legfontosabb szimbóluma, a szocialista politikus ezért várja a területfejlesztési miniszter válaszát a felvetésére, és kész megvitatni a koncepció részleteit.