Anglia;Hollandia;elődöntő;futball-Eb 2024;

Anglia az utolsó pillanatban nyert, a döntőben Spanyolország várja

A szigetországiak a 90. percben született Watkins-góllal szerezték meg a 2-1-es győzelmet Hollandia ellen a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében. A szigetországiak megérdemelten győztek, ellenfelük a vasárnapi fináléban Spanyolország lesz.

A találkozó előtt attól tartott több futballszakértő, hogy unalmas taktikai csatát hoz a két együttes mérkőzése. Az együttesek rácáfoltak ezekre a jóslatokra, mindkét válogatott támadólag lépett fel, a hollandok Simons révén a 7. percben megszerezték a vezetést, amire Kane a 18. percben tizenegyesből válaszolt.

Nagy iram, változatos küzdelem, több és veszélyesebb angol helyzet jellemezte az első felvonást. A hollandok a felső kapufát, az angolok a kapufát találták el, az összkép alapján Gareth Southgate csapata megérdemelte volna a vezetést az első játékrész alapján.

A második felvonásban úgy játszottak a csapatok, ahogy azt többen az elejétől várták. A 65. percig kapura lövési kísérletet sem láthattak a szurkolók, minden jel arra utalt, hogy nem lesz döntés a kilencven perc alatt.

A záró negyedórában az angolok fokozták a nyomást, Saka gólját a 79. percben les miatt érvénytelenítette a játékvezető, a 90.-ben azonban a pár perccel korábban csereként beállt Watkins megszerezte Anglia számára a győztes találatot.

Hollandia hatodszor játszott elődöntőt Európa-bajnokságon, ötödik alkalommal szenvedett vereséget. Az egyetlen kivétel 1988-ban volt, akkor is Németország volt a rendező, Hollandia a házigazda legyőzésével bejutott a fináléba és meg is nyerte a kontinensbajnokságot.

Nagyon boldogok vagyunk, azt gondolom, megérdemelten nyertünk – mondta Harry Kane. – Spanyolország nagyon erős ellenfél lesz, egy mérkőzés választ el minket Anglia történetének első Európa-bajnoki címétől, mindent megteszünk a fináléban a győzelemért.

Nagyon keményen dolgoztunk ezért a sikerért, köszönöm, hogy lehetőséget kaptam – nyilatkozta a győztes gólt szerző és a meccs legjobbjának választott Ollie Watkins. – Először el sem akartam hinni, hogy bement a lövésem, erről a gólról még az unokáimnak is fogok mesélni.

„Nagyon fáj, ha az utolsó percben kapott góllal szenvedsz vereséget – jelentette ki Virgil van Dijk. – Persze nem lehet mást csinálni, mint elfogadni az eredményt. A második félidőben úgy éreztük, szerezhetünk még egy gólt. Most nagyon csalódottak vagyunk, de kicsit később talán tudunk majd örülni az elődöntős szereplésnek is.

UEFA Euro 2024, elődöntő

Anglia– Hollandia 2-1 (1-1)

Dortmund, 74000 néző. Játékvezető: Felix Zwayer (német)

Hollandia:

Verbruggen – Dumfries Zikzee, 92.), De Vrij, Van Dijk, Aké – Schouten, Simons (Brobbey, 92.), Reijnders – Malen (Weghorst, 46.), Depay (Veerman, 35.), Gakpo.

Szövetségi kapitány: Ronald Koeman

Anglia:

Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka (Konsa, 92.), Mainoo (Gallagher, 92.), Rice, Trippier (Shaw, 46.) – Foden (Palmer, 81.), Bellingham – Kane (Watkins, 81.).

Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Gól: Simons (7.), illetve Kane (18., 11-esből perc), Watkins (90.)

Sárga lap: Dumfries (18.), Van Dijk (86.), Simons (90.), illetve Bellingham (72.), Saka (85.)