időjárás;előrejelzés;kánikula;HungaroMet;

40 fokos, pokoli hőség sújt le az országra, vörös figyelmeztetést adtak ki az ország kétharmadára

Víz nélkül jobb, ha nem is indul útnak.

Harmadfokú, azaz vörös riasztást adtak ki az ország területének körülbelül kétharmadára, a legmagasabb hőmérséklet akár 40 fok is lehet – derül ki a HungaroMet tájékoztatásából.

A közzétett időjárástérkép szerint másodfokú, azaz narancs riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a többi vármegyére mind vörös riasztást adtak ki.

Sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton. A szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet – olvasható a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

Az ország nagyobb részén 29 fok körül vagy felett, az északnyugati megyékben és az Északi-középhegységben 27 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.