osztalék;Mészáros Lőrinc;Mészáros János;

Mészáros Lőrinc öccsének is jutott egy szerény másfél milliárdos osztalék

Egyes családok futószalagon termelik ki a gazdasági tehetségeket Magyarországon.

A felcsúti Mészáros család alighanem a gazdasági fenoménok családja, legalábbis akkor, amikor végeláthatatlan mennyiségű közpénzt kell kiszivattyúzni az államkasszából. Az rtl.hu szerint Mészáros János, Mészáros Lőrinc öccsének cégei ugyancsak meglehetősen jó évet zártak tavaly, köszönhetően az állami földpályázatoknak, a trafikkoncesszióknak és a közbeszerzéseknek.

Mindezeknek köszönhetően Mészáros János – bár a gázszerelő-klasszis bátyjához még nem érhet fel – a tavalyi év eredményei után 1 436 273 430 forint osztalékról döntött saját maga számára. Az időzítés egyelőre kérdéses, a kifizetés a vállalkozás likviditásától függ.

Mészáros János – aki egyébként felcsúti önkormányzati képviselőként is tevékenykedik 2006 óta – sikerének összetevői többfélék. 

Egyrészt a trafikmutyi idején ő maga öt, felesége egy trafikkoncesszióhoz jutott a Magyar Narancs akkori cikke szerint. Az állami földpályázatokon 94, illetve 139 hektár erejéig tette rá a kezét területekre. Idén a Szabad Európa derítette ki, hogy több mint 6 hektárnyi földterületet vett meg Óbarok területén, miután felesége, Mészáros Krisztina tavaly hat helyrajzi számon összesen csaknem tizenkét hektár földterületet szerzett.

Mindemellett pedig Mészáros János természetesen nem maradhat ki közbeszerzésekből sem. Az ifjabbik Mészáros cége a Pegazus Trade Kft., amely főként a Magyar Közútból szívja ki a közpénzt, legalábbis korábban nekik szállított munkaruhát, adaptereket, akkumulátort és útépítő gépeket. A Pegazus Trade Kft. tulajdonában van továbbá a Herceghalom Interat Zrt., amelytől szintén a Magyar Közút vásárolt be százmilliós tételben. Ebből a cégből tavaly 5,4 milliárdos bevétel és 542 millió forintos adózott eredmény mellett 400 millió forintos osztalékot vett ki az ifjabbik Mészáros, míg a Pegazus Trade Kft.-nél 2,1 milliárd forintos forgalom és 700,1 millió forintos adózott eredmény fényében 300 millió forint osztalékkal ajándékozta meg magát.

További jelentős bevételforrást jelent Mészáros János számára a hídépítéssel foglalkozó Híd-Tám Kft., amelyet 2016-ban vett meg. Ebből a cégből tavaly 3,4 milliárdos forgalom és 501,9 milliós adózott eredmény mellett 500 millió forintos osztalékot vett ki. Az rtl.hu megjegyzi, hogy a cég alvállalkozóként az alapvetően kínai érdekeket szolgáló Budapest–Belgrád-vasútvonal építésében is érdekelt.

Ezen alvállalkozói megbízásokat nem számítva Mészáros János cégei 2023-ban körülbelül nettó 7,6 milliárd forint értékű közbeszerzésben voltak érintettek.

A cégbirodalom 2019-ben az Adept Enviro Kft.-vel bővült tovább, ez egyebek közt Mészáros Lőrinc egyik érdekeltségével közösen nyert 2,5 milliárd forintos közpénzes keretmegbízást. Orbán Viktor egykori iskolatársának öccse innen 236 273 430 forintot vett ki osztalékként.

Az rtl.hu szerint a felcsúti vállalkozó két cégéből, az Agro-Felcsút Kft.-ből és a Pegazus Autócentrum Kft.-ből nem vett ki osztalékot az idén.