Előfizetés

Hajhullás-az immunrendszer betegsége?

Hajhullás több formában is jelentkezhet. Immunológiai szempontból jelentősége a foltokban kialakuló hajhullásnak van, ez esetben komplex kivizsgálás szükséges a panaszokat okozó eltérések felderítésére. Az Immunközpont főorvosával, Dr. Kádár János immunológussal a kiváltó okokról és a kezelési lehetőségekről beszélgettünk.
Napi szinten bizonyos mennyiségű hajvesztést normálisnak tekintünk és az is természetes, hogy ősszel és tavasszal ez a folyamat intenzívebben jelentkezik. Probléma azonban, ha a hajszálak elvesztésének ütemével egyenes arányban nem nőnek újabb hajszálak, ilyenkor a haj megritkul. A férfiakat és nőket is érintő folyamat jellemzően a fejtetőn jelentkezik először. A panaszok kivizsgálása ez esetben is indokolt: a háttérben például hormonális problémák mellett vitamin-, ásványianyag hiány, gombás fertőzés is állhat. Stressz hatására hirtelen hajvesztés is bekövetkezhet, mely az egész fejbőr területét érintheti, de bizonyos gyógyszerek, vagy kezelések, például kemoterápia miatt a haj- és szőrszálak elvesztése akár az egész test területére kiterjedhet. Az immunológiai kórkép kutatásának szükségessége a foltokban jelentkező hajhullás esetén merül fel.

Alopecia areata

A foltos hajhullás érintheti a szemöldök, bajusz, szakáll területét is. A hajszálak elvesztését az adott bőrterület égő, viszkető érzése is kísérheti. Az alopecia areata autoimmun betegség, melynek lényege, hogy a hajtüszők sejtjeit az immunrendszer testidegen anyagként azonosítja és sejtes védekezés folytán pusztítja őket - magyarázza dr. Kádár János. Kialakulásában döntő szerepet játszik az öröklődés, megjelenése rendszerint további autoimmun betegségek fokozott kockázatával jár. A betegség érzelmileg megterhelő, nagy pszichés stresszel jár. A stressz pedig tovább súlyosbítja a meglévő panaszokat, ezért is fontos a kezelés mielőbbi megkezdése.

A kivizsgálás lépései
A hozzám forduló páciensek többsége rendszerint már több szakorvosnál is járt a háttérben álló okok felderítése végett - számol be tapasztalatairól az Immunközpont főorvosa. Foltokban jelentkező hajhullás kapcsán a betegek a szervezetükben rejtőző gócra, gyulladásra gondolnak elsősorban. Többségük már megjárta az urológust, nőgyógyászt, fül-orr-gégészt, a fogorvost. Esetleg mandulaműtét elvégzésére is sor került, a gyógyulás azonban mégis elmaradt. Mindenképpen vizsgálni kell, hogy fennáll-e gyulladásos folyamat, vagy allergiás eredet, illetve milyen egyéb okok merülhetnek fel a leletek, a beteg kórelőzményei, családban előforduló betegségek kapcsán. Sokszor a kiváltó okot nem is sikerül felderíteni, és nem marad más, mint a helyi, lokális immunológiai gátlás: lehet ugyanis olyan szert választani, mely a szervezet egészét nem érinti, szisztémás hatása nincs, mégis az alkalmazás helyén hatásos koncentráció alakítható ki. A kivizsgálás és a kezelés mielőbbi megkezdése különösen fontos, amennyiben időben sikerül megfelelő gyógymódot találni, a haj elvesztése megállítható.

www.immunkozpont.hu

A gyógyszerek mérgeznek a leggyakrabban

A statisztikai adatok alapján a leggyakrabban gyógyszerek okoznak mérgezést, 2012-ben az összes mérgezéses eset közel kétharmada ilyen volt.
A második helyen az alkohol áll, ezt követik sorrendben az ipari és háztartási szerek, a kábítószerek, valamint a növényvédő szerek. Több mint 3500 olyan mérgezéses eset történt tavaly hazánkban, ami a 15-24 éves korosztályt érintette. Miközben ennek döntő része - sajnálatos módon - szándékosan következik be, jelentős számban vannak olyan mérgezések is, amelyek véletlenszerűek, kis körültekintéssel megelőzhetők lettek volna - írták.

A háztartási tisztítószerek csomagolásán a jelenleg használt narancs-fekete piktogramokat folyamatosan cserélik le, az új előírás szerint 2017-ig minden terméken egy hegyére állított piros négyzet jelenik meg, a keretben fehér alapon fekete szimbólummal. Az uniós szabályozás mögött egy új, az eddiginél szigorúbb osztályozási követelményt is bevezetnek.

Bár nem tekinthető méregnek, de a tetoválásnál használt festékanyagok nagy része nem növényi eredetű. A szalonokban elsősorban fémvegyületeket és az úgynevezett szénfeketét alkalmazzák. A felhasznált pigmentek egy része az autóiparban és az írószerek gyártásában is használt festékanyag. Mindezek akár allergiás reakciókat, bőrelváltozásokat is okozhatnak.

Magyar sajt nem alkuszik és tarol

A litván Dziugas sajt lett a magyarok kedvenc külföldi sajtja, a magyar Lajta sajt pedig az abszolút kedvenc sajt a SZEGA Nemzetek Sajtversenye elnevezésű megmérettetésen, amelynek eredményét vasárnap hirdették ki a 22. Budavári Borfesztivál keretében.
A kiválasztott sajtokra az interneten lehetett szavazni az elmúlt tíz napban. A szervező SZEGA Foods - saját adatai szerint az egyik legrégebbi és legnagyobb magyar sajtimportőr és -gyártó - tizenöt ország nagykövetségével együttműködve választotta ki a sajtokat, amelyek képviselték a nemzeteket. A versenyben Belgium, Ciprus, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország és Magyarország egy-egy tradicionálisan nemzeti sajtként számon tartott sajtfajtája vett részt.

A szavazatok alapján az első helyen a tanyasi pasztőrözött tejből készült félkemény magyar Lajta sajt végzett, de elsőnek járó díjat kapott a Dziugas 24 hónapig érlelt litván kemény sajt is, amely a magyarok külföldi kedvenceként végzett a versenyben. A második helyezett Olaszország burrata kézműves friss sajtja, a harmadik pedig Hollandia Old Amsterdam legalább 24 hónapig érlelt kemény sajtja lett.

A verseny legfontosabb célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az évszázados múlttal bíró európai sajtgyártásra, valamint, hogy bemutassa a legmagasabb minőségben készített nemzeti sajtféleségeket és így magyar közönséget új, eddig számára ismeretlen sajtokkal ismertesse meg - mondta el Gábossy Ádám, a SZEGA Foods ügyvezető igazgatója az eredmények kihirdetésekor a budai várban.

Szakmai különdíjakat is kiosztottak az eseményen: a legjobb grillsajt a ciprusi Halloumi friss félkemény sajt tehén- és juhtejből, a sörhöz legjobban illő sajt a Chimay nevű, hat hónapig érlelt, teljes tejből készült belga kemény sajt, a legjobb extra long matured cheddar sajt a Cathedral City Matured Cheddar nevű, húsz hónapig érlelt brit kemény sajt lett.

A legjobb kézműves kecskesajtnak, egyben a legkrémesebb ízű kecskesajtnak a Kerrygold Mature Cheddar 12 hónapig érlelt ír kemény sajtot, a legjobb többféle tejből készült sajtnak a Graviera három hónapig érlelt pasztörizálatlan görög kemény sajtot, a legjobb kékpenészes sajtnak a lengyel Lazur kékpenészes érlelt sajtot választották.

A legjobb kóser sajt a portugál Seia nyers juhtejes kemény sajt paprikás réteggel, a legjobb füstölt sajt a szlovák Parenyica juhtejből készült füstölt sajt, a leggazdagabb ízvilágú juhsajt a spanyol Manchego 12 hónapig érlelt, juhtejből készülő kemény sajt, a legtermészetközelibb sajt a juhtejjel készülő horvát Pagi kemény sajt lett.