Bioritmus;Egészség;koleszterin;szem;Patika Egészségpénztár;

- Ereink egészsége és a rostfogyasztás

Októberben tartják a látás világnapját. Nézzünk meg egy olyan tényezőt, amiről sokan nem is gondolnánk, hogy hatással van látásunkra. Ez a tényező a rostfogyasztás. Miért is járul hozzá látásunk egészségéhez ez a tényező?

Szemünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen ereink egészségének megőrzése, amihez hozzájárul az elégséges rostbevitel. Az élelmi rostok a táplálékban lévő nem emészthető komplex poliszaharidok, amelyek az emésztőrendszer enzimeivel szemben ellenállóak.

Táplálkozás-élettani szempontból két csoportba sorolhatjuk őket. Az egyik a nem oldhatók (például a cellulóz), melyek elsősorban az emésztőrendszer perisztaltikus működését segítik és csökkentik az éhségérzetet, a másik pedig a vízben oldódók (például pektinek), melyek zselésítő hatásúak. A rostoknak fontos szerepük van a szervezet cukor anyagcsere és koleszterin-háztartásában
Tápanyag táblázatban meghatározott napi javasolt beviteli értéke felnőttek részére 25g. A nemzetközi irodalomban a nagyobb energia bevitel mellett nagyobb rostbevitel is javasolt és gyakran nem abszolút módon, hanem relatív értékben adják meg a napi javasolt rost mennyiséget. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bevitt tápanyag energiatartalmához viszonyítva felnőttkorban 12,8g / 1 000Kcal, gyermekkorban pedig 8,4g / 1 000Kcal rostbevitel javasolt.

Egy finn cukorbetegség megelőzésére készített tanulmány összefüggést talált az élelmi rostok napi bevitelének emelése és a testsúly csökkenése (>5%) között. Következtetésként megfogalmazható, hogy mind a természetes mind a hozzáadott élelmi rostban gazdag táplálkozás segít csökkenteni a felnőttkori elhízás kockázatát, illetve a kialakult túlsúly csökkentését.

Legfontosabb élelmi rostforrásaink a gyümölcsök, zöldségek (főleg a száraz hüvelyesek, bab: 24g/100g, sárgaborsó: 23g/100g, lencse: 19,3g/100g), teljes kiőrlésű gabonafélék és az olajos magvak. A nemzetközi irodalom napi 400-600g zöldség/gyümölcs elfogyasztását javasolja, melyből jó hatású, ha egy alkalommal nyers formában fogyasztjuk el.

Gyümölcsök élelmi rosttartalma
Gyümölcsök megnevezéseRost/100g
Málna9,1
Ribiszke (vörös)7,8
Körte6,2
Szilva5,7
Szőlő5,4
Meggy4,2
Alma3,7
Kajszibarack3,6
Egres3,5
Őszibarack3,2
Forrás. Rodler I.. Tápanyag-táblázat, 2005




Zöldségek élelmi rosttartalma

Zöldségek megnevezéseRost/100g
Zöldpaprika2,25
Tök2,4
Fejeskáposzta2,47
Zöldbab3,03
Kelkáposzta3,18
Sárgarépa3,27
Cékla4,24
Vöröskáposzta4,54
Paraj4,27
Sóska5,1
Zöldborsó8,76
Forrás. Rodler I.. Tápanyag-táblázat, 2005


Diófélék és olajos magvak élelmi rosttartalma

Diófélék és olajos magvakRost/100g
Mák5,1
Mandula3,7
Pisztácia3,4
Dió2,8
Gesztenye2,8
Napraforgómag2,5
Földimogyoró2,0

Forrás. Rodler I.. Tápanyag-táblázat, 2005

Napi rost szükségletünk fedezésére a zöldségek, gyümölcsök és olajos magvak mellet a gabona magvak illetve őrleményeik is jelentősen hozzájárulnak: 100g kölesben 21,7g, míg ugyanennyi árpagyöngyben 20,7g, zabpehelyben pedig 13,8g élelmi rost található. A búzaliszt 3,2g rosttartalmával szemben a teljes kiőrlésűé 12,8. Az őrlemények, így a búzakorpa rosttartalma 45g, a búzacsíráé pedig 10,56g/100g, (Rodler, 2005).

Hogyan is lehet úgy összeállítani a napi étrendünket, hogy fedezzük vele a javasolt napi 25g rostot?

Reggelire: 1 db közepes paradicsom
2 szelet teljes őrlésű kenyér
Tízóraira:1 db közepes alma
2 közepes evőkanál zab pehely
Ebédre:1/2 adag párolt zöldségköret
1/2 adag barna rizs
Uzsonnára:1 db közepes körte
Vacsorára: 1 db közepes zöldpaprika
2 szelet teljes őrlésű kenyér
Az összeállított étrend 33 gramm élelmi rostot tartalmaz





(X)

Az elmúlt egy évben naponta ezer 5 év alatti kisgyereket sikerült megmenteni. 1990-ben még naponta 38 000 5 év alatti kisgyerek halt meg a világban megelőzhető okok miatt. Tavaly ugyenez a szám 19 000 volt, idénre már "csak" 18 000. De ez még még mindig azt jelenti, hogy naponta 18 000 kisgyerek halála lenne megelőzhető. Az UNICEF és partnerei hiszik, hogy ez a szám lehet NULLA.