Újabb gáztárolót vett az állam

Publikálás dátuma
2013.10.08. 11:18
Mol logó
A Mol Nyrt. megállapodást írt alá a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséggel (MSZKSZ), valamint az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel a stratégiai gáztárolót tulajdonló MMBF Zrt.-ben lévő tulajdonrészének eladásáról - közölte az olajcég a BÉT honlapján kedden.

A megállapodás értelmében a magyar állam közvetve, az MFB-n keresztül 51 százaléknyi részesedést szerez a stratégiai gáztárolót tulajdonló társaságban. A fennmaradó 21,46 százaléknyi Mol-részesedést pedig az MMBF-ben eddig is kisebbségi tulajdonos MSZKSZ vásárolja meg.

A közlemény szerint a 2013 márciusában a Mol MMBF Zrt.-ben lévő tulajdonrészének értékesítéséről aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően az értékesítési ár alapját független könyvvizsgálók bevonásával történt vagyonértékelés képezte. Az értékesítés a Mol és az MMBF közötti hitelek teljes rendezésével együtt történik. A tranzakció teljes mértékben készpénz alapú, zárása az év végéig várható.

A megállapodás illeszkedik a Mol profiltisztítási stratégiájába, amely szerint a csoport fő üzleti tevékenységeire kíván koncentrálni. A társaság a tranzakcióból befolyó összeget a fő tevékenységi körébe tartozó területeken magas megtérülésű projektekre fogja fordítani.

Az MMBF üzemelteti az Algyőn 2009-ben létesült, 1,9 milliárd köbméter kapacitású gáztárolót, amely Magyarország biztonsági gázkészletén felül kereskedelmi célú készleteket is tárol.

Szerző
Témák
MOL MFB gáztároló

Mérsékelt csökkenéssel nyithat a tőzsde

Mérsékelt csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az MTI által megkérdezett szakértők szerint.

Sándor Dávid, a KBC Equitas senior részvényelemzője fél százalék körüli csökkenést vár a nyitásban a budapesti tőzsdén, a piacokat az amerikai költségvetés elfogadásával és az adósságplafonnal kapcsolatos hírek mozgatják. Hozzátette: kedden fontosabb makroadat nem várható sem Magyarországon, sem Európában, így a nemzetközi hangulat ad irányt az itthoni kereskedésnek.

A BÉT-en az európaihoz hasonló hangulatot vár Balásy Zsolt, az MKB Bank Zrt. részvénystratégája is, aki ennek megfelelően nulla körüli nyitásra számít.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 96,06 pontos, 0,52 százalékos csökkenéssel, 18 439,30 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 11,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Mol ára 100 forinttal, 0,65 százalékkal 15 350 forintra csökkent, 837,2 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 56 forinttal, 1,32 százalékkal 4179 forintra esett, forgalmuk 5,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,30 százalékkal 304 forintra gyengült, forgalma 623,1 millió forint volt. A Richter 33 forinttal, 0,82 százalékkal 4038 forintra erősödött, forgalma 3,0 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis értéke 1,7 milliárd forintos forgalom mellett 5 forinttal, 0,02 százalékkal 27 680 forintra csökkent.

Szerző
Témák
tőzsde BÉT nyitás

Teljes útzár az M7-es somogyi szakaszán

Teljes szélességében lezárták az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalát kedden nyolc órától egy a pálya somogyi szakaszán kora reggel történt balesetet követő műszaki mentés idejére - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség honlapján korábban kiadott tájékoztatás szerint kedd reggel 5 órakor - eddig tisztázatlan okból - a belső szalagkorlátnak ütközött és oldalára borult egy tejtermékeket szállító nyerges tehergépkocsi Bálványosnál az autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán. A járművet vezető férfi megsérült.

A műszaki mentés miatt az autópálya Budapest felé tartó forgalmát a rendőrök a 125-ös kilométerszelvénynél leterelik az autópályáról, majd Zamárdinál, a 115-ös kilométerszelvénynél engedik vissza. A balesettel érintett útszakaszon továbbra is forgalomkorlátozás van érvényben, Nagykanizsa irányába továbbra is a külső, valamint a leállósávon halad a forgalom.

Szerző