Izsáki rendőrök: különös kegyetlenség lehet a vád

A bíróság azt javasolja az ügyészségnek, hogy különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják meg azt a két rendőrt, akik áprilisban agyonvertek egy férfit az izsáki rendőrőrsön. Egyébként ha bebizonyosodik, hogy három erőszakos bűncselekményt is elkövettek, akkor a "három csapás" szabály alapján kötelező lesz életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélni őket. A nyomozás adatai szerint Izsákon bevett gyakorlat volt a gyanúsítottak bántalmazása: nemcsak az áldozatot, Bara Józsefet, hanem másik négy embert is megvertek.

A Kecskeméti Törvényszék azt javasolja az ügyészségnek, hogy ne halált okozó testi sértéssel, hanem különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják meg azt a két izsáki rendőrt, akik agyonverték Bara Józsefet egy kihallgatás során - hangzott el hétfőn az M1 Kékfény című műsorában.

A halált okozó testi sértésért "csak" kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés adható, ha emberölés miatt ítélik el a rendőröket, a büntetési tétel 10 évtől életfogytiglanig terjed. Sőt, ha bebizonyosodik, hogy három erőszakos bűncselekményt is elkövettek, akkor a "három csapás" szabály alapján kötelező kiszabni rájuk az életfogytig tartó szabadságvesztést.

A bíróság állásfoglalása nem kötelező az ügyészség számára; továbbra is fenntarthatja a halált okozó testi sértés vádját, ám a bíróság ettől függetlenül is elítélheti emberölésért a vádlottakat. A Kecskeméti Hírhatár információi szerint egyébként már kijelölték a bíróságon az izsáki rendőrök bíróját, s kiemelt ügyként kezelik a bűncselekményt.  

A bűnügyi magazinban elhangzott, hogy a nyomozás adatai szerint Izsákon bevett gyakorlat volt a gyanúsítottak bántalmazása, ugyanis nemcsak az áldozatot, hanem másik négy embert is megvertek a rendőrök. Ezért merülhet fel a három erőszakos bűncselekmény elkövetésének a vádja, vagyis a "három csapás" alkalmazása.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség október 1-jén jelentette be, hogy vádat emelt az izsáki rendőrsön agyonvert férfi ügyében két rendőr ellen halált okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt. Az ügyészség szerint az első- és a másodrendű vádlott április 8-án 17 óra körül Orgoványon intézkedett a sértettel szemben, egy bejelentés nyomán, miszerint Bara József egy lopás elkövetője lehet.

A férfit előállították, hátrabilincselték a kezét, és nem sokkal 18 óra előtt az őrsre szállították, ahol egy székre ültették, és vallatni kezdték. Az első- és másodrendű vádlott úgy próbálta kicsikarni a vallomást, hogy nagyjából két órán át felváltva és együtt is nagy erővel ütlegelték a férfit.

Többször ököllel megütötték a sértett mellkasát, aki az ütések miatt a széken ülve hanyatt esett, hátrabilincselt kezei a szék és a teste alá szorultak. A vádlottak ezután is folytatták a bántalmazást, két oldalról több alkalommal ököllel és gumibottal ütötték a mellkasát, az elsőrendű vádlott pedig az időközben hason fekvő helyzetbe került sértettet gumibottal nagy erővel testszerte is ütlegelte.

Nem sokkal 20 óra előtt a sértett rosszul lett, elájult, és a vádlottak már hiába hívtak mentőt, hiába kísérelték meg az újraélesztést, a kiérkező orvos csak a halál beálltát tudta megállapítani.

Az ügyészség az első- és a másodrendű vádlott mellett további két rendőrt helyezett még vád alá, az egyiket négy másik előállított ember bántalmazásáért, a negyedik rendőrt pedig azért, mert ugyan jelen volt egy kisebb ütlegelésnél, de nem lépett közbe.

Bara József hozzátartozói peren kívül megegyeztek a rendőrséggel: számlák ellenében kifizetik a hozzátartozók vagyoni kárát; ez a temetéssel összefüggő költségeket jelenti. Sikerült megállapodni a nem vagyoni kártérítésben is.

Megölte a lányát egy férfi Erdőkertesen

Megölte a lányát egy 71 éves férfi Erdőkertesen - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi hétfő este "egy fegyveralkatrész és egyéb eszközök felhasználásával", szóváltást követően, erdőkertesi családi házukban végzett 42 éves lányával - olvasható a police.hu oldalon.

A férfi másnap saját életének is megpróbált véget vetni, azonban ezt a helyszínre érkező körzeti megbízott megakadályozta.
A település rendőre azért ment ki a családi házhoz, mert a nő nem jelent meg a munkahelyén - írták.

A férfit a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették.

Szerző

Munkagépbe szorult egy férfi keze Hódmezővásárhelynél

Kukoricát arató kombájnba szorult egy férfi keze Hódmezővásárhely közelében kedden, a sérültet a tűzoltók szabadították ki - közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Arany-Tóth Attila elmondta, hogy a tűzoltók a férfi kezét feszítővágókat és kéziszerszámokat alkalmazva szabadították ki, majd leemelték a munkagépről.
A sérültet a mentők a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikájára vitték.

Szerző
Témák
baleset kombájn