Előfizetés

Letöltendő börtönt kapott Molnár Gyula

Hivatali visszaélés miatt Molnár Gyula szocialista politikust, volt XI. kerületi polgármestert nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre, Lakos Imre volt XI. kerületi szabad demokrata alpolgármestert hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon szerdán. Az MSZP közleményében azt írja, mivel elsőfokon bűncselekmény hiányában felmentették Molnár Gyulát, másodfokon elítélték, kívánvcsian várják a Kúria harmadfokú ítéletét.

A tábla többmilliós pénzbüntetéssel is sújtotta a két vádlottat, és Molnár Gyulát két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ügyészség azzal vádolta meg őket, továbbá egy ügyvédet, hogy 2006-ban, a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket.

A Fővárosi Törvényszék tavaly szeptemberben bűncselekmény hiányában mentette fel a vádlottakat. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

Az MSZP közeleményt adott ki az ügyben, e szerint "Molnár Gyulát, az MSZP volt XI. kerületi polgármesterét első fokon bűncselekmény hiányában mentette fel a bíróság. Másodfokon azonban elítélte. A két ítélet teljesen ellentétes egymással, így az MSZP kíváncsian várja a Kúria harmadfokú ítéletét". AZ MSZP szolidaritást vállal Molnár Gyulával.

A Műcsarnok előterében tartott demonstrációt a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) szerdán „szimbolikusan visszafoglalta” a Műcsarnokot – ezt Niedermüller Péter alelnök jelentette be, miután a párt több politikusa és körülbelül 100-120 aktivistája bevonult a Magyar Művészeti Akadémiának korábban átadott épület előterébe.

Az Orbán Viktort több alkalommal is „tolvaj miniszterelnöknek” nevező Gyurcsány Ferenc pártelnök, az aktivisták tapsaival időnként megszakított beszéde közben kijelentette, azért érkeztek szimbolikus házfoglalóként, hogy megüzenjék a hatalmon lévőknek: hogy kormányrakerülésük után az első napon „vissza fogjuk venni ezt a házat és vissza fogjuk adni a modern, szabad művészetnek”.

A körülbelül húsz perces demonstráció alatt a DK több aktivistája is, a művészetről szóló idézeteket valamint műtárgyak képeit tartott a feje fölé. Az akció végén a résztvevők elhagyták az épületet.

Tüntetés a Fidesz-székháznál: A bíróság "ügy hiányában" mindenkit hazaküldött

Publikálás dátuma
2013.10.30. 14:14
Fotó: Népszava
Csak a kertben protestáltak a  Fidesz-székház elfoglalói, így nem élhettek vissza a gyülekezési joggal, szabálysértés nem történt - így döntött a bíróság.

Nincs többé ügy - így döntött a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Fidesz-székházat (pontosabban annak kertjét) az alkotmány védelmében megszálló demonstrálók ügyében. A rendőrség szabálysértés miatt indított eljárást, ugyanis a szervezet úgy ítélte meg, hoghy a táblákkal protestáló fiatalok visszaéltek a gyülekezési joggal. Ám a bíróság arra jutott, hogy effajta szabálysértést csak közterületen lehet elkövetni, ha ugyan - ám a tüntetők bizonyították, hogy közúton és a járdán nem demonstráltak, a különböző transzparensek csak a Fidesz székház kertjében kerültek elő. Így a bíróság arra jutott, hogy szabálysértés hiányában megszünteti az eljárást.