Orbán: sikeres anyaország áll a Kárpát-medence magyarsága mögött

Orbán Viktor miniszterelnök úgy számol, hogy a következő parlamenti választás után jelentősen enyhülni fog az az ellenszél, amelyben kormánya az elmúlt három és fél évben végezte munkáját. A kormányfő csütörtökön a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XII. ülésén, a Parlamentben azt is mondta: a Kárpát-medencében élő magyarság számíthat arra, hogy egy sikeres anyaország áll majd a háta mögött a következő években.

Orbán Viktor beszédében kijelentette: bármi is lesz a következő magyarországi parlamenti választás eredménye, az elég valószínűnek tűnik, hogy az ebben a ciklusban lefektetett alkotmányos alapok "nem lesznek fölszedhetők", ezzel számolhatnak a határon túli magyarok is. A következő évek munkájának tehát az alaptörvényben most olvasható tételek lesznek a szilárd elvi és történeti alapjai - nyomatékosította.

A fokozatosan javuló gazdasági teljesítményt prognosztizáló, kedden közzétett európai bizottsági előrejelzésre utalva azt is mondta: a Kárpát-medence magyarsága számíthat arra, hogy egy sikeres anyaország áll majd a háta mögött a következő években. Mint fogalmazott, már nem az a vita, hogy amit Magyarország csinál, az sikeres-e, hanem hogy mennyire, ugyanis a három és fél évvel ezelőtt elindított gazdaságpolitika és társadalomszervezés meghozta a nemzetközi elismertséget. Szavai szerint Magyarország a jövőben a mindennapi megélhetés szempontjából is új lehetőségeket nyitó ország lesz.
Mindezek miatt arra számít - folytatta a határon túli magyar szervezetek, a kormánytagok és a meghívott vendégek előtt -, hogy az az ellenszél, amelyben kormánya az elmúlt három és fél évben végezte a munkáját, a következő parlamenti választás után jelentősen enyhülni fog. A választást követően, különösen ha ismét egy stabil kabinet jön létre, az ellenszél helyett a hátszél jelensége rajzolódik ki Magyarország és a vele szövetséges európai uniós országok kapcsolatában - mondta a kormányfő. Rámutatott ugyanakkor, hogy a választás előtt, a következő négy-öt hónapban - mivel nemzetközi pártszövetségek, testvérszervezetek működnek, így a magyar politikai életben "a külföldi elem részvétele meg fog erősödni" - még nem látszik majd az a kép, mely szerint Magyarország a vitákon túljutott ország a nemzetközi színtéren, "sőt épp az ellenkező képzet alakul majd ki".

Összegzése szerint az elmúlt három év munkája nemcsak számokban kifejezhető eredményeket, hanem jelentős presztízsnövekedést is hozhat Magyarországnak. Márpedig ha az anyaország erős, elismert, akkor nagyobb támaszt tud nyújtani a Kárpát-medence magyar közösségeinek is - fűzte hozzá.

Orbán Viktor egyúttal köszönetet mondott azért - hiszen erőt adott a magyar kormánynak -, hogy amikor a nemzetközi viták idején kiállásra, szolidaritásra volt szükség, akkor a határon túli magyarokra mindig lehetett számítani. Könnyen lehet, hogy ha nem lett volna ilyen széles, a nyugati magyarságot is magába foglaló kiállás Magyarország mellett, akkor a kormány nem is tudta volna keresztülvinni elképzeléseit - tette hozzá.

A magyarországi ellenzéknek is újra köszönetet mondott a jelentős nemzetpolitikai kérdésekben kialakult egyetértésért.
A mintegy huszonöt perces felszólalásában megismételte emellett azt az álláspontját, amely szerint a következő öt-tíz év legjelentősebb magyarországi gazdasági, gazdaságfilozófiai vitái az "Európai Unió versus nemzeti szuverenitás" összefüggésében zajlanak majd.
Nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy Magyarország rendkívül szegény - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, aki beszédében ezzel kapcsolatosan bejelentette, hogy a kormány szerdai ülésén döntött az úgynevezett gyed extra bevezetéséről, amelyről Soltész Miklós szociális államtitkár csütörtök délelőtt tart sajtótájékoztatót. A gyed extra a kismamák munkaerő-piaci visszatérését hivatott segíteni.

Orbán Viktor véleménye szerint a következő években folyamatosan kormányzati intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy a makrogazdasági helyzet javulása megjelenjen a mindennapi élet viszonyaiban is, hogy "a szabad élet feltételeit is megteremthessük".
Megerősítette, kormánya törekszik arra, hogy a makrogazdasági helyzet anyaországi javulása megjelenjen a határon túli területeken is. Ennek már vannak, igaz szerény, jelei, de még nem lehet kijelenteni, hogy az államhatárokon kívüli, magyarlakta területek gazdasági fejlődése összhangban van az anyaország gazdasági fejlődésének ritmusával, tartalmával és minőségével - mondta, majd közölte: a következő kormányzati ciklus egyik legfontosabb kérdése vélhetően éppen az lesz, hogy "a szellemileg már megalkotott Kárpát-medencei gazdasági stratégia" a valóságban is működővé váljon.

A miniszterelnöki beszéd után a tanácskozás zárt körben folytatódott. A napirenden a nemzetpolitikai stratégia megújítása, az egyszerűsített honosítás és a jövő évi választásra való felkészülés szerepel. Az ülés várhatóan zárónyilatkozat elfogadásával fejeződik be kora este.

Szerző

Áthelyezték a plágiumgyanú miatt lemondott bírót

Lemondása után áthelyezését kérte a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettese, aki ellen belső vizsgálat indult, miután plágiumgyanúba keveredett - írta a HVG. 

Az esetleges szerzőijog-sértés ügyében folytatott törvényszéki belső vizsgálatáról nem adtak tájékoztatást, csak annyi biztos, hogy Polgárné Vida Judit áthelyezését kérte a törvényszékről az Országos Bírósági Hivatalhoz (OBH). A hetilap szerint amúgy a bíró "őszintén és nyomatékosan elnézést kért kollégáitól". Az ügy előzménye, hogy a hetilap feltárta: sajátjaként jegyezte az elnökhelyettes mások írásait a bíróság magazinjában. Polgárné Vida Judit a Kisbíró magazin idei első számában szóról-szóra azt gondolta és írta saját gondolataként egy témában, mint Paulo Coelho brazil író a Brida című regényének előszavában. Egy másik, a nyári fürdőzés örömeit taglaló Vida-írás pedig nagyrészt megjelent a 2010 augusztusi Reader's Digest magyar kiadásában Jean Kittson ausztrál írónő tollából.

Szerző

Romagyilkosságok - Hamis az interjú?

Publikálás dátuma
2013.11.07. 12:33
Fotó: Vajda József
Nem volt és nincs is lehetősége internetezni a fegyintézetben a romagyilkosságok vádlottjának, K. Istvánnak - vagyis, a minap a szkinhed Skins4Skins Facebook-oldalra felkerült interjú eredete egyre kétségesebb, és meglehet, hamisított az amúgy hihetőnek tűnő beszélgetés. Felkerestük a beszélgetés közlőit is, természetesen hiába. 

Nincs és nem is volt lehetősége internethez jutni a börtönben a romagyilkosságok másodrendű válottjának, K.Istvánnak (akit az interjú egyértelműen azonosít Kiss Istvánként) - tudta meg lapunk a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BVOP). Így a napokban a Skins4Skins Hungary nevű szkinhed csoport Facebook-oldalára felkerült szabadszájú, a perben eljáró bíróval is személyeskedő interjú egész biztosan nem az interneten keresztül jött létre a vádlottal, noha minősége alapján a szöveg első ránézésre erre utalt, mivel több, a számítógépes "nyelvben" használt elem is van benne. Személyes találkozás révén - mint azt már pedzegettük - szintén nem készülhetett, mivel a BVOP közlése szerint ilyen nevű médium nem is kért interjút K. Istvántól.

Az augusztusban a romák sérelmére végrehajtott, hat halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat miatt testvérével, K. Árpáddal, valamint a harmadrendű vádlott P. Zsolttal tényleges életfogytiglanra ítélt K. István - feltűnően barátságos hangnemben - több "börtöntitkot" is megosztott a lapunk által már idézett interjúban. "Olyan mintha kint lennék, csak bent vagyok és itt nem sok nő van" - vallott mindennapjairól, hozzátéve, hogy heti hat napi edzés mellett olvasással, tévézéssel, alvással, "néha játszással" is tölti idejét.

Keményen nekiment Miszori László bírónak, akit nevén is nevezett: szerinte "rosszindulatú, cinikus, gúnyos" és "hisztis" volt a per során, de tovább ment: "Tomboltak benne a feminin hormonok és nem mellesleg úgy remegett a keze, mint egy idült alkoholistának". (A szöveg folytatása pedig annyira személyeskedő, hogy nem is idézzük.) K. pedig nem csak azt árulta el, hogy éppen kivel van egy cellában, hogy hogyan szállították egyik fegyintézetből a másikba, de azt is, hogy szerinte "időnként kóstolgatja" a büntetés-végrehajtás (bv.) azzal, hogy olykor cigány személyekkel rakják egy cellába, "hátha rosszul reagál", és egy cigány fegyőr is kérdezte, volt-e már "megverve". Mindezek viszont olyan, a fegyintézetek belső rendjére is utaló információnak számítanak, amelyek az interjú elkészültével a bv. ellenőrzése során nem kerülhettek volna a nyilvánosság elé. Ugyanis a közlést biztonsági szempontok miatt megtagadhatják.

Ezek miatt is jutott lapunk arra a következtetésre, hogy ha nem is az interneten, de K. a kapcsolattartóján keresztül vehette fel a kapcsolatot a szkinhed csoporttal, amely esetleg tolmácsolta a vádlott válaszait. Az alig 1100 "lájkolónál" tartó Facebook-csoport moderátorai vélhetően közeli ismerősei is, mivel csak "Pistinek" nevezik. És bár számos, hitelesnek tűnő információ bukkan fel a szövegben, összességében hamis lehet - még ha a kapcsolattartóján keresztül ő maga adott is válaszokat, klasszikus interjúhelyzet nem volt.

A vitatható eredetet erősíti információnk, miszerint K. eddig egy médiumnak sem nyilatkozott, pedig úgy tudjuk, legalább három megkeresést is kapott. A szkinhed csoport mindenesetre már öt nappal a posztolás előtt beharangozta a várható beszélgetést a közösségi oldalon: "Pisti minket tisztelt meg először, hiszen eddig nem szólalt meg semmilyen fórumon. Köszönet érte!". Ha akkor még nem is volt készen, számíthattak arra, hogy lesz interjú.
Kérdéseinkkel a szkinhed csoporthoz kapcsolható egyik "testvérmédiumot", a Deres tv-t kerestük meg, oszlatnánk el kételyeinket az eredetiséget illetően, mennyi ideig készült, vagy próbálnak-e a többi vádlotthoz is eljutni. Választ persze hiába vártunk.

Szerző