Előfizetés

FruitVeB: csak 5 százalékos áfával valósítható meg a zöldség-gyümölcs stratégia

 A zöldség-gyümölcs ágazati stratégia - amelynek társadalmi vitája most folyik - csak az ágazatra is alkalmazott 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) mellett valósítható meg - jelentette ki az MTI-nek a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

Mint Mártonffy Béla hozzátette, több szakérő is úgy véli: a zöldség-gyümölcs ágazatban a legnagyobb a feketegazdaság aránya. Ennek mértéke átlagosan 40 százalék, de időszakonként és termékenként a becslések szerint elérheti akár az 50-60 százalékot is - tette hozzá.

A zöldség-gyümölcs ágazatban örülnek annak, hogy "megtört a jég, és a kormány az élő- és félsertés esetében kipróbálja az 5 százalékos áfa hatását". Az ágazat "sorban áll" az 5 százalékos áfa bevezetése érdekében, hogy csökkenthető legyen ebben a szektorban is a feketegazdaság aránya, megőrizhetők legyenek a munkahelyek, és további újakat is létre lehessen hozni.

A FruitVeB elnöke utalt Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elhangzott pénteki kijelentésére, hogy az áfa-csökkentés a munkahelyek megőrzését is szolgálja. A legnagyobb mezőgazdasági munkaadó ágazat a zöldség-gyümölcs szektor - emlékeztetett. Az ágazati stratégia alapján 2014-2020 között ez a mezőgazdasági terület tudná a legjelentősebb munkahelyteremtést megvalósítani.

Az 5 százalékos áfa nélkül az ágazati stratégia nem valósítható meg - vélekedett az elnök. Hangsúlyozta azt is, hogy a zöldség-gyümölcsnek - a többi terméktől eltérően - több mint a felét frissen fogyasztják el, így nem kétséges, hogy az áfa-csökkentés hatása megjelenne a fogyasztói árban. Ezek a termékek ugyanis napi árasak.

A zöldséget és gyümölcsöt feldolgozó ipart is fejlesztené az áfa-csökkentés, kitágítaná a jelenleg beszűkült termékkört, hiszen most csak néhány terméket - például zöldborsót, csemegekukoricát, meggyet és némi uborkát - dolgoznak fel. Így a fogyasztói ár csökkenése áttételesen ezen a területen is megjelenne - húzta alá Mártonffy Béla.

Rejtélyes műszaki hiba a jegybankban

Bezárta látogatóközpontját a Magyar Nemzeti Bank - értesült a Népszava. Az ugyancsak a jegybank Szabadság téri épületében lévő érmeboltot elköltöztették. Az MNB mindezt műszaki hibával indokolja.

Rejtélyes üzemzavar miatt bezárta látogatóközpontját a Magyar Nemzeti Bank. Honlapjukon mindössze annyi szerepel, hogy műszaki okok miatt átmenetileg szünetel a nyitva tartás. Forrásaink szerint azonban más okok állhatnak a bezárás mögött, de ezzel kapcsolatban az MNB-ben hírzárlatot rendeltek el. Az érmeboltot az Éremgyűjtők Egyesületének Liszt Ferenc téri helyiségeibe költöztették.

Természetesen megkérdeztük az MNB kommunikációs osztályát is a történtekről. A bezárás okát és időtartamát firtató kérdésre ezt írták: "A Magyar Nemzeti Bank látogatóközpontja, valamint a látogatóközpont területén található érmebolt 2013. október 14-től átmeneti jelleggel nem üzemel, műszaki hiba fellépése miatt. Mivel pedig a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltja az MNB látogatóközpontjának területén helyezkedett el, és megközelítése kizárólag annak főbejáratán keresztül volt lehetséges, a központ átmeneti jellegű bezárása értelemszerűen az Érmebolt működésére is kihatott." Lapunk viszont úgy tudja, hogy a költözést az érintettek véglegesnek tekintik.

Szerettük volna pontosabban megtudni, mi lehet az a "technikai hiba", ami mindezt indokolja, de erre nem kaptunk érdemi magyarázatot. Az MNB válasza szerint az üzemszünet mögött "olyan műszaki hiba fellépése húzódik meg, amely akadályozza a látogatók zavartalan fogadását".

Az általunk megkérdezettek szerint a munkatársak "házon kívül" nem beszélhetnek a látogatóközpont ügyének részleteiről, a kommunikációs osztály azonban ezt cáfolja. "A látogatóközpont üzemszünetével kapcsolatban hírzárlat nem került elrendelésre, a műszaki hibáról a jegybank a hiba fellépését követően azonnal tájékoztatást adott ki. Az említett műszaki okok elhárítását követően a látogatóközpont ismételten megnyitja kapuit, melynek idejéről az MNB honlapján tájékoztatást teszünk közzé.

A Népszava úgy tudja, hogy valójában Matolcsy György jegybankelnök kívánja átszabni a Szabadság téri székház belső szerkezetét, a "műszaki hiba" csak ürügy az átalakítások végrehajtására.

Késelés a XVII. kerületben

Késelés történt csütörtökön késő este Budapest XVII. kerületében, az MTI úgy tudja, hogy két embert késeltek meg.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az eset kapcsán egyelőre csak annyit közölt, hogy az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztálya életveszélyt okozó testi sértés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.