K&H: van igény a növekedési hitelprogram folytatására

A növekedési hitelprogram folytatására egyértelműen van igény a kis- és középvállalkozások (kkv) részéről, az október elsején elindított második szakasz azonban várhatóan főként azokat a társaságokat fogja mozgósítani, amelyek már részt vettek az első körben, illetve tervezték, de valamilyen ok miatt az első programba nem sikerült bekerülniük - közölte a K&H Bank a kkv-kat érintő bizalmiindex-kutatásának legfrissebb adatait.

A bank felmérése szerint azok közül a vállalkozások közül, amelyek az első körben nem vettek részt, csupán minden harmadik jelezte, hogy a második szakasz érdekli őket.

A K&H kkv bizalmi index legutóbbi, szeptember 6-19. közötti felmérésében 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozást kérdeztek meg arról, hogyan vélekednek a növekedési hitelprogramról.
"A felmérés a hitelprogram erős véghajrája után pár nappal készült, ezért meglepő, hogy a megkérdezett vállalkozások csupán 72 százaléka hallott róla. Közülük 63 százalék egyáltalán nem foglalkozott a hitel nyújtotta kedvező lehetőségekkel, csaknem minden hetedik cég pedig mindössze az érdeklődésig jutott el" - idézi a közlemény Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztályának vezetőjét.

A felmérés adatai szerint a hitelprogram első szakaszában azonos arányban vannak azok a vállalkozások, amelyek kaptak hitelt, és azok a cégek, amelyek ugyan igényeltek, de nem kapták meg.
Akik érdeklődtek a program iránt, de mégsem vettek részt, leginkább azzal indokolták ezt, hogy nem feleltek meg a feltételeknek.

A kedvezményes hitel felhasználásáról eltérően vélekednek azok a cégek, amelyek kaptak hitelt, és azok, amelyek nem. Azok a vállalkozások, amelyek részt vettek a programban, leginkább forgóeszköz-finanszírozásra fordították a pénzt. Ezt követte a hitelkiváltás, illetve egy folyamatban lévő beruházás támogatása.

Ezzel szemben azok a vállalkozások, amelyek végül nem vettek részt a programban, elsősorban egy már korábban tervezett beruházást indítottak volna el a kedvezményes hitellel. Ezt követő leggyakoribb célként a meglévő forinthitelük kiváltását, illetve a devizahitel-kiváltást jelölték meg.

A növekedési hitelprogram első szakaszának sikere ellenére a megkérdezett cégvezetők többsége úgy gondolja, hogy a kedvezményes hitelkeretből inkább a nagyobb vállalkozások jutottak forráshoz, nem a mikro- és kisvállalkozások - áll a közleményben.

A felmérés szerint a megkérdezett cégek 51 százaléka úgy gondolja, hogy a kkv-k beruházásai inkább a piaci lehetőségeken, gazdasági kilátásokon és a környezeten múlnak, 34 százalék szerint tudják a kedvezményes hitelakciók tartósan növelni a kkv-beruházásokat.

Szerző

Omlásveszély miatt lezárták a 7-est Fonyódnál

Omlásveszély miatt lezárták a 7-es főút egy csaknem három kilométeres szakaszát Fonyódnál - jelenti a HavariaPress.

Megindult a partfal hétfőn délelőtt, az elmúlt napok esőzései miatt Fonyódnál, a magaspart mintegy 50 méteres szakaszán fákat is magával sodort a megcsúszott földtömeg. Az omlás veszélyezteti a partfal alatt húzódó 7-es számú főközlekedési utat is, ezért azt a rendőrség lezárta, Fonyód és Alsóbélatelep, vagyis a 148-as és a 151-es kilométerszelvények között.

Hétfő délutánra a helyszínen megszűnt a rendőri irányítás, a Magyar Közút Zrt. jelzőtáblákat helyezett ki a lezárásra vonatkozóan. A terelőutat a Bartók Béla utca, Szent István utca, Turul utca irányában jelölték ki, az útzár a veszélyhelyzet elhárításáig marad érvényben, a közlekedők biztonsága érdekében.

Szerző

Adják vissza a tankönyvpénzt!

Tankönyvhiányból is jobban teljesít a kormány. A Népszabadság információi szerint a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) még mindig nem szállította ki az összes megrendelt tankönyvet a diákoknak. A szülőknek az új szabályok szerint már a nyáron be kellett fizetniük a tankönyvek árát, ám a teljesítés az őszi szünetre sem sikerült - írja közleményében Bangóné Borbély Ildikó.

Az MSZP a gyors megoldás érdekében azt javasolja, a Kello fizesse vissza az eddig ki nem szállított tankönyvek árát, hogy a szülők saját maguk szerezhessék be azokat. Így minden diák belátható időn belül hozzájutna a könyvéhez.

A Kello eddig egyetlen kiszállítási időpontot sem tartott be. Úgy gondoljuk, ez olyan súlyos szakmai hiba, a gyerekek, a családok, és a pedagógusok semmibevevése, hogy meg kell nevezni a személyi felelősöket!

Szerző