Előfizetés

Reszkessetek, tüntetők! - A bíróság nem siet

B.L.N.
Publikálás dátuma
2013.11.14. 06:13
Akit várhatóan minimum 15 évre elítélnének, akár örökre is előzetesben maradhat FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Hazaárulás, tömegzavargás megszervezése, az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása - néhány olyan, legalább 15 éves börtönnel is fenyegető bűncselekmény, amelyek vádlottjai a hétfőn megszavazott fideszes törvénymódosítás értelmében korlátlan ideig előzetes letartóztatásban tarthatók november 21-től. A megelőlegezett ítéletként is jellemezhető törvény kapcsán lapunk összeszedte a legfontosabb bűncselekményeket, amelyeket érint, és amelyeket nem.

Még ha nem is kifejezetten politikai ellenfelek ellen használható a korlátlan idejű előzetes bevezetése, akad néhány olyan - politikai töltetű - bűncselekmény, melyek elkövetéséért akár 15 éves szabadságvesztés is kapható.

Így a hétfőn sűrgősséggel megszavazott - november 21-től hatályos - fideszes törvénymódosítás értelmében az ilyen bűnösők is a megelőlegezett ítéletként értékelhető passzus áldozatai lehetnek a "hétköznapi" gyilkosok mellett.

A 15 éves börtönnel is sújtható hazaárulást elkövetők, a közjogi méltóságokat - így a kormányfőt, vagy a köztársasági elnököt - veszélyeztető, tömegzavargást szervezők, vagy az alkotmányos rendre törők is addig tarthatók előzetesben, amíg jogerős ítélet nem születik ügyükben.

Még ha végül ki is derül, hogy nem bűnösök, miközben lehet tartani attól, hogy a bíróságok nem fogják elsietni az ítélkezést az ilyen ügyekben.

A Rogán Antal fideszes frakcióvezető vezényletével a parlamenten egy nap alatt "átnyomott", az előzetes eddigi négy éves maximumát eltörlő törvény azt mondja ki, hogy nem szűnik meg az előzetes letartóztatás, ha a vádlottal szemben legalább tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás.

Ennek bevezetését a Fidesz az ároktői banda ügyével indokolta: mivel négy év alatt nem született elsőfokú ítélet az ügyben, több vádlottat házi őrizetbe kellett helyezni, ami két bandatag megszökéséhez vezetett. És mint a kormánypárt indokolt, a magyaroknak meg kell védeniük magukat a súlyos bűnözöktől.

Lapunk összeszedte azokat a főbb bűncselekményeket, amelyeket a törvény érint, és azokat is, amelyeket súlyosság valamiért nem.

Ahol a korlátlan előzetes megvalósul (legalább 15 év, vagy életfogytiglan a büntetés)

- Emberölés minden minősített esete
- Jelentős mennyiségű drogbirtoklás
- Kábítószerkereskedés jelentős mennyiségre
- Fegyveres emberrablás, bűnszövetségben
- 14 éven alauliakat érintő emberkeskedelem
- Csoportos, fegyveres rablás bűnszövetségben
- Nagy értékű pénzhamisítás bűnszövetségben
- Közúti veszélyeztetés, ha kettőnél több halált okoz
- Emberiesség elleni bűncselekemények
- Szexuális erőszak rokonnal vagy gondozás alatt állóval
- Kémkedés szigorúan minősített adattal
- Katonai szolgálat megtagadása
- Fogolyzendülés, ha súlyos következményekhez vezet
- Alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása
- Tömegzavargás megszervezése
- Terrorcselekmények
- Hazaárulás

És ahol nem (kevesebb mint 10 év börtönt jelentő esetek)

- Emberölés előkészülete
- Erős felindulásban elkövetett emberölés
- Emberrablás alapesete
- Öngyilkosságban való közreműködés
- Súlyos testi sértés
- Fogyatékosságot, vagy maradandó sérülést okozó testi sértés
- Különös kegyetlenségű testi sértés
- Emberi génállománybas való beavatkozás
- Drogárusítás (még ha üzletszerűen, bűnszövetségben történik is)
- Drogbirtoklás alapesete
- Szexuális erőszak 12 éven aluli személlyel

Aki beteg, dolgozzon

Muhari Judit
Publikálás dátuma
2013.11.14. 06:09
Általában nem piacképes szakmát tanulnak, akiket rehabilitálhatónak minősítenek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCKS
A krónikus májgyulladásban szenvedő, vagy sclerosis multiplexszel küzdő beteget is rehabilitálhatónak minősíthetnek az új komplex felülvizsgálati rendszerben. Így a korábban rokkantnyugdíjból élők pénze felére, harmadára csökken, ám a foglalkoztatásuk, átképzésük nem működik. Általában nem piacképes szakmát tanulhatnak, viszont az oktatásuk jó pénzt jelent a pályázaton nyertes vállalatoknak. Van, ahol 3400-an tanultak, de csak 7 embernek sikerült elhelyezkednie.

Miközben önmagát dicséri a kormány a megváltozott munkaképességűek támogatása miatt, a korábbi rokkantnyugdíjasok a megélhetésükért küzdenek. Nemrég például egy krónikus, gyógyíthatatlan májgyulladásban szenvedő 57 éves tanárnő élete dőlt romokba. Az eddig 135 ezer forintos rokkantnyugdíja helyett 41 ezer 800 forintot kap ezentúl, mert az orvosi szakértői bizottság rehabilitálhatónak minősítette. Ezek után pszichiátriai beteg is lett. Olyan sclerosis multiplexszel (gyógyíthatatlan, izomsorvadással járó betegség) küzdő nőt is foglalkoztathatónak minősítettek, aki nem tudott egyedül öltözni, és a keze is folyamatosan remegett. Az előbbi esetet Schiller-Kertész Tamás foglalkozási rehabilitációs szakértő mesélte el lapunknak.

Hozzá és kollégáihoz kerülnek azok, akiket az orvoscsapat rehabilitálhatónak, vagy egészségesnek minősített, vagyis a jövőben dolgozniuk kell. Ma már szinte csak azt minősítik rokkanttá az orvosok, akik már önmagukat is képtelenek ellátni. A megváltozott munkaképességűek most szembesülnek azzal, hogy a megélhetésük veszélybe kerül, akkor is, ha rehabilitálhatónak minősítik őket, és akkor is ha nem, hiszen az ellátásuk akár a felére, harmadára csökken.

De más probléma is van - magyarázta a szakértő. Az új táblázati rendszer alapján furcsa szorzószámot alkalmaznak az orvosok, két "húsz százalékos betegség" például nem 40, hanem 31 százalékos egészségkárosodásnak felel meg. Ugyanakkor ha az új minősítés szerint a betegség nem éri el az öt százalékot, akkor az olyan, mintha nem is lenne. Így lehet, hogy egy csökkentlátó, hallássérült, járni még képes gerincbeteg embert egészségesnek minősítenek.

Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője szerint viszont minden rendben van, nemcsak anyagi támogatás, hanem több foglalkoztatási program is segíti a megváltozott munkaképességűeket. A szakemberek szerint azonban Hoppál téved. A fogyatékosokkal, megváltozott munkaképességű emberekkel foglalkozó szakértők szerint nincsenek piacképes, értelmes foglalkoztatási programok. A rehabilitálhatónak minősítettek átképzést három nagy állami vállalat is végzi, az oktatásra 5 milliárd forintot kaptak. Az egyik ilyen cégnél 3400 embert képeztek át, de csak 7-nek sikerült a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkednie. Fölösleges képzés indulnak, és gyakran megalázó munkákat végeztetnek velük - mondta Schiller-Kertész Tamás. Az egyik kézműves cégnél korábban érettségihez kötötték a párnatömést, most - vélhetően pályázati pénzen - "megtanítják" fércelni a munkára kötelezett rokkantakat. Egy, a kormánynak is dolgozó, számítástechnikával foglalkozó cég a sérültek alkalmazásához kiírt pályázat feltételeihez igazította a társasági jogviszonyát, nyert, így csaknem 500 millió forinttal gazdagodott. A rehabilitáltak munkavégzéshez szükséges feltételek viszont valójában nincsenek meg.

Súlyos pénzelvonás

Mivel a komplex felülvizsgálattal járó munkát nem győzik az orvosok, az 57 éven felüliek is pórul jártak - írta a Hírhatár. Sokan csak jövőre kerülnek a felülvizsgálók elé még akkor is, ha a korábban meghatározott határidő már rég letelt. Ám ők addig nem a rendes ellátásukat kapják, hanem a 2012-es évi ellátás 60 százalékát annak ellenére, hogy a legkisebb bér idén is emelkedett, és jövőre is növekszik. A honlap egy 60 éves férfi kálváriáját mutatta be. A 4 szívinfarktuson és egy agyvérzésen átesett beteg korábban 124 ezer forintot kapott havonta. Az újabb felülvizsgálat előtt a rá vonatkozó ellátási forma megszűnt, és az új rokkant-törvény ezekről a betegről "elfelejtett rendelkezni". Csak a 2012-es évi minimálbér szerinti ellátás 60 százalékát, 55 800 forintot kaphatnak.

Nem végzett az egyház Hegedűs fegyelmijével

L.T.
Publikálás dátuma
2013.11.14. 06:08
Hatalmas botrány követte a szoboravatót FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Elképzelhető, hogy az ifjabb Hegedűs Loránt és a Jobbik asszisztálásával nemrég felavatott Horthy-szobor ügye is szóba kerül a református egyház zsinatának ma kezdődő kétnapos ülésén. 

Ismert, az egyházon belül is komoly vitát váltott ki a Szabadság téri Hazatérés Templomában tartott, az egykori kormányzót dicsőítő rendezvény és szoboravató, ami miatt nemcsak a demokratikus ellenzéki pártok tiltakoztak, hanem az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is "szégyenletesnek" nevezte azt. A Fidesz vezetői, Orbán Viktor miniszterelnök, továbbá Áder János államfő azonban hivatalosan azóta sem emelte fel a szavát a Horthy-kultusz restaurálása ellen, amit Washington szorgalmazott.
A református egyházban - melynek több fóruma különböző közleményekben igyekezett elhatárolódni a történtektől - az antiszemita kirohanásairól ismert ifjabb Hegedűs ellen fegyelmi eljárást is indítottak a dunamelléki egyházkerületet vezető Szabó István püspök jelzésére. Tagnap a püspök hivatalától ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a másfél hete tartó fegyelmi eljárás nem zárult még le, addig pedig Szabó István sem kíván az ügyben nyilatkozni. Kérdés, elítéli-e a vizsgálat a lelkészt, mikor néhány héttel korábban Nagykörösön is avattak Horthy-emléktáblát a református egyház helyi képviselői, és azt nem kísérte hasonló felháborodás.