Előfizetés

Fogdára kerülhet a diák, ha messze az iskola

M.R.
Publikálás dátuma
2013.11.14. 12:41

Előállíthatják a rendőrök azokat a tanítási időben igazolatlanul közterületen vagy nyilvános helyen tartózkodó kiskorúakat, akiknek iskolába kisérése a "tanintézet jelentős távolsága miatt" nem megoldható - egyebek közt ez derül ki a Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK) módszertani lapjából, amely az "iskolakerülő gyermekkorú személy" ellenőrzésének eljárását taglalja.

Mint ismert, a Pintér Sándor belügyminiszter által kezdeményezett, az Országgyűlés kormánypárti többsége által tavaly megszavazott "iskolakerülés elleni" törvénycsomag értelmében idén január 1-től az iskolaigazgatóhoz kísérheti a rendőr azt az általános iskolás, 14 év alatti diákot, aki "nem tudja hitelt érdemlően igazolni", hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelező iskolai foglalkozásról, és nincs vele nagykorú személy. Ilyen írásos igazolást az iskola, az orvos vagy a szülő állíthat ki.

A BRFK módszertani lapja szerint a kiskorú ellen rendőri intézkedés akkor kezdeményezhető, ha "az észlelt körülményekből arra lehet következtetni" - vagy a rendőrnek információja van róla -, hogy a tanuló engedély nélkül van távol vagy távozott az iskolájából. A diákot a rendőrnek először igazoltatni kell, azaz ellenőríznie kell tanulói jogviszonyát a diákigazolványa vagy az ellenőrzője, illetve az Oktatási Hivatal telefonos megkeresése alapján.

A távolléti igazolás csak ezután kérhető el, amelynek hiánya esetén a rendőri ügyeleten keresztül kell felvenni a kapcsolatot a tanuló oktatási intézményével, majd az igazgatóval való kapcsolatfelvétel után a gyereket vissza kell kísérni az iskolába. A diák "átadását" egy elismervény kitöltésével kell igazolni.

Ha viszont az érintett iskola jelentős távolsága miatt - a szabályzat nem részletezi, mi számít "jelentősnek" - a fiatalt elő kell állítani, akkor a rendőrségi törvény vonatkozó része értelmében a diákok legfeljebb 8 órán át tarthatják fogva a hatóságok. "Ha az előállítás célja még nem valósult meg", vagyis nem sikerült felvenni a kapcsolatot a szülőkkel vagy az iskolával, indokolt esetben ezt az időtartamot a rendőri szerv vezetője egy alkalommal 4 órával meghosszabbíthatja.

Szeptember óta egyébként már az iskolákon belül is tartózkodhatnak rendőrök. Tanévkezdéskor mintegy 200 "problémás" iskolába vezényelt a Belügyminisztérium "bűnmegelőzési tanácsadókat", akik vélt vagy valós szabálysértések és bűncselekmények esetén fizikai kényszerintézkedésekre is jogosultak.

Bűnszervezetben csalt el 3,7 milliárd forint adót egy tatabányai cégcsoport

A NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága befejezte a nyomozást egy tatabányai cégcsoport ügyében, mely őrzés-védelemmel, valamint munkaerő-közvetítéssel foglalkozva összesen 3,7 milliárd forint adót és egyéb járulékot csalt el az államkasszából - mondta el a szervezet sajtóreferense csütörtökön.

Ráskai Rita tájékoztatása szerint a nyomozás két évig tartott, 400 házkutatás során 369 millió forint értékben foglaltak le bankszámlákat, gépkocsikat és ingatlanokat. Az eljárás során 24 személyt vettek őrizetbe. A bűnszervezet vezetői jelenleg is házi őrizetben vannak.

A cégláncolat őrzés-védelmi tevékenységgel és munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. A bűnszervezet tagcégei között utalták át több körben a társaság bevételeit, amelyekkel szemben indokolatlan költségeket szerepeltettek a könyvelésben. Még azon bevételek egy részét is megpróbálták eltitkolni, amelyek a bankszámláikra érkeztek, tehát dokumentumokkal igazolható a megszerzésük. 
    

A bűnszervezet vezetője által működtetett könyvelő iroda az alcégek részére bizonylatok nélkül könyvelt, a bevételeket a kiállított számlákhoz igazították, a bevallásokban szerepeltetett költségek nem merültek fel. Ezen túl a cégcsoport több ezer személyt foglalkoztatott, akiknek bére után a közterheket nem fizették meg.
    

A NAV pénzügyi nyomozói több mint 60 ezer oldalas nyomozati anyagot adtak át vádemelési javaslattal a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészségnek. Az elkövetők a bűnszervezetben történő elkövetés miatt akár 16 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

Kósa a szervezetre markol rá, Rogán a kommunikációra - szereposztás a Fideszben

Publikálás dátuma
2013.11.14. 11:11
Fotó: Vajda József
A Fidesz már javában kampányüzemmódban dolgozik, most már a korteshadjárat szereposztása is nyilvános lett.

Fidesz elnökségében kiosztották a 2014-es országgyűlési választások kampányával kapcsolatos feladatokat, írja az mono.hu. (A cikket teljes terjedelmében itt olvashatja.) Az alelnökök közül Kósa Lajos a szervezeti struktúráért, Pokorni Zoltán az önkormányzatokkal történő kapcsolattartásért, 
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!

E szerint Kósa Lajos feladata ügyvezető alelnökként az lesz, hogy a Fidesz szervezeti struktúráit a kampányhoz igazítva irányítsa. Ez többek között a regionális igazgatókhoz, a választókerületi elnökökhöz és a kampánycsapatokhoz tartozó szervezeti struktúra mozgatását jelenti.

Pokorni Zoltán (aki 2014-ben nem indul az országgyűlési választásokon) feladata az önkormányzati rendszerrel, ezen belül is a polgármesterekkel történő kapcsolattartás – közölte a lap forrása. Ki kell alakítani azt a formát is, hogy azokkal az önkormányzati erőkkel, akik szükségszerűen nem lesznek bent az Országgyűlésben, hogyan tud majd együttműködni a Fidesz a parlamenti munka során – tette hozzá.

Rogán Antal pedig a kommunikációért felel majd a kampányban. A Fidesz ügyvezetője megerősítette a Magyar Nemzet elnökségi munkamegosztásról szóló információit.