Előfizetés

Tavasszal kezdődhet a Nemzeti Kézilabda Akadémia építése

Jövő év tavaszán kezdődhet a Nemzeti Kézilabda Akadémia új sportcsarnokának és bentlakásos iskolájának építése. A beruházás nettó 3,8 milliárd forintba kerül.

A Nemzeti Sportközpontok (NSK) tegnapi közleménye szerint az intézménynek otthont adó Balatonboglár önkormányzata, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és az NSK bejelentette: a kivitelezés jövő tavasszal elindul, s ennek érdekében az MNV egy korábbi MÁV üdülőt ingyen a város tulajdonába adott át.

A létesítmények két egymáshoz közeli, ám különálló telken állnak majd. Az egyiken épülő sportcsarnok nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas aréna lesz, amelyben három szabványméretű kézilabdapálya is elfér.

Mérkőzések idejére a két szélső pálya helyére mobillelátókat állítanak, így 2500 szurkoló tekintheti meg az összecsapásokat. Az arénától nem messze, a másik telken áll majd az akadémia központi épülete, melyben a növendékek elszállásolását és kiszolgálását oldják meg.

A tervek szerint első ütemben az akadémia épülete jövő év végére készülhet el, a sportcsarnok 2015 első felében adhatják át. 

"Ez a beruházás egy újabb fontos lépés annak érdekében, hogy a sportlétesítmény-fejlesztés területén ledolgozzuk az elmúlt évtizedek lemaradását" - idézi a közlemény Vígh László kormánybiztost, az NSK vezetőjét.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke szerint azért fontos a beruházás, mert csak az infrastruktúra fejlesztésével garantálható, hogy a magyar kézilabda a sportág élvonalában maradjon.

A Nemzeti Kézilabda Akadémia létrehozásáról a MKSZ elnöksége döntött tavaly augusztusban. Az utánpótlás-nevelő központ 2012. szeptember 1-jén kezdte meg működését Balatonbogláron, főigazgatója Mocsai Lajos, a férfi válogatott szövetségi kapitánya.

Egyikük nem utazhat Brazíliába

Népszava-összeállítás
Publikálás dátuma
2013.11.15. 06:55
Zlatan Ibrahimovic FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BONGARTS JOERN POLLEX
Napok kérdése, és véglegessé válik, mely 32 együttes szerepelhet a jövő évi brazíliai labdarúgó-világbajnokság 32 csapatos döntőjében. Jelenleg 21 együttes részvétele biztos, de tulajdonképpen már csatlakozott hozzájuk Uruguay és Mexikó alakulata is, miután mindkét gárda fölényes győzelmet aratott a hét közepén az interkontinentális pótselejtezők odavágóin. Afrikából további öt, Európából pedig - a már kvalifikált nyolc mellett - négy alakulat csatlakozhat a mezőnyhöz. Kontinensünkön ma rendezik az első meccseket, az izlandiak jelenléte önmagában szenzáció, ám mivel a sors úgy akarta, hogy a portugálok a svédekkel csapjanak össze, Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic párharca minden mást háttérbe szorít. A két klasszis egyike lemarad a vb-ről. 

Portugália-Svédország

Mivel a négy európai pótselejtezős párharc közül egyedül ennél nem beszélhetünk valódi favoritról, valamint mert mindkét gárdában szerepel egy-egy olyan világklasszis, akinek feltétlenül illene ott lennie a 210 nap múlva rajtoló vb-n, a szaksajtó mindenütt ezzel az összecsapással vezeti fel a mai eseményeket.

C. Ronaldo Zlatan Ibrahimovic ellen! - harsogják a főcímek, s való igaz, mindketten számolatlanul szerezték 2013-ban a gólokat, a portugál csak a mostani szezonban 28 találatnál jár, négyszer ért el mesterhármast, és a svéd is eljutott 20-ig az ősszel, kétszer triplázott, egyszer négyet "hintett".

"Ez nem Ronaldo és az én küzdelmem. Lesz még rajtunk kívül 20 játékos a pályán. A média építi fel körénk a sztorit."

Ibrahimovic pályafutása során nem éppen a mértéktartó figura képében tetszelgett, ám a mostani pótselejtező előtt igen visszafogottnak mutatkozott.

Hozzátette ugyanis, hogy a portugálok az esélyesek, elnézve a játékosok egyéni képességeit. Aztán az is szokatlan, ha dicsér, márpedig amikor Ronaldóról faggatták, magasztalta a támadót, komplett játékos, mindenben jó, mondta róla. Na, de egy másik interjúban nem hazudtolta meg magát, amint önmaga került terítékre.

"Soha nem voltam még olyan jó formában, mint manapság, 32 éves létemre" - szögezte le a FIFA honlapján olvasható nyilatkozatában, ahol azt is elárulta, napról napra tanul valamit, jól érzi magát Párizsban, s szeretne ott lenni a vb-n.

Ez lenne a harmadik tornája. A portugáloknak összességében a hatodik. És az sem kecsegteti őket sok jóval, hogy a csapatkapitány a nemzeti csapatban sokkal kevésbé hatékony, mint a Real Madridban.

"Rendkívül erősek. Mind fizikailag, mind taktikailag, mind mentálisan. Soha nem adják fel. Egyetlen pillanatra sem veszíthetjük el a koncentrációnkat, mert súlyos árat fizethetünk érte" - szögezte le Paulo Bento.

A portugálok mestere visszautasította, hogy ők lennének az esélyesek, ám ezen fölöttébb csodálkozott kollégája, Mark Hamren.

"A világranglistán ők a 14. helyen állnak, 11 pozícióval előznek meg minket. Eb-bronzérmesek, játékosaik lényegesen erősebb ligákban futballoznak.

Viszont Európa jelenlegi legerősebb csapata, a német Nationalelf mögött végeztünk a hatosunkban. És igen, ott akarunk lenni Brazíliában" - rögzítette a szakember.

Zlatan Ibrahimovic FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BONGARTS JOERN POLLEX

Görögország-Románia

A görögök 25 pontot gyűjtöttek a G jelű csoportban - 1-1 döntetlen és vereség mellett nyolcszor nyertek -, ennél jobb teljesítményt mindössze négy alakulat produkált Európában, ám ez se volt elég az egyenes ági kvalifikációhoz: a bosnyákok jobb gólaránnyal elhappolták előlük az első helyet.

Fernando Santos, a görögök portugál mestere nem tagadta, igyekezett olykor másfajta játékot megkövetelni a válogatottól, amely nem a 2004-es Eb-győzelmet eredményező ultradefenzív stíluson alapszik, de végül maradtak az alapoknál.

"Nem lehet az identitássá vált dolgokon változtatni" - mondta. A görögök csupán négy gólt kaptak a csoportkörben, míg ellenfelük, a magyarokat is fölvonultató D jelű gruppban második románok 12-t.

"Ez lehet a siker kulcs most is" - tette hozzá Santos, aki csapata vb-szereplésével szeretne némi örömet okozni a válság sújtotta görög nép számára.

Izland-Horvátország

"Mindenki a horvátokat tartja esélyesnek. Ez teljesen normális. Az már kevésbé, hogy alig egy óra leforgása alatt elfogytak a jegyek a pénteki meccsre.

Ha már idáig eljutottunk, megpróbáljuk a lehetetlent." Lars Lagerbäck svéd kapitányként már átélt ezt-azt, de ami Izlandon történik, az neki is újdonság.

Egy olyan csapatot vett át, amely az előző kvalifikációs sorozatban egyetlen meccset nyert, most meg ötöt, és pótselejtezőt vívhat.

Ez a tény a 320 ezres országtól önmagában szenzáció, de Gudjohnsenék, ha eddig eljutottak, nem akarnak itt megállni.

"Nyilván a visszavágó lesz az igazi erőfelmérő, még akkor is, ha a horvátok problémákkal küszködnek. Amit ígérhetünk: amennyire lehet, megnehezítjükellenfelünk dolgát" - mondta Lagerbäck.

Ukrajna-Franciaország

Noha az ukránok még soha nem tudták legyőzni a franciákat, amondóak: épp itt van az ideje, hogy ez a rossz sorozat véget érjen. A rivális viszont felkészültnek érzi magát.

"Örülünk, hogy otthon játszhatjuk a visszavágót. De már az odavágón sincs helye a kétkedésnek, a bizonytalanságnak. Megfelelő állapotban vagyunk, és ennek jelét is adjuk" - nyilatkozta Didier Deschamps francia kapitány.

Az előkészületekről

Kilencvennégy százalékos állapotban van a torna nyitómeccsének otthont adót Sao Pauló-i stadion. Az Arena Corinthians tetőszerkezetében a héten elhelyezték az utolsó, 420 tonnás fémmodult, a 40 méteres magasságban elvégzett művelethez 65 ember 72 órás munkájára volt szükség.

Az aréna december végén készül majd el teljesen, s a június 12-én esedékes megnyitó mellett három csoportmérkőzés, továbbá egy nyolcad- és egy elődöntő helyszíne lesz.

A FIFA doppingellenes csapata be nem jelentett ellenőrzések során vér- és vizelettesztet vesz a világ legjobb játékosaitól, így a vb-n már úgynevezett biológiai útlevéllel rendelkező játékosok szerepelnek majd.

A szervezet egymillió dollárból a világ 600-700 játékosánál készíti el a dokumentumot, amivel nyomon lehet követni, ha egy sportoló szervezetében valamilyen fokú változás tapasztalható, ami doppingolásra utalhat.

Az európai program

Portugália-Svédország
Lisszabon, 20.45 óra. Jv.: Nicola RIZZOLI (olasz).
Egymás elleni mérleg
15 Mérkőzés 15
3 Győzelem 6
6 Döntetlen 6
6 Vereség 3
14 Szerzett gól 24

Az utóbbi öt meccsük
Portugália
Luxemburg (otthon) 3-0
Izrael (o) 1-1
Brazília (idegenben) 1-3
Észak-Írország (i) 4-2
Hollandia (o) 1-1
Svédország
Németország (otthon) 3-5
Ausztria (o) 2-1
Kazahsztán (idegenben) 1-0
Írország (i) 2-1
Norvégia (o) 4-2

Ukrajna-Franciaország

Kijev, 20.45 óra. Jv.: Cuneyt Cakir (török)
Egymás elleni mérleg
7 Mérkőzés 7
0 Győzelem 4
3 Döntetlen 3
4 Vereség 0
3 Szerzett gól 11

Az utóbbi öt meccsük
Ukrajna
San Marino (i) 8-0
Lengyelország (o) 1-0
Anglia (o) 0-0
San Marino (o) 9-0
Izrael (o) 2-0

Franciaország
Finnország (o) 3-0
Ausztrália (o) 6-0
Fehéroroszország (i) 4-2
Grúzia (i) 0-0
Belgium (i) 0-0

Izland-Horvátország

Reykjavík, 20 óra. Jv.: Alberto Undiano (spanyol).
Egymás elleni mérleg
2 Mérkőzés 2
0 Győzelem 2
0 Döntetlen 0
2 Vereség 0
1 Szerzett gól 7

Az utóbbi öt meccsük
Izland
Norvégia (i) 1-1
Ciprus (o) 2-0
Albánia (o) 2-1
Svájc (i) 4-4
Feröer-szigetek (o) 1-0

Horvátország
Skócia (i) 0-2
Belgium (o) 1-2
Dél-Kora (i) 2-1
Szerbia (i) 1-1
Liechtenstein (i) 3-2

Görögország-Románia

Pireusz, 20.45 óra. Jv.: Pedro Proenca (portugál)

 

Jelenleg 21 együttes részvétele biztos

Ázsia (4): Ausztrália, Dél-Korea, Irán, Japán.
Dél-Amerika (5): Brazília (házigazdaként), Argentína, Chile, Ecuador, Kolumbia.
Európa (9): Anglia, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Hollandia, Németország, Olaszország, Oroszország, Svájc, Spanyolország.
Közép- és Észak-Amerika (3): Costa Rica, Egyesült Államok, Honduras.

Akik még reménykedhetnek
(Az érintettek a visszavágóra készülnek.)
Afrika (5)
November 16.
Szenegál-Elefántcsontpart 1-3
Nigéria-Etiópia 2-1

November 17.
Kamerun-Tunézia 0-0

November 19.
Algéria-Burkina Faso 2-3
Egyiptom-Ghána 1-6

Interkontinentális pótselejtezők
November 20.
Új-Zéland-Mexikó 1-5

November 21.
Uruguay-Jordánia 5-0

Egymás elleni mérleg

10 Mérkőzés 10
1 Győzelem 6
3 Döntetlen 3
6 Vereség 1
9 Szerzett gól 18

Az utóbbi öt meccsük

Görögország

Liechtenstein (o) 2-0
Szlovákia (o) 1-0
Lettország (o) 1-0
Liechtenstein (i) 1-0
Ausztria (i) 2-0

Románia

Észtország (o) 2-0
Andorra (i) 4-0
Törökország (o) 0-2
Magyarország (o) 3-0
Szlovákia (o) 1-1

Száz százalék boldogság

S. A.
Publikálás dátuma
2013.11.15. 06:53
A szegedieket a veszprémiek sem tudták feltartóztatni FOTÓ: MTI/ ILLYÉS TIBOR
Megkezdődik a második kör a férfi kézilabda NB I. 2013/2014-es szezonjában. Eddig 11 meccset játszott a Pick Szegeed - az első körből elhalasztott, Tatabánya elleni bajnokit december 11-én pótolják -, és mind a 11-et megnyerte. Ezzel egyedüliként veretlen a mezőnyben a Tisza-parti gárda, de mostantól sűrű program vár rá.

Csak azt a Metalurg Szkopjét, azt tudnánk feledni! Ez a mondás járja mostanában Szegeden, s a Tisza-parti város kézilabda csapatának szurkolói állítják: ha csak néhány héttel később rendezik a Bajnokok Ligája-selejtezőt, ma ott lenne a csapat a legerősebb európai kupa csoportkörében.

De sajnos kikaptak a macedón csapattól. Így viszont a második számú kupa, az EHF küzdelmeibe kapcsolódhatnak be Vadkertiék, ahol a tét a csoportkörbe kerülés (a november 23-i idegenbeli odavágón és az egy héttel később esedékes visszavágón a Benfica lesz a rivális).

De nem volt hiábavaló a "hősi halál" a BL-ben. Ha a nyáron újjáalakult csapat számára túl korai is volt a BL-megméretés, kitűnő tesztpróbának bizonyult a jövőre nézve. Az eredmény önmagáért beszél.

A nyáron szerződtetett spanyol sztáredző, Juan Carlos Pastor fiai vezetik a magyar NB I-et, s mostanáig senki sem tudta legyőzni őket. Tizenegy meccsből tizenegyet nyertek.

Száz százalék boldogság - már csak amiatt is, mivel a legyőzöttek között van a legnagyobb hazai ellenfél, az MKB Veszprém is.

Ma jön a tizenkettedik erőpróba, a Cegléd elleni összecsapás idegenben. A két csapat legutóbbi összecsapását 34-22-re nyerte meg az akkor otthon fellépő Tisza-parti együttes.

A mérkőzésen Jonas Larholm volt igazán elemében, a csapat svéd légiósa meg sem állt 11 gólig. A ceglédiek a bajnokságban eddig 12 mérkőzésükből mindössze négyet nyertek meg, nyolcszor kikaptak, ez jelenleg a hetedik helyre elegendő.

Szegedről nézve nem tűnik tehát túl acélosnak az ellenfél, de a hazaiaktól érdemes lesz figyelni Bíró Balázsra, aki eddig 60 gólt jegyez a bajnokságban.

Lesz egy ismerős arc is a szegediek számára, hiszen Sutka Norbert személyében egykori szegedi játékos ellen kell pályára lépniük.

Vaskos meglepetés lenne, ha a Pick torkán akadna a Cegléd, úgyhogy már inkább előre tekintenek Zubaiék. Eseménydús napok elé néznek ugyanis a délvidéki város kézilabdázói, hiszen 10 nap alatt három tétmérkőzést kell játszaniuk: köztük az egyik EHF Kupa-meccset.

A mai Cegléd elleni bajnokit követően jövő szerdán jön az Orosháza elleni hazai bajnoki, majd a hétvégén bemutatkozik a csapat az EHF-ben. A szegediek a 3. körben kapcsolódnak be a küzdelmekbe.

A csapatban mindenki egészséges. Mikler Roland ugyan kisebb sérüléssel érkezett vissza a spanyolok elleni válogatott mérkőzésről, de azóta rendbejött érzékeny térde.

Semmi sem gátolja tehát a spanyol mestert, hogy a tőle megszokott szigorú rendben, napi két edzéssel fárassza tanítványait.

Ami Miklert, a szegedi közönségkedvencet illeti, őt úgy emlegetik a Tisza-parti szurkolók, mint akinek oroszlánrésze van a csapat eddigi kitűnő szereplésében.

A rutinos kapus különösen a Veszprém elleni derbin remekelt, jórészt neki köszönhették a nagy rivális legyőzését. Rajta kívül az idei nyári változásokra vezethető vissza a csapat eddigi remeklése.

Változott az edzői stáb és változott a játékoskeret is. Tősgyökeres szegediek távoztak, és érkeztek régi-új kedvencek, valamint légiósok is.

Az utóbbi tábort erősíti Roberto Parrondo, aki sok nagy csata hőse volt már és most a Szegedet szeretné sikerekre vezetni. Parrondo 33 évesen gondolta úgy, hogy nekivág, és kipróbálja magát légiósként.

Persze nem kellett sokat tépelődnie a döntésen, Juan Carlos Pastor felhívta, hogy lenne-e kedve egy kis szegedi kalandhoz, erre pedig nemigen tudott nemet mondani.

A spanyol játékos, aki pályafutása során nyert BL-t (kétszer), KEK-et, volt klubvilágbajnok, valamint a válogatottal vb-bronzérmes és elnyerte hazája bajnoki címét háromszor is, most úgy érzi, jól döntött, amikor családjával Szeged felé vette az irányt.

"Minden percét élvezzük a szegedi életnek, egy remek, élhető városba érkeztünk. Persze volt bennünk izgalom, azért mégis messzire költöztünk, a gyerekek pedig egy teljesen új, szokatlan környezetbe csöppentek.

Szerencsére remek sulit választottunk, a negyedik nap után már élvezték minden pillanatát, most pedig minden sínen van" - mondta a delmagyar.hu-nak Roberto Parrondo.

A családnak is könnyen ment a beilleszkedés, ebben a klub munkatársai és persze a csapattársak is sokat segítettek. Különösen Vadkerti Attila és gyermekei, akik gyorsan összebarátkoztak a Parrondo család kicsinyeivel.

Persze a játékos nem barátkozni jött Szegedre, hanem kézilabdázni. Parrondo eddig igazi erőssége a Szegednek, rutinjával, tapasztalatával rengeteget hozzá tud tenni a kétszeres magyar bajnok játékához.

Így volt ez a Veszprém elleni rangadón is, amelyen végül főszerepet vállalt. Parrondót nem lepte meg a hangulat, hiszen korábban már járt ellenfélként Szegeden.

De biztosra vehetjük, hogy a hazai csapat tagjaként azért jobban tetszett a forró hangulat.