Előfizetés

Vettel-saga - 8. rész

B. M. L.
Publikálás dátuma
2013.11.19. 06:57
Sebastian Vettel FOTÓ: EUROPRESS
Lassan alig marad olyan csúcs a Formula 1-ben, amit ne a zsinórban négy világbajnoki címet szerző Sebastian Vettel (Red Bull) tartana. A német pilóta idei 12. (!), egymás után pedig a 8. futamgyőzelmét szerezte meg vasárnap, lapzártánk után Austinban, amivel ebben a kategóriában is maga mögé utasította Michael Schumachert - ő 2004-ben "csak" hétszer lett első zsinórban -, és immár kizárólag a Hungaroringen nem tudott nyerni azon pályák közül, amelyek még a versenynaptárban vannak.

Lewis Hamilton idei mogyoródi sikerét követően valamennyi versenyen őt intették le elsőként - jöhetett lassú, gyors, technikás vagy akármilyen pálya.

Természetesen Vettel ismét mesterhármassal - futamgyőzelem, leggyorsabb kör és pole pozíció - utasította maga mögé a teljes mezőnyt, és már most bejelentette, a hétvégén, Brazíliában is hasonló eredménnyel szeretne búcsúzni.

Persze a csapata sem akart lemaradni a német mögött: Mark Webber autóján 1.923 másodperc alatt cseréltek kereket, ami világrekord, és ezzel megjavították saját, 2,05-ös legjobbjukat. Itt a magyarázat, miért is tartanak itt…

Az ezüstcsata volt mindkét világbajnoki küzdelemben nyitott, nos, Austinban az egyéni második hely elkelt: immár szokás szerint Fernando Alonso lett a második, lassan az is csúcs, hogy zsinórban harmadszor végez a dobogó második fokán.

"Nagyon büszke vagyok az egyéni világbajnokság második helyére, kisebb jutalom ez számomra, a Red Bull mögött én vagyok az első ember. Ha Brazíliában a konstruktőri ezüstérmet is meg szeretnénk szerezni, akkor rengeteget kell javulnunk" - jelentette ki a Ferrari kétszeres világbajnoka.

F1 - számokban
Egyesült Államok Nagydíj, végeredmény: 1. Sebastian Vettel (német, Red Bull), 2. Romain Grosjean (francia, Lotus), 3. Mark Webber (ausztrál, Red Bull), 4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes), 5. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 6. Nico Hülkenberg (német, Sauber), 7. Sergio Perez (mexikói, McLaren), 8. Valtteri Bottas (finn, Williams), 9. Nico Rosberg (német, Mercedes), 10. Jenson Button (brit, McLaren).
Leggyorsabb kör: Vettel, 1:39.856 perc
Pole pozíció: Vettel
A vb állása
Pilóták: 1. Vettel 372 pont - már világbajnok, 2. Alonso 227, 3. Hamilton 187, 4. Kimi Räikkönen (finn, Lotus) 183, 5. Webber 181, 6. Rosberg 161.
Konstruktőrök: 1. Red Bull 553 pont - már világbajnok, 2. Mercedes 348, 3. Ferrari 333, 4. Lotus 315, 5. McLaren 102, 6. Force India 77.

Hogy teljesül-e Alonso álma, azt nem tudjuk, de mindenesetre az idén egyre markánsabban szereplő - Rosberg és Hamilton is nyert futamot - Mercedesnek azért van 15 pont előnye a Ferrarival szemben.

Nem szeretnénk igazságtalanok lenni a Lotus csapatával sem, amely Kimi Räikkönen kiválását követően sem omlott össze.

Sőt, új élversenyzőjük, Romain Grosjean révén egy második helyet szerzett, és a konstruktőri dobogó alsó két fokáért még harcban áll.

Talán éppen ezért furcsa, hogy egyre többször hallani azt, hogy jövőre a Grosjean-Hülkenberg duó helyett a dollármilliók által összerakott Maldonado-Perez kettős szerepel majd az Eric Bouiller által vezetett istálló autóiban.

Utóbbiak befutója vélhetően felérne egy rémálommal Enstone-ban…

Kockára tett közpénzek

B.I.M.
Publikálás dátuma
2013.11.19. 06:08

Minden, listát állító párt képviselőjelöltje lemondhat majd az őt jelölő párt javára a neki törvény alapján járó egymillió forintos állami kampánytámogatásról - a kormányoldal legújabb tervei szerint. Így a pártok újabb, akár 106 millió forintos kampánytámogatást zsebelhetnének be, miközben elszámolniuk szinte egyáltalán nem kell majd a közpénzzel.

Újabb súlyos korrupciós kockázatot hordoz a kampányfinanszírozás szabályozásának módosítását célzó kormányzati javaslat - közölte a Transparency International (TI) Magyarország és a Political Capital Institute (PCI). Mint kifejtették, a kormánytöbbség egy bizottsági módosítóval a költségvetési salátatörvénybe rejti a kampányfinanszírozás szabályainak ismételt lazítását. A módosítás lényege, hogy a listát állító párt képviselőjelöltje lemondhat az őt jelölő párt javára a neki a törvény alapján járó egymillió forintos állami kampánytámogatásról.

"Borítékolható, hogy a pártok erősen ösztönözni fogják a jelöltjeiket a lemondásra, mert ezzel is növelhetik a rendelkezésükre álló kampánypénzeket. Ezzel nem is lenne probléma. Gondot az okoz, hogy a módosítás tovább csökkentené a kampánypénzek átláthatóságát. A jelölteknek ugyanis kincstári kártyán folyósítják az állami kampánytámogatást, a pártok viszont a jelöltjeik által a javukra átengedett pénzt is egy összegben, készpénzben kapják meg" - írta a TI Magyarország és a PCI. A korrupcióellenes szervezetek szerint eddig legalább az elmondható volt, hogy az egyéni jelöltek állami kampányfinanszírozása rendben van, hiszen ők kártyán kapják majd az állami pénzt, szigorú számadással tartoznak a költésekről, a készpénzmozgás kizárásának köszönhetően pedig nem tudnak fiktív számlákkal trükközni.

"A módosítás hatására azonban éppen a legnehezebben ellenőrizhető készpénzhányad növekedne a pártok által élvezett állami kampánytámogatások körében" - fogalmaztak. Mindez a TI és a PCI szerint további teret ad a visszaélésre, mert bár a pártoknak a jelöltjeiktől átvett egymilliós állami támogatásról majdnem olyan szigorúan kell elszámolniuk, mintha a pénzt maguk a jelöltek kapnák, a készpénzes támogatás miatt akár fiktív számlákat, bizonylatokat is benyújthatnak. Noha a civilek már hónapok óta azért küzdenek, hogy a Fidesz-KDNP szigorítson a június 20-án kihirdetett kampányfinanszírozási törvény pártokra vonatkozó rendelkezésein, a kormányoldal mindeddig nem reagált érdemben javaslataikra, sőt, az utóbbi hetekben megígért, illetve benyújtott javaslataik éppen ellentétes irányba hatnak.

Mint ismert: az új szabályok értelmében az állam a jövő évi választások előtt az egyéni képviselőjelölteket és a listát állító pártokat is támogatja majd. Előbbieket egymillió forinttal, a pártokat pedig - ha minden egyéni körzetben állítanak jelöltet - ezen felül maximum csaknem 600 millióval. A jelölteknek az államkincstár egy kártyát ad kampányköltségeik fedezetére, amelyről készpénzt nem vehetnek fel, és csak számla ellenében juthatnak hozzá a pénzhez.

A kiadásokkal az eredmény jogerőre emelkedése után 15 napon belül el kell számolniuk, ezt szintén a kincstár ellenőrzi. Aki nem vagy nem megfelelően számol el, az a felvett támogatás legfeljebb kétszeresét köteles visszafizetni. Annak pedig, aki nem kapta meg a szavazatok legalább 2 százalékát, a felvett állami támogatás teljes összegét vissza kell fizetnie.

Ezzel szemben az országos listát állító pártok készpénzben kapják az állami kampánytámogatást, minimum 149,25 millió forintot, ami akár 597 millióra is feltornázható több egyéni jelölttel. Az új választási rendszerben könnyített feltételeknek köszönhetően ugyanis a pártoknak mostantól elegendő az országos listaállításhoz 13 500 aláírás, 53 ezerrel pedig az összes egyéni kerület lefedhető - eddig ugyanehhez 132 ezer ajánlószelvény kellett.

A minden választókerületben jelöltet állító pártok - bármiféle eredményességi küszöb vagy más garanciális szabály nélkül - 597 millió forint kampánytámogatásra jogosultak. A legalább 80 egyéni körzetben jelöltet állítók 448, a választókerületek felében induló pártok 299, míg a körzetek negyedében egyéni jelöltet állító pártok 149 millió forintot kapnak. A közös listát állító pártok egynek számítanak, a támogatás elosztásáról nekik kell megállapodniuk. Most, a kormánypártok javaslata értelmében ezeket az összegeket fejelhetik meg további milliókkal.

Csakhogy eközben a pártokat továbbra sem kötelezik kampányköltéseik tételes bevallására - emlékeztettek a civilek. Egy esetleges sikertelenség esetén még a mostani módosítást követően is csak a jelöltjeiktől átvett egymilliós támogatást kellene visszafizetniük, a pártlista után járó több százmillió forintot pedig akkor is megtarthatják, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra - írták.

A TI és a PCI fenntartja javaslatát: a törvénynek rendelkeznie kell arról, hogy a pártok kincstári kártyán kapják meg a központi kampánytámogatást és az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan csak a kincstári kártyán költhessék el az állami apanázst, valamint hozzájuk hasonló szigorral számoljanak el kampányköltéseikről. Ha pedig a pártok a választáson nem szerzik meg a szavazatok legalább egy százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni.

Mérlegen a szabályozás

Pozitívumok
- A kampányköltség új plafonja a jelenlegi egymillió forint ötszöröse: jelöltenként ötmillió forint
- Egy egyéni képviselőjelölt egymillió forint állami támogatást kap kincstári kártyán, de arról nem vehet föl készpénzt
- A jelölteknek a választási eredmény jogerőre emelkedését követő 15 napon belül tételesen el kell számolniuk
- Az egyéni jelölteknek vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást, ha a voksok két százalékát sem szerzik meg

Negatívumok
- Az országos listát állító pártok készpénzben kapják a központi támogatást
- A pártok több százmillió forintos támogatását akkor sem kell visszafizetni, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra
- A jogszabály nem kötelezi a pártokat a kampányköltségeikkel való tételes elszámolásra
- Az egyéni jelöltek - a legújabb tervek szerint - fel is ajánlhatják majd az őket indító pártok számára az állami támogatást
- Az Orbán-kormány egészen a voksolás napjáig korlátok nélkül népszerűsítheti magát közpénzből
- Továbbra sem sért majd törvényt az a párt, amely valamelyik "haveri" civil szervezettel kampányoltat
- Minisztériumok, önkormányzatok vagy állami vállalatok is leadhatnak kormánypárti hirdetéseket
- Az óriásplakátok tarifáit még mindig titokban lehet tartani, így a hirdetők között különbséget lehet tenni

Kockára tett közpénzek

B.I.M.
Publikálás dátuma
2013.11.19. 06:08

Minden, listát állító párt képviselőjelöltje lemondhat majd az őt jelölő párt javára a neki törvény alapján járó egymillió forintos állami kampánytámogatásról - a kormányoldal legújabb tervei szerint. Így a pártok újabb, akár 106 millió forintos kampánytámogatást zsebelhetnének be, miközben elszámolniuk szinte egyáltalán nem kell majd a közpénzzel.

Újabb súlyos korrupciós kockázatot hordoz a kampányfinanszírozás szabályozásának módosítását célzó kormányzati javaslat - közölte a Transparency International (TI) Magyarország és a Political Capital Institute (PCI). Mint kifejtették, a kormánytöbbség egy bizottsági módosítóval a költségvetési salátatörvénybe rejti a kampányfinanszírozás szabályainak ismételt lazítását. A módosítás lényege, hogy a listát állító párt képviselőjelöltje lemondhat az őt jelölő párt javára a neki a törvény alapján járó egymillió forintos állami kampánytámogatásról.

"Borítékolható, hogy a pártok erősen ösztönözni fogják a jelöltjeiket a lemondásra, mert ezzel is növelhetik a rendelkezésükre álló kampánypénzeket. Ezzel nem is lenne probléma. Gondot az okoz, hogy a módosítás tovább csökkentené a kampánypénzek átláthatóságát. A jelölteknek ugyanis kincstári kártyán folyósítják az állami kampánytámogatást, a pártok viszont a jelöltjeik által a javukra átengedett pénzt is egy összegben, készpénzben kapják meg" - írta a TI Magyarország és a PCI. A korrupcióellenes szervezetek szerint eddig legalább az elmondható volt, hogy az egyéni jelöltek állami kampányfinanszírozása rendben van, hiszen ők kártyán kapják majd az állami pénzt, szigorú számadással tartoznak a költésekről, a készpénzmozgás kizárásának köszönhetően pedig nem tudnak fiktív számlákkal trükközni.

"A módosítás hatására azonban éppen a legnehezebben ellenőrizhető készpénzhányad növekedne a pártok által élvezett állami kampánytámogatások körében" - fogalmaztak. Mindez a TI és a PCI szerint további teret ad a visszaélésre, mert bár a pártoknak a jelöltjeiktől átvett egymilliós állami támogatásról majdnem olyan szigorúan kell elszámolniuk, mintha a pénzt maguk a jelöltek kapnák, a készpénzes támogatás miatt akár fiktív számlákat, bizonylatokat is benyújthatnak. Noha a civilek már hónapok óta azért küzdenek, hogy a Fidesz-KDNP szigorítson a június 20-án kihirdetett kampányfinanszírozási törvény pártokra vonatkozó rendelkezésein, a kormányoldal mindeddig nem reagált érdemben javaslataikra, sőt, az utóbbi hetekben megígért, illetve benyújtott javaslataik éppen ellentétes irányba hatnak.

Mint ismert: az új szabályok értelmében az állam a jövő évi választások előtt az egyéni képviselőjelölteket és a listát állító pártokat is támogatja majd. Előbbieket egymillió forinttal, a pártokat pedig - ha minden egyéni körzetben állítanak jelöltet - ezen felül maximum csaknem 600 millióval. A jelölteknek az államkincstár egy kártyát ad kampányköltségeik fedezetére, amelyről készpénzt nem vehetnek fel, és csak számla ellenében juthatnak hozzá a pénzhez.

A kiadásokkal az eredmény jogerőre emelkedése után 15 napon belül el kell számolniuk, ezt szintén a kincstár ellenőrzi. Aki nem vagy nem megfelelően számol el, az a felvett támogatás legfeljebb kétszeresét köteles visszafizetni. Annak pedig, aki nem kapta meg a szavazatok legalább 2 százalékát, a felvett állami támogatás teljes összegét vissza kell fizetnie.

Ezzel szemben az országos listát állító pártok készpénzben kapják az állami kampánytámogatást, minimum 149,25 millió forintot, ami akár 597 millióra is feltornázható több egyéni jelölttel. Az új választási rendszerben könnyített feltételeknek köszönhetően ugyanis a pártoknak mostantól elegendő az országos listaállításhoz 13 500 aláírás, 53 ezerrel pedig az összes egyéni kerület lefedhető - eddig ugyanehhez 132 ezer ajánlószelvény kellett.

A minden választókerületben jelöltet állító pártok - bármiféle eredményességi küszöb vagy más garanciális szabály nélkül - 597 millió forint kampánytámogatásra jogosultak. A legalább 80 egyéni körzetben jelöltet állítók 448, a választókerületek felében induló pártok 299, míg a körzetek negyedében egyéni jelöltet állító pártok 149 millió forintot kapnak. A közös listát állító pártok egynek számítanak, a támogatás elosztásáról nekik kell megállapodniuk. Most, a kormánypártok javaslata értelmében ezeket az összegeket fejelhetik meg további milliókkal.

Csakhogy eközben a pártokat továbbra sem kötelezik kampányköltéseik tételes bevallására - emlékeztettek a civilek. Egy esetleges sikertelenség esetén még a mostani módosítást követően is csak a jelöltjeiktől átvett egymilliós támogatást kellene visszafizetniük, a pártlista után járó több százmillió forintot pedig akkor is megtarthatják, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra - írták.

A TI és a PCI fenntartja javaslatát: a törvénynek rendelkeznie kell arról, hogy a pártok kincstári kártyán kapják meg a központi kampánytámogatást és az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan csak a kincstári kártyán költhessék el az állami apanázst, valamint hozzájuk hasonló szigorral számoljanak el kampányköltéseikről. Ha pedig a pártok a választáson nem szerzik meg a szavazatok legalább egy százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni.

Mérlegen a szabályozás

Pozitívumok
- A kampányköltség új plafonja a jelenlegi egymillió forint ötszöröse: jelöltenként ötmillió forint
- Egy egyéni képviselőjelölt egymillió forint állami támogatást kap kincstári kártyán, de arról nem vehet föl készpénzt
- A jelölteknek a választási eredmény jogerőre emelkedését követő 15 napon belül tételesen el kell számolniuk
- Az egyéni jelölteknek vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást, ha a voksok két százalékát sem szerzik meg

Negatívumok
- Az országos listát állító pártok készpénzben kapják a központi támogatást
- A pártok több százmillió forintos támogatását akkor sem kell visszafizetni, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra
- A jogszabály nem kötelezi a pártokat a kampányköltségeikkel való tételes elszámolásra
- Az egyéni jelöltek - a legújabb tervek szerint - fel is ajánlhatják majd az őket indító pártok számára az állami támogatást
- Az Orbán-kormány egészen a voksolás napjáig korlátok nélkül népszerűsítheti magát közpénzből
- Továbbra sem sért majd törvényt az a párt, amely valamelyik "haveri" civil szervezettel kampányoltat
- Minisztériumok, önkormányzatok vagy állami vállalatok is leadhatnak kormánypárti hirdetéseket
- Az óriásplakátok tarifáit még mindig titokban lehet tartani, így a hirdetők között különbséget lehet tenni