Másfél millió forint értékű zöldséget és gyümölcsöt zároltak Békés megyében

 Bizonytalan eredetű zöldségféléket és gyümölcsöt zároltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei egy békés megyei nagykereskedőnél és elrendelték az áru megsemmisítését.

A NÉBIH kiemelt ügyek igazgatóságának közleménye szerint a hatóság szakemberei többhetes előkészítő munka után tartottak ellenőrzést a nagykereskedőnél, ahol 27 tonna terméket vizsgáltak át. Az árukészlet több mint 60 százalékának hiányzott az eredetmegjelölése. A megsemmisítésre szánt áru bruttó értéke 1,5 millió forint. A zárolt áruk között fejes káposzta, sárgarépa, étkezési paprika, paradicsom és alma volt.

A hatóság munkatársai forgalomkorlátozást rendeltek el 1,9 tonna burgonyára az eredetet igazoló dokumentum bemutatásáig.
A nagykereskedő az ellenőrzött árukészlet negyven százalékánál rendelkezett eredetigazoló dokumentummal és ezeknél a tételek címkézése is megfelelő volt - áll a közleményben.

Szerző

Kövér: a NATO továbbra is a biztonság záloga

A NATO továbbra is a biztonság záloga, minden idők egyik legsikeresebb, legütőképesebb katonai szövetsége - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Budapesten, a XVII. Nemzetközi NATO-konferencia megnyitóján. Martonyi János külügyminiszter arról beszélt, az I. világháború kitörésének közelgő századik évfordulója is arra emlékeztet, hogy a NATO legfontosabb feladata a béke szavatolása.

A házelnök az Országházban tartott eseményen kiemelte: nagyon fontos, hogy a NATO továbbra is a kölcsönös bizalomra épülő, szilárd, szerteágazó transzatlanti kapcsolatrendszer maradjon. A szövetség alapcéljait azonban a tagállamok védelmi költségvetése nem támasztja alá, a források jelentősen csökkentek - közölte, hozzátéve: a NATO-nak azonban készen kell állnia a kihívásokra.

Kövér László úgy vélte, mivel 2014-ben befejeződik a NATO afganisztáni művelete, az új feladatok miatt az európai és amerikai szövetségeseknek közösen elemezniük kell a biztonsági környezetet, aminél figyelembe kell venni, hogy az Egyesült Államok érdeklődése egyre inkább a Csendes-óceán térsége felé fordul.
Mint mondta, lényeges, hogy Európa ne veszítse el stratégiai jelentőségét, amihez az kell, hogy többet áldozzon a biztonságra és a védelemre, megfelelő erőforrásai legyenek.

Az Országgyűlés elnöke arra is kitért, hogy a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjának segítése Magyarország fontos célja, mivel a régió tartós stabilitása, fejlődése így valósítható meg a leghatékonyabban. A következő NATO-csúcson ezért érdemben kell foglalkozni a NATO bővítésével, továbbá a térségben a regionális együttműködést, a jószomszédi kapcsolatok építését is ösztönözni kell - mutatott rá.

Kövér László megjegyezte: az Országgyűlés szoros kapcsot ápol a NATO-val és a szervezet parlamenti közgyűlésével, és 2015 májusában a magyar Parlamentben tanácskoznak a közgyűlés tagjai.
Martonyi János beszédében hangsúlyozta: meg kell erősíteni a tagállamok együttműködését a transzatlanti családban a NATO jövő évi csúcstalálkozója előtt.

Hozzátette, Európának és Amerikának szüksége van egymásra, jobban függnek egymástól, mint korábban bármikor. Úgy látja, Európának erős Amerika kell, ahogyan Amerikának is erős Európára van szüksége, és mindkettejük érdeke az erős NATO. Ezt szolgálják majd a NATO jövő évi csúcstalálkozójának döntései is: megerősítik a NATO-t, amely a biztonság fő letéteményese - mondta.

A külügyminiszter közölte: a NATO a legsikeresebb állandó koalíció a történelemben, a szövetség a közösen vallott demokratikus értékeken és a tagállamok elkötelezettségen alapul. Az Egyesült Államok figyelme ugyan jelenleg valóban erőteljesebben fordul a Csendes-óceán felé, de nagyra kell értékelni az európai szerepvállalását - közölte. Megjegyezte: Európának többet kell tennie, hogy a védelmi képességeit kiépítse.

Beszédében a tárcavezető is kitért a NATO bővítésére. Kifejtette: a szövetség hitelességét fontos megtartani politikai és katonai szempontból is, és ezt szolgálja a bővítés is. A tagság perspektíváját nyitva kell hagyni minden csatlakozni vágyó ország előtt, biztosítani kell, hogy a NATO ajtói nyitva maradjanak - mondta.

Martonyi János sikeres új kezdeményezésnek nevezte az úgynevezett okos védelmet, amikor együttműködés révén a tagállamok olyan képességeket szerezhetnek, amelyekre külön nem lennének képesek. A regionális együttműködés nagyon fontos, a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) is hatékonyan kooperálnak e területen - mutatott rá.

Az afganisztáni művelettel kapcsolatban a külügyminiszter azt mondta, hogy jelentős eredményeket értek el a NATO tagállamai az országban. A szövetség 2014 után sem hagyja magára Afganisztánt, és Magyarország kiveszi a részét az új feladatokból - hangsúlyozta.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a biztonság garantálása nagy kihívás a költségvetési korlátok közepette a tagállamoknak. A szövetségnek azonban folyamatosan készen kell állnia, mert nem tudni, mikor lesz szükség legközelebb arra, hogy cselekedjen - hangoztatta Martonyi János.

Szerző

Felhívás! Legyen jobb a gyerekeknek

Publikálás dátuma
2013.11.21. 13:36

Magyarországon egyre több gyerek él szegénységben. Rakacán különösen nem irigylésre méltó a gyerekek élete. A település Miskolctól 67 kilométerre, északra található, mintegy 150 család lakja, a valós munkanélküliség száz százalékos. A szegénység miatt karácsonyra a 180 iskolás és 50 óvodás többségének nem tudnak ajándékot venni a szülők, és ünnepi vacsorára sem telik.

A Népszava és a Hét Olajfa Egyesület szeretné, ha a gyerekek néhány napra elfelejthetnék a nélkülözést, és Karácsonykor ők is ajándékcsomagot bontogathatnának. Ehhez kérjük olvasóink segítségét.

A Népszava és a Hét Olajfa Egyesület támogatása mellett várjuk a segíteni szándékozó cégek és magánszemélyek pénzbeli felajánlásait, a

 Népszava Egyesület 10918001-00000026-40300003számlaszámára

illetve a tartós élelmiszereket a Népszava Budapest, XIV. Thököly út 127. szám alatti irodaházába.

Az ajándékok és a karácsonyi vacsorára való felajánlás szétosztásában a családokat jól ismerő Komjáthi Imre, az Éhségmenetet szervező Közmunkás Szakszervezet társelnöke segít. 

 További információ a 06-80/200-502 ingyenesen hívható zöld számon.

Szerző